Αρχική Συναυλία Η φημισμένη Φιλαρμονική Ορχήστρα του Λουξεμβούργου – Yuja Wang – Gustavo Gimeno...

Η φημισμένη Φιλαρμονική Ορχήστρα του Λουξεμβούργου – Yuja Wang – Gustavo Gimeno στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού

Ωδείο Ηρώδου Αττικού
17
Ιουνίου, 21:00

Φιλαρμονική Ορχήστρα του Λουξεμβούργου
Yuja Wang – Gustavo Gimeno

Έργα Τσαϊκόφσκι, Γκέρσουιν, Σοστακόβιτς, Στραβίνσκι

Μια σπουδαία συναυλία εγκαινιάζει το πρόγραμμα της κλασικής μουσικής στο Ηρώδειο για φέτος το καλοκαίρι. Η φημισμένη Φιλαρμονική Ορχήστρα του Λουξεμβούργου υπό τη διεύθυνση του Gustavo Gimeno, συναντούν το αστέρι του πιάνου, τη νεαρή Yuja Wang, και υπόσχονται μια μοναδική βραδιά στο Ηρώδειο, στις 17 Ιουνίου.

Ποια είναι η Yuja Wang

Το άστρο της Yuja Wang (Γιούτζα Γουανγκ) ανέτειλε το 2007, όταν η 20χρονη τότε καλλιτέχνης κλήθηκε να αντικαταστήσει εκτάκτως την Μάρτα Άργκεριχ ως σολίστ με τη Συμφωνική Ορχήστρα της Βοστόνης. Η δυναμική ερμηνεία της Wang εντυπωσίασε, συζητήθηκε και αποτέλεσε τελικά την αρχή για μία λαμπρή πορεία σε όλο τον κόσμο, με το κοινό να αναμένει με ενθουσιασμό την επόμενη εμφάνισή της. Η Yuga Wang έχει συνεργαστεί με μερικές από τις σημαντικότερες ορχήστρες στον κόσμο, όπως οι Φιλαρμονικές του Βερολίνου και του Μονάχου, του Λος Άντζελες και της Βιέννης, συμπράττοντας με κορυφαίους καλλιτέχνες, όπως οι Yuri Temirkanov, Esa-Pekka Salonen, Gustavo Dudamel, Gautier Capucon, Λεωνίδας Καβάκος, Romnan Simovic κ.α., ενώ ηχογραφεί με την Deutsche Grammophon. Για τη σαιζόν 2018-19, η Yuja Wang υπήρξε artist in residence στη Φιλαρμονική Ορχήστρα του Λουξεμβούργου.

Μία συναρπαστική προσωπικότητα

Η Wang φημίζεται για την εκρηκτική σκηνική παρουσία και όχι μόνο για τις εξεζητημένες ενδυματολογικές της επιλογές, με φορέματα που ράβονται ειδικά γι αυτήν: «Τι είναι πιο προσβλητικό; Το φόρεμα ή η στενομυαλιά των κριτικών;» έγραφε η Washington Post το 2011, «Ξεχάστε το φόρεμα, η πιανίστρια Yuja Wang παίζει “πολύχρωμη” μουσική στο Hollywood Bowl», έγραφε η Los Angeles Daily News το 2016. Υπάρχουν όμως πολλοί περισσότεροι λόγοι που η Wang έχει αναδειχθεί σε μία από τις γνωστότερες και καλύτερες πιανίστριες της γενιάς της, αφού συνδυάζει τη συναρπαστική ερμηνεία και την εξαιρετική δεξιοτεχνία της με μία απροσδόκητη για τον κόσμο της κλασικής μουσικής παρουσία. Η Wang αποτελεί πρότυπο για τη γυναικεία ανεξαρτησία και έμπνευση για μία ολόκληρη γενιά νέων μουσικών, που προκαλούν την κατεστημένη εικόνα του κλασικού καλλιτέχνη, με αντισυμβατική εμφάνιση και έντονη παρουσία σε κοινωνικά δίκτυα.

Η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Λουξεμβούργου

Η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Λουξεμβούργου ιδρύθηκε το 1933 και σήμερα απαρτίζεται από 98 μουσικούς, καταγόμενους από περισσότερες από 20 χώρες. Με πλήθος βραβείων στην πορεία της ((Grammy Award, Grand Prix Charles Cros, Preis der deutschen Schallplattenkritik, BBC Music Choice, Diapason d’Or, Choc du Monde de la Musique κ.ά), η ορχήστρα αποτελεί ένα από τα πιο δυναμικά κομμάτια της κουλτούρας της χώρας. Έχει δώσει συναυλίες σε όλη την Ευρώπη, την Ασία και την Αμερική, ενώ από το 2005 στεγάζεται στο κτίριο της Philharmonie Luxembourg, που φημίζεται για την εξαιρετική ακουστική του. Η ορχήστρα αναπτύσσει επίσης έντονη δράση με εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά και νέους και με παραστάσεις σε σχολεία και νοσοκομεία. Υπό τη διεύθυνση του Gustavo Gimeno (Γκουστάβο Χιμένο), που διανύει την τέταρτη θητεία του ως αρχιμουσικός, η ορχήστρα έχει δώσει έμφαση στην ευρύτητα του ρεπερτορίου της και έχει ξεκινήσει τη δισκογραφική συνεργασία της με την Pentatone.

Η βραδιά στο Ηρώδειο

Το πρόγραμμα της μοναδικής αυτής σύμπραξης, που θα είναι και η πρώτη μεγάλη συναυλία κλασικής μουσικής στο φετινό πρόγραμμα του Φεστιβάλ, περιλαμβάνει στο α΄ μέρος τα έργα Τρικυμία, Συμφωνική φαντασία – εισαγωγή, έργο 18 σε φα ελάσσονα του Τσαϊκόφσκι και Γαλάζια ραψωδία του Τζωρτζ Γκέρσουιν, ενώ στο β΄ μέρος το Κοντσέρτο για πιάνο και ορχήστρα αρ. 2 σε φα μείζονα, έργο 102 του Ντμίτρι Σοστακόβιτς και το Πουλί της φωτιάς – Σουίτα του Στραβίνσκι.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.