Αρχική FedHATTA Ο EMTTAAS μια μεγάλη ευκαιρία για τον τουρισμό της Ελλάδας και των...

Ο EMTTAAS μια μεγάλη ευκαιρία για τον τουρισμό της Ελλάδας και των άλλων χωρών μελών του

Τον δυναμικό ρόλο του φορέα EMTTAAS (East Mediterranean Travel & Tourist Agents Associations Synergies) στην τουριστική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής της Νοτιοανατολικής Μεσογείου παρουσίασε η FedHATTA στην ηγεσία του Υπουργείου Τουρισμού και του ΕΟΤ, σε γεύμα εργασίας που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα στην Αθήνα, παρουσία εκπροσώπων των Συνδέσμων-μελών του. Στην ίδια συνάντηση συζητήθηκαν και αποφασίστηκαν τα επόμενα στρατηγικά βήματα, που στοχεύουν στο να εδραιώσουν τον EMTTAAS ως πρωταγωνιστή των εξελίξεων στον τουρισμό της περιοχής και να αναζωογονήσουν την ταξιδιωτική κίνηση σε όλες τις χώρες που συμμετέχουν στον φορέα, αλλά και σε ολόκληρη αυτή την εξαιρετικά σημαντική, από ιστορική και τουριστική άποψη, περιοχή.

Στο γεύμα συμμετείχαν ο Υπουργός Τουρισμού, κ. Χάρης Θεοχάρης, και η Πρόεδρος του ΕΟΤ, κα Άντζελα Γκερέκου, ενώ από πλευράς Συνδέσμων-μελών του EMTTAAS ο Πρόεδρος και ο Γενικός Γραμματέας της FedHATTA, κ.κ. Λύσανδρος Τσιλίδης και Γιώργος Μαρούτσος, ο Πρόεδρος της ΕΤΑΑ Αιγύπτου, Dr Nader El Biblawi, η εκπρόσωπος της ITAA Ισραήλ, κα Hanny Sobol, ο πρόεδρος της ACTA Κύπρου, κ. Βασίλης Σταματάρης, καθώς και ο Διευθυντής Πωλήσεων της Aegean, κ. Στέφανος Σαδόπουλος.

Στη συνάντηση, ο κ. Τσιλίδης ανέπτυξε τους στόχους και τις δραστηριότητες του EMTTAAS, εξηγώντας ότι δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία της FedHATTA στο πρότυπο των δύο τριεθνών κυβερνητικών συμφωνιών Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου και Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ, αναλαμβάνοντας όμως το κομμάτι των επαγγελματικών σχέσεων στον τουρισμό της περιοχής, μετά την υπογραφή σχετικών μνημονίων συνεργασίας με τους αντιπροσωπευτικούς Συνδέσμους τουριστικών γραφείων των χωρών αυτών.

Το έργο του EMTTAAS κρίνεται ιδιαίτερα σημαντικό για τον τουρισμό των συγκεκριμένων χωρών και της ευρύτερης περιοχής (καθώς φιλοδοξεί να επεκτείνει τη συνεργασία αυτή και σε άλλες χώρες), αφού ένας από τους στόχους του είναι οι ομοεθνείς των χωρών αυτών, τουλάχιστον 30 εκατομμύρια συνολικά, οι οποίοι βρίσκονται διασκορπισμένοι στις πέντε ηπείρους, να μπορούν να συνδυάζουν την επίσκεψη στη χώρα καταγωγής τους με επίσκεψη σε άλλη μία, δύο ή περισσότερες από τις χώρες του EMTTAAS, και τους ίδιους συνδυασμούς να μπορούν να κάνουν και ταξιδιώτες από τις σημαντικές μακρινές αγορές της Κίνας, της Ινδίας, της Ιαπωνίας και της Νοτιοανατολικής Ασίας. Οι ταξιδιώτες αυτοί, που προέρχονται από μακρινές αγορές, κρίνονται ιδιαίτερα πολύτιμοι για τους προορισμούς της ΝΑ Μεσογείου, καθώς τείνουν να κάνουν διακοπές μεγαλύτερης διάρκειας (9 έως και 21 ημερών).

Στο πλαίσιο αυτό προωθούνται συμπράξεις με αεροπορικές εταιρίες, οι οποίες θα προσφέρουν οικονομικότερους ναύλους στους ταξιδιώτες που επιθυμούν να επισκεφθούν όμορες χώρες στη ΝΑ Μεσόγειο, ενώ θα προβούν και στη δημιουργία νέων αεροπορικών συνδέσεων, προκειμένου να διευκολύνεται η πρόσβαση των ταξιδιωτών σε αυτές. Προς αυτή την κατεύθυνση μπορεί να συμβάλλει σημαντικά η Aegean, με το εκτεταμένο δίκτυο προορισμών της.

Ήδη η τουριστική κίνηση στην περιοχή παρουσιάζει άνοδο. Για παράδειγμα, οι επισκέπτες από το Ισραήλ προς την Ελλάδα και την Κύπρο αυξάνονται σταθερά κάθε χρόνο, σε συνέχεια των δραστηριοτήτων μετά την υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας στο πλαίσιο του EMTTAAS και του Συνεδρίου της ΙΤΑΑ που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα το 2016. Σύμφωνα με στοιχεία που έστειλε στη FedHATTA η εκπρόσωπος της ΙΤΑΑ, κα H. Sobol, οι επισκέπτες της Ελλάδας από το Ισραήλ, από 909.574 το 2015 ανέρχονται σήμερα σε 1.354.044.

Στην ίδια συζήτηση τέθηκε το θέμα της visa, όπου παρουσιάζονται διάφορα γραφειοκρατικά και άλλα προβλήματα στις διάφορες χώρες, και ζητήθηκε από τον Υπουργό η ανάπτυξη πρωτοβουλιών προκειμένου όσοι ταξιδεύουν στην περιοχή να διευκολύνονται στην απόκτηση visa, ώστε να μπορούν να επισκεφθούν και τις άλλες χώρες που επιθυμούν. 

Κατά τη συνάντηση παρουσιάστηκαν στην πολιτική ηγεσία οι δυναμικές που έχουν αναπτύξει οι τέσσερεις χώρες του EMTTAAS μεταξύ τους και η επιχειρηματική διάσταση των τριεθνών συμφωνιών που τις διέπουν.  Στο πλαίσιο των συνεργιών αυτών, η FedHATTA υποστήριξε πρόσφατα τη διεκδίκηση του Συνεδρίου του Συνδέσμου των τουριστικών γραφείων του Ισραήλ που πραγματοποιήθηκε στην Κύπρο, ενώ φέτος η Ομοσπονδία στήριξε το Ισραήλ ως τον προορισμό για την πραγματοποίηση του Συνεδρίου της Ένωσης των Αμερικανών τουριστικών πρακτόρων, ASTA. Τόσο ο Υπουργός Τουρισμού όσο και η Πρόεδρος του ΕΟΤ δήλωσαν τη στήριξή τους σε αντίστοιχες μελλοντικές πρωτοβουλίες.

Οι δράσεις του EMTTAAS θα συνεχιστούν με κοινά roadshow και b2b συναντήσεις σε διεθνές επίπεδο, με καθαρά επιχειρηματικό χαρακτήρα και με σκοπό την προβολή της Ελλάδας και των Περιφερειών της που ενδιαφέρονται να στοχεύσουν στις αγορές αυτές με επαγγελματική και επί της ουσίας προσέγγιση, οργανωμένα και όχι με σπασμωδικές και μεμονωμένες πρωτοβουλίες. Τις προσπάθειες αυτές θα στηρίξουν το Υπουργείο Τουρισμού, ο ΕΟΤ καθώς και ενδιαφερόμενες Περιφέρειες, που θα κληθούν να συμμετάσχουν.

Ο κ. Τσιλίδης ανακοίνωσε ότι στην επόμενη Philoxenia 2020 θα υπάρχει περίπτερο EMTTAAS στην Έκθεση, που θα δώσει την ευκαιρία σε όλους τους ενδιαφερόμενους να γνωρίσουν από κοντά τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία. Επίσης, όλα τα μέλη του EMTTAAS θα συμμετέχουν από κοινού στην Έκθεση ΙΜΤΜ στο Ισραήλ, τον Φεβρουάριο 2020, και στην Έκθεση “Taxidi” στην Κύπρο, τον Απρίλιο 2020, στις οποίες ήδη τους προσκάλεσαν οι εκπρόσωποι των χωρών αυτών.

Τα επόμενα βήματα για τα μέλη του EMTTAAS είναι: ένα Project, στο πλαίσιο του οποίου θα δημιουργηθούν κοινά πακέτα διακοπών με επιλογές από δύο ή περισσότερες χώρες που συμμετέχουν σε αυτόν∙ to branding του Project αυτού με την αναζήτηση της βέλτιστης γι’ αυτό ονομασίας∙ και η δημιουργία πλατφόρμας για την τουριστική προβολή όλων των συμμετεχουσών χωρών.

Ο εκπρόσωπος της ΕΤΑΑ, Dr. El Biblawi, συνεχάρη τη FedHATTA για όλες τις μέχρι σήμερα δυναμικές πρωτοβουλίες της στο θέμα, οι οποίες ήδη έδωσαν ώθηση στο όραμα του EMTTAAS και έδειξαν το δρόμο και στις υπόλοιπες χώρες για τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να επιτευχθούν τα καλύτερα αποτελέσματα με τη συνεργασία των φορέων του τουρισμού και των αρμόδιων κρατικών φορέων της κάθε χώρας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.