Αρχική Ειδήσεις στα Ελληνικά Χαιρετισμός της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, κ. Λίνας Μενδώνη, στα εγκαίνια της...

Χαιρετισμός της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, κ. Λίνας Μενδώνη, στα εγκαίνια της έκθεσης του Ιδρύματος Πέτρου και Μαρίκας Κυδωνιέως «Γιάννης Τσαρούχης 1910-1989: Στην Άνδρο τα 30 χρόνια της ανεξίτηλης του μνήμης»

Εξοχώτατε κύριε Πρόεδρε της Ελληνικής Δημοκρατίας

Οι ΠΛΟΕΣ είναι ο τίτλος που αρμόζει στην ετήσια έκθεση του Ιδρύματος του Πέτρου και της Μαρίκας Κυδωνιέως. Παραπέμπει στη ναυτική ιστορία των Ανδρίων, των Κυδωνιέων, και ταυτόχρονα επισημαίνει την αταβιστική διάθεση του Έλληνα για ταξίδι, αναζήτηση, εξωστρέφεια. Το Ίδρυμα  πορεύεται με αυτές τις αρχές εδώ και 26 χρόνια. Ταυτόχρονα  συνοψίζει, με απόλυτη ακρίβεια, το αποτύπωμα που άφησε ο Τσαρούχης: «Επίκαιρος και Διαχρονικός» στους αιώνες.

Πέρασαν τριάντα χρόνια, που έφυγε, αλλά το έργο του γίνεται με τον χρόνο όλο και πιο συναρπαστικό, απολύτως κλασικό, παραμένοντας συγχρόνως λαϊκό, ερωτικό, ποιητικό.

Ο πλους μας προσκαλεί και μας προκαλεί να πλεύσουμε στη γνώση, με την πυξίδα να δείχνει σταθερή πορεία και στόχο. Αυτή την πορεία ακολουθούν οι ΠΛΟΕΣ στην εικοσιπεντάχρονη ιστορία τους. Ταξιδεύουν με σταθερή κατεύθυνση, για την  ανάδειξη  των αξιών του σύγχρονου πολιτισμού μας.

Είναι ευτυχής η συγκυρία της επετείου των 25 ετών του εικαστικού θεσμού ΠΛΟΕΣ του Ιδρύματος Πέτρου και Μαρίκας Κυδωνιέως, καθώς συνδυάζεται με την παρουσίαση του έργου του Γιάννη Τσαρούχη, εμβληματικού δημιουργού στην Τέχνη.

Είμαι βέβαιη ότι σήμερα ο Τσαρούχης είναι ευτυχής βλέποντας τις δημιουργίες του στην Άνδρο. Αγαπούσε τις Κυκλάδες. Την αρμονία και την λιτότητα που εκπέμπει η φύση και η τέχνη τους στη μακρά ιστορική διάρκεια. Κι αυτό το δήλωνε ο ίδιος. Είχα τη μοναδική τύχη να παρακολουθήσω, ως νεαρή αρχαιολόγος, τους διαλόγους, τις συζητήσεις, του Τσαρούχη με τους ομότεχνους φίλους του στις Τρεις Αμμουδιές στη Τζια, όταν μετά τη βουτιά στα πεντακάθαρα κυκλαδίτικα νερά απολάμβαναν την αχινοσαλάτα τους.

Η έκθεση που εγκαινιάζεται σήμερα από τον Εξοχώτατο Πρόεδρο της Δημοκρατίας,   μας προσφέρει μια διαφορετική, πιο άμεση εμπειρία του έργου του Γιάννη Τσαρούχη,  επιτρέποντας μας να απολαύσουμε την  ιδιαίτερη αισθητική του.

Η παρουσίαση εκατό και πλέον έργων του είναι ευρηματική. Η παρεμβατική θεατρική σκηνογραφία, που πλαισιώνει τα έργα, εισάγει τον επισκέπτη με ανεπαίσθητα παιδευτικό τρόπο στην ξεχωριστή τέχνη του Γιάννη Τσαρούχη. Είναι πέρα από την τυπική λογική μιας έκθεσης έργων, κρεμασμένων στους τοίχους, σ’ έναν εκθεσιακό χώρο.

Θέλω να ευχαριστήσω το Ίδρυμα Γιάννη Τσαρούχη και τη Συλλογή Δημήτρη Τσίτουρα. Χωρίς την ουσιαστική συμβολή τους και την αγαστή συνεργασία τους δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί η έκθεση στο Ίδρυμα Πέτρου και Μαρίκας Κυδωνιέως, με την επιμέλεια της καταξιωμένης Ιστορικού Τέχνης, κ. Αθηνάς Σχινά.

Η συνεργασία, η συνέργεια, των τριών φορέων δείχνει τον δρόμο για τη  δημιουργία μείζονων πολιτιστικών γεγονότων, τα οποία, αγγίζοντας το συναίσθημα, εκπαιδεύουν το κοινό στην ομορφιά της Τέχνης.

Είναι άξια επαίνου η διαρκής αγάπη που εκφράζεται μέσα από τις δραστηριότητες του Ιδρύματος, τόσο για την τέχνη και τον πολιτισμό, όσο και για το νησί της Άνδρου.

Οι υποτροφίες σε αποφοίτους του Λυκείου, τα μαθήματα μουσικής παιδείας και κεραμικής, το πλήθος εκδηλώσεων και το εκδοτικό έργο του Ιδρύματος προσφέρουν παιδεία και πολιτισμό, αλλά κυρίως αγάπη για τον τόπο. Αυτό θέλησαν να εκφράσουν με το κληροδότημά τους οι πολυταξιδεμένοι ιδρυτές του.

Είμαι βέβαιη ότι  το Ίδρυμα Πέτρου και Μαρίκας Κυδωνιέως θα συνεχίσει να είναι δραστήριο, δημιουργικό, με την ίδια διάθεση προσφοράς, με ακόμη περισσότερη εξωστρέφεια, για την ανάδειξη του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού και της καλλιτεχνικής δημιουργίας. 

Το ευχαριστώ.

Το Υπουργείο Πολιτισμού δηλώνει την πρόθυμη στήριξή του σε ό,τι του αναλογεί.

Σας ευχαριστώ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.