Αρχική Ειδήσεις στα Ελληνικά Η “Ζιζέλ” του Κώστα Τσιούκα είναι η πρώτη παράσταση χορού στο φετινό...

Η “Ζιζέλ” του Κώστα Τσιούκα είναι η πρώτη παράσταση χορού στο φετινό πρόγραμμα του Φεστιβάλ

Πειραιώς 260 – Χώρος Η
5-6 Ιουνίου, 21:00

Ο χορογράφος Κώστας Τσιούκας, αγαπητός για τις ιδιαίτερες δουλειές του, ανοίγει το πρόγραμμα του χορού στο φετινό Φεστιβάλ, παρουσιάζοντας στην Πειραιώς 260 ένα από τα δημοφιλέστερα ρομαντικά μπαλέτα, τη Ζιζέλ. Ο εικονοκλάστης δημιουργός, με πολύ ιδιαίτερη προσωπική γραφή, επιχειρεί μια ενδοσκοπική ματιά σ’ αυτή την κλασική ιστορία με το κεντροευρωπαϊκό μεσαιωνικό άρωμα, δίνοντάς της μια χροιά πιο σύγχρονη, προσωπική, νοτιοευρωπαϊκή. Το σκοτεινό στοιχείο που χαρακτηρίζει τις δουλειές του είναι και εδώ παρόν, σε ένα απρόσμενο σκηνικό περιβάλλον που ο χορός και η αφήγηση συνυπάρχουν και δημιουργούν ένα ξεχωριστό σκηνικό αποτέλεσμα.

Η Ζιζέλ αφηγείται μια ακαταμάχητη ερωτική ιστορία με λυτρωτικό, αν και τραγικό τέλος Η Ζιζέλ είναι μια όμορφη χωριατοπούλα με αδύναμη καρδιά, που ερωτεύεται τον ευγενή Άλμπρεχτ. Καθώς αισθάνεται ότι ο αγαπημένος της δεν ανταποκρίνεται, η καρδιά της την προδίδει και πεθαίνει. Στο νεκροταφείο όπου τη θάβουν, αναπαύονται και άλλες γυναίκες με ανεκπλήρωτες ή ατυχείς ιστορίες, γυναίκες που τη νύχτα γίνονται στοιχειά, σηκώνονται και χορεύουν, και όποιος ένοχος άντρας βρεθεί εκεί, τον σέρνουν να χορέψει μέχρι τελικής πτώσης. Όταν ο μετανιωμένος Άλμπρεχτ επισκέπτεται τον τάφο της Ζιζέλ, για να της πει ότι την αγαπά και να ζητήσει συγγνώμη, ενώ το πνεύμα της τον συγχωρεί, τον περικυκλώνουν τα στοιχειά με την αρχηγό τους, Μύρτα, και τον καταδικάζουν. Όμως η Ζιζέλ τον προστατεύει, χορεύει μαζί του ως το πρωί, ώσπου τα πνεύματα να επιστρέψουν στο σκοτάδι κι εκείνος να φύγει ασφαλής.

Ο Κώστας Τσιούκας μένει πιστός στη δομή του έργου, αλλά προτείνει μια νέα κινητική προσέγγιση και μια ατμόσφαιρα όπου βασικά στοιχεία θα είναι ο φωτισμός και ένα corps de ballet που θα αποτελείται από ομάδα χορευτών και ηθοποιών. Με επιρροές από τη γκοθ κουλτούρα, τη νεορομαντική μουσική, τους κλασικoύς ζωγράφους και μια παραληρηματική ποπ αισθητική, ο Τσιούκας φέρνει τη ρομαντική αυτή ιστορία στο σήμερα.

Συντελεστές:

Χορογραφία: Κώστας Τσιούκας
Βοηθός Χορογράφου: Αντώνης Αντωνόπουλος
Oeil Extérieur: Τάσος Κουκουτάς
Σκηνικά – Κοστούμια: Ντόρα Οικονόμου
Φωτισμοί: Ηλίας Μπέλμπας

Ερμηνεύουν: Λένα Μοσχά (Ζιζέλ), Κώστας Τσιούκας (Άλμπρεχτ), Άννα Απέργη (Ιλαρίων), Βίκυ Κυριακουλάκου (Μπέρτα), Λήδα Δάλλα (Μύρτα), Larry Gus (Αφηγητής)

Στοιχειά Ουίλις: Κατερίνα Αλέξη, Ασπασία-Μαρία Αλεξίου, Ελένη Βεργέτη, Πένυ Ελευθεριάδου, Λίνα Ιωαννίδου, Μαρία-Μυρτώ Μόσχου, Μαρίνα Μπάμπαλη, Μαριλένα Πετρίδου, Ιωάννα Πιατά, Κατερίνα Σπυροπούλου

Μουσικοί: Larry Gus, Lowtronik, The Singing Head, Θεόδωρος Καστέλης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.