Αρχική Αρχαιολογία Η Ένωση των αρχαιοφυλάκων διαφωνεί με το νέο χειμερινό ωράριο λειτουργίας των...

Η Ένωση των αρχαιοφυλάκων διαφωνεί με το νέο χειμερινό ωράριο λειτουργίας των αρχαιολογικών χώρων

Διαφωνούν οι αρχαιοφύλακες με το νέο χειμερινό ωράριο λειτουργίας των αρχαιολογικών χώρων, μνημείων και μουσείων της χώρας, το οποίο ξεκίνησε στις 7 Ιανουαρίου και θα διαρκέσει έως τις 31 Μαρτίου 2019. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ένωσης Υπαλλήλων Φυλάξεως Αρχαιοτήτων (ΠΕΥΦΑ), οι αρχαιοφύλακες ζητούν ενιαία ωράρια λειτουργίας «που θα ισχύουν καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους τόσο κατά τη χειμερινή όσο και κατά την θερινή περίοδο».

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η ΠΕΥΦΑ, «παρά τις προσπάθειές μας και τις συνεχείς πιέσεις μας, δεν καταφέραμε να πείσουμε για το αυτονόητο. Δηλαδή, ενιαία ωράρια λειτουργίας Μουσείων και Αρχαιολογικών χώρων Πανελλαδικά ώστε οι πολυάριθμοι επισκέπτες και οι επαγγελματίες του Τουρισμού να τα γνωρίζουν εκ των πρότερων και να εφαρμόζονται σε μόνιμη βάση».

Επίσης, η ΠΕΥΦΑ αναφέρεται στη λειτουργία χωρίς διακοπή μια φορά την εβδομάδα κάποιων εμβληματικών μουσείων, όπως το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. «Δεν είναι δυνατόν να μην κλείνουν όλα τα Μουσεία μία φορά την εβδομάδα και παράλληλα να μη λειτουργούν σε πλήρη ανάπτυξη, αλλά με κλειστές αίθουσες. Ακόμα και το Μουσείο του Λούβρου, που κατέχει την πρώτη θέση στην παγκόσμια κατάταξη βάση επισκεψιμότητας, κλείνει κάθε Τρίτη», σημειώνεται στην ανακοίνωση, που χαρακτηρίζει ως «τραγικό και απαράδεκτο γεγονός» το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο «κάθε Τρίτη να είναι ανοικτό 13.00-20.00 σε μια πολύ επικίνδυνη περιοχή με πολλά περιστατικά εγκληματικότητας τόσο εναντίον επισκεπτών, όσο και εναντίον εργαζομένων».

Επίσης, όπως επισημαίνει η ΠΕΥΦΑ, είναι «παράνομο και εξοργιστικό το ωράριο 9.00-17.00» που εφαρμόζει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας στη Βεργίνα «αγνοώντας το 8ωρο των εργαζομένων, αλλά και καταπατώντας τους κανόνες ασφαλείας που πρέπει να εφαρμόζονται πριν και μετά το ωράριο λειτουργίας». Τέλος, διαφωνεί «πλήρως με την επέκταση του ωραρίου λειτουργίας κατά μισή ώρα τον Μάρτιο, η οποία αφαιρείται από τον έλεγχο ασφαλείας που επιβάλλεται να γίνεται πριν και μετά την είσοδο και έξοδο των επισκεπτών. Και βέβαια το καταγγέλλουμε ως παράνομο, καθώς είναι νομικά κατοχυρωμένο πως μισή ώρα πριν και μετά το ωράριο λειτουργίας του Μουσείου ή Αρχαιολογικού χώρου, πρέπει να γίνονται οι απαραίτητες ενέργειες από το φυλακτικό προσωπικό για τον έλεγχο και την προετοιμασία του χώρου. Υπενθυμίζουμε», καταλήγει η ανακοίνωση, «πως η αρχική πρόταση του ΥΠΠΟΑ για τα χειμερινά ωράρια ήταν για 9.00- 16.00 και 10.00- 17.00».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.