Αρχική Ειδήσεις στα Ελληνικά Εγκαίνια της έκθεσης «Αρχαιολογία εν καιρώ πολέμου. Από τα χαρακώματα των μαχών...

Εγκαίνια της έκθεσης «Αρχαιολογία εν καιρώ πολέμου. Από τα χαρακώματα των μαχών στα σκάμματα των ανασκαφών» στο Αρχαιολογικό Μουσείο Κιλκίς

Την περιοδική έκθεση «Αρχαιολογία εν καιρώ πολέμου. Από τα χαρακώματα των μαχών στα σκάμματα των ανασκαφών» εγκαινίασε στο Αρχαιολογικό Μουσείο Κιλκίς την Κυριακή ο Υφυπουργός Πολιτισμού Κώστας Στρατής στο πλαίσιο της επετείου των 100 χρόνων από τη λήξη του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου.

Στο χαιρετισμό του ο Υφυπουργός τόνισε τον αντιπολεμικό χαρακτήρα της έκθεσης μέσα από τη σύνδεσή της με τη «Ζωή εν τάφω» του Στρατή Μυριβήλη.

Παράλληλα, η έκθεση αναδεικνύει τον αρχαιολογικό πλούτο της περιοχής του Κιλκίς, ενώ ταυτόχρονα θυμίζει τη νεότερη ιστορία της και την ιδιαιτερότητά της ως πύλη μεταξύ Αιγαίου και Βαλκανικής ενδοχώρας. Μια ιδιαιτερότητα που κατέστησε το Κιλκίς ένα από τα σημαντικότερα μέτωπα του Μεγάλου Πολέμου, ενώ στη σημερινή συγκυρία σφραγίζεται από τις εικόνες των προσφυγικών κυμάτων στην περιοχή της Ειδομένης.

Ο κ. Στρατής αναφέρθηκε και στους εθνικισμούς και τη μισαλλοδοξία που μοιάζουν να κυριεύουν σήμερα την Ευρώπη μετά από μια μεγάλη οικονομική κρίση, θυμίζοντας έντονα την εποχή του Μεσοπολέμου μετά τον Μεγάλο Πόλεμο, την εποχή που γέννησε τον φασισμό και τον ναζισμό, για να οδηγήσει στον ακόμα πιο καταστροφικό Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Ενώ, παράλληλα, σημείωσε ότι είναι κρίσιμος ο τρόπος που διαβάζουμε το παρελθόν, ο τρόπος που συνδέουμε την αρχαιολογία και την πολιτιστική κληρονομιά με τη συγκρότηση των ταυτοτήτων μας και την πορεία που θέλουμε να ακολουθήσουμε για το μέλλον.

Κλείνοντας, ο Υφυπουργός Πολιτισμού επισήμανε τη μέριμνα του Υπουργείου για την αναβάθμιση του αρχαιολογικού μουσείου του Κιλκίς ώστε η πόλη να αποκτήσει ένα σύγχρονο μουσείο, του οποίου έχουν μπει στέρεες βάσεις με την έγκριση όλων των σχετικών μελετών από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.