Εγκρίθηκε από τη διυπουργική επιτροπή έργων ΣΔΙΤ το μεγάλο ευρυζωνικό έργο της Γενικής Γραμματείας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων με τίτλο Ultra-Fast Broadband (UFBB) συνολικού προϋπολογισμού 700 εκ. ευρώ, από τα οποία τα 300 εκ. ευρώ αποτελούν δημόσια συμμετοχή και τα υπόλοιπα 400 εκ. ευρώ ιδιωτική. Με την έγκριση του έργου από την διυπουργική επιτροπή ΣΔΙΤ, επιτυγχάνεται ένα ακόμα ορόσημο στην πορεία προς την υλοποίηση του έργου και σύντομα αναμένεται να ξεκινήσουν οι διαγωνιστικές διαδικασίες.
Πρόκειται για ένα εμβληματικό έργο, το μεγαλύτερο έργο ΣΔΙΤ που σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε ποτέ στην Ελλάδα, που ο προϋπολογισμός του ξεπερνά το συνολικό προϋπολογισμό των έργων ΣΔΙΤ που έχουν υλοποιηθεί ή υλοποιούνται στη χώρα, σε όλους τους κλάδους, από το 2013 έως και σήμερα!
Ο σχεδιασμός και υλοποίηση του έργου γίνεται από τη Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΓΓΤΤ) σε συνεργασία με την Επιτελική Δομή ΕΣΠΑ, Τομέα ΤΠΕ, του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης. Η δημόσια συμμετοχή προέρχεται από το ΕΣΠΑ 2014-2020 (265 εκ. ευρώ από το ΕΠΑΝΕΚ και 35 εκ. ευρώ από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης).
Η δράση UFBB στοχεύει στην κάλυψη της πλειονότητας των περιοχών της χώρας οι οποίες δεν καλύπτονται από τα σχέδια των τηλεπικοινωνιακών παρόχων και σχεδιάζεται συμπληρωματικά στις αντίστοιχες υποδομές που αναπτύσσουν ιδιώτες τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι. Οι υποδομές του έργου εκτιμάται ότι θα καλύψουν περίπου 2.5 εκ. πολίτες (το 18% περίπου των συνδέσεων) σε πανελλαδικό επίπεδο.
Η διάρκεια του έργου εκτιμάται σε 20 έτη (κατασκευή και λειτουργία του δικτύου), ενώ μετά το τέλος της περιόδου παραχώρησης όλες οι υποδομές του έργου θα ανήκουν πλήρως στο ελληνικό δημόσιο.
Το έργο UFBB, όπως και το SFBB και οι υπόλοιπες δράσεις που προετοιμάζει η Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, εντάσσονται στο πλαίσιο του Εθνικού Ευρυζωνικού Σχεδίου της χώρας.
Μέχρι το 2023 το 76% του πληθυσμού θα έχει πρόσβαση σε σύνδεση ταχύτητας της τάξης του 1 Gbps (58% θα καλύπτεται από δίκτυα που θα αναπτύξουν οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι και 18% από το δίκτυο UFBB) και το 24% με ταχύτητες 30-100 Μbps (συμπεριλαμβανομένων των περιοχών που καλύπτονται από το έργο Rural Broadband).
Έτσι, η χώρα μας, από ουραγός στη διαθεσιμότητα δικτύων υπερυψηλής ταχύτητας αναμένεται να βρεθεί μέχρι το 2023 σε μια από τις πρώτες θέσεις σε όλη την Ευρώπη.