Home Ειδήσεις στα Ελληνικά Γιάννης Ρέτσος: Τεράστιες οι απώλειες της τουριστικής αγοράς θα χρειαστεί 1,5 με...

Γιάννης Ρέτσος: Τεράστιες οι απώλειες της τουριστικής αγοράς θα χρειαστεί 1,5 με 2 δισ. ευρώ για επανεκκίνηση

Έχουμε διανύσει το 5ο χλμ ένος Μαραθωνίου 45 χλμ επεσήμανε ο Πρόεδρος του ΣΕΤΕ κ. Γιάννης Ρέτσος, στην σημερινή διαδικτυακή συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στους τουριστικούς συντάκτες, αναφορικά με τη στασιμότητα στην οποία έχει οδηγήσει τον τουρισμό η πανδημία στην Ελλάδα αλλά και παγκοσμίως.

Επαρκή χαρακτήρισε τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση στη λογική της μείωσης του λειτουργικού κόστους για τους μήνες της κρίσης, της στήριξης της απασχόλησης, της εξασφάλισης ρευστότητας και της δυνατότητας γρήγορης «επαναφοράς» μετά την εξομάλυνση της κατάστασης. 

Ο κ. Ρέτσος υπογράμμισε την ανάγκη μείωσης των συντελεστών ΦΠΑ σε όλο το τουριστικό πακέτο, που όπως είπε τώρα είναι πιο επιβεβλημένη από ποτέ. «Δεν μπορεί, όπως εξήγησε, στην επανεκκίνηση της οικονομίας, η Ισπανία για παράδειγμα να έχει 10% ΦΠΑ στις μεταφορές και η Ελλάδα 24%».

Για την επανεκκίνηση των τουριστικών επιχειρήσεων ο κ. Ρέτσος εκτιμά ότι τα κεφάλαια που θα χρειαστούν, υπολογίζονται από 1.5 δισ. ευρώ εως 2 ευρώ δισ. ευρώ, με γνώμονα πάντα την συνεισφορά της τουριστικής βιομηχανίας στο ΑΕΠ της ελληνικής οικονομίας.

Θετικό το μέτρο του Voucher 18μηνης διάρκειας που έχει ήδη ανακοινωθεί από τον υπουργό Τουρισμού, κ. Χάρη Θεοχάρη, το οποίο μια ανάσα ρευστότητας, όπως τόνισε ο κ. Ρέτσος, που τόσο ανάγκη έχουν τα ξενοδοχεία αυτή τη στιγμή. Μάλιστα αναγνωρίζοντας ότι αυτό θα πρέπει να λειτουργήσει με τη συγκατάθεση του πελάτη, ο κ. Ρέτσος ανακοίνωσε ότι σύνδεσμος θα εισηγηθεί στα μέλη του να δίνονται και επιπλέον παροχές στους πελάτες, αφού με τη σειρά τους οι πελάτες δεν θα λαμβάνουν πίσω την προκαταβολή για τις διακοπές τους, αλλά θα μεταθέτουν αυτές εντός 18μηνου.

Με τις παραδοσιακές αγορές για την Ελλάδα (Αγγλία, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Αμερική κλπ) να έχουν βγει ουσιαστικά, εκτός των τουριστικών ροών προς τη χώρα μας, δυνητικές για φέτος αγορές βλέπει το Ισραήλ, την Κύπρο, τον Λίβανο, τις Αραβικές χώρες, και τα Βαλκάνια, δεδομένης της καλής εικόνας που εμφανίζουν στο μέτωπο της πανδημίας, όπως χαρακτηριστικά τόνισε.

Εστιάζοντας στις δυνητικές αγορές που θεωρούνται στόχοι του ελληνικού τουριστικού προϊόντος, ο κ. Ρέτσος ανάφερε ότι θα υπάρξει και ειδική καμπάνια επικοινωνίας της χώρας μας, προκειμένου να μετριαστούν οι μεγάλες απώλειες του τουριστικού της εισοδήματος. «Μέχρι τα 18 δισ. ευρώ που ήταν πέρυσι η συνεισφορά του τουρισμού στο ΑΕΠ της χώρας, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι θα συνεισφέρει ο τουρισμός εφέτος», ανάφερε ο κ. Ρέτσος. Όποια ανάκαμψη των τουριστικών μεγεθών θα υπάρξει, αυτή αναμένεται από Σεπτέμβριο με Νοέμβριο, ενώ η ολική επαναφορά για τον ελληνικό τουρισμό αναμένεται το 2021.

Με δεδομένο το μεγάλο πλήγμα των τουριστικών επιχειρήσεων, όπως τονίστηκε, ο κ. Ρέτσος στάθηκε στην επανεκκίνηση της τουριστικής βιομηχανίας αναφέροντας πως εκτίμηση του είναι, ότι αν όλα πάνε καλά τον Απρίλιο στο μέτωπο της πανδημίας, τέλη Μαϊου αρχές Ιουνίου θα μπορούν ανοίξουν τις πύλες τους οι ξενοδοχειακές μονάδες στην χώρα μας. Πρόβλεψη για το πόσες μονάδες θα ανοίξουν ή θα παραμείνουν κλειστές δεν έκανε.

Την ίδια στιγμή, σημαντικός κρίκος στην αλυσίδα βιωσιμότητας των ελληνικών ξενοδοχειακών μονάδων θα είναι εφέτος ο εγχώριος τουρισμός. Όπως εξήγησε ο κ. Ρέτσος, μπορεί τα οικονομικά μεγέθη του εγχώριου τουρισμού να μην έχουν μεγάλη επίδραση στο ΑΕΠ της χώρας, αφού το 90% του τουρισμού της Ελλάδας πρόκειται για εισερχόμενο, ωστόσο ο Έλληνας επισκέπτης, αν ταξιδεύσει εφέτος εντός των ελληνικών ορίων, θα δώσει σημαντική ανάσα τα έσοδα των τουριστικών επιχειρήσεων. Μάλιστα ο κ. Ρέτσος υπογράμμισε ότι ένα από τα μέτρα που εισηγείται ο ΣΕΤΕ είναι και η τόνωση του εγχώριου μετώπου.

 

 



NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.