Αρχική Ειδήσεις στα Ελληνικά Άρχισε στη Θεσσαλονίκη το παγκόσμιο συνέδριο τουρισμού «Δρόμος του Μεταξιού» του Οργανισμού...

Άρχισε στη Θεσσαλονίκη το παγκόσμιο συνέδριο τουρισμού «Δρόμος του Μεταξιού» του Οργανισμού Τουρισμού των Ηνωμένων Εθνών UNWTO

Δρόμος του Μεταξιού

κόσμο, εκτός Ασίας, στην οποία πραγματοποιείται η κορυφαία διοργάνωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού των Ηνωμένων Εθνών για τον τουρισμό στο «Δρόμο του Μεταξιού».

Σε δήλωσή του για το συνέδριο, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας τόνισε: «Το συνέδριο είναι ορόσημο, αφού πραγματοποιείται για πρώτη φορά εκτός Ασίας, για πρώτη φορά στην Ευρώπη και στην Ελλάδα, κάτι που αποδεικνύει και την κομβική θέση της της Κεντρικής Μακεδονίας και της Θεσσαλονίκης στο ‘Δρόμο του Μεταξιού’. Στον εξαιρετικά ανταγωνιστικό τομέα του τουρισμού, οι συμπράξεις και οι συνεργασίες φέρνουν αποτελέσματα. Η πολιτική που εφαρμόζουμε ως διοίκηση της Περιφέρειας στον τουρισμό, έναν από τους τρεις βασικούς πυλώνες ανάπτυξης της Κεντρικής Μακεδονίας, είναι σύγχρονη και επιθετική κι όπως αποδεικνύεται αποδίδει καρπούς. Έχουμε διαφοροποιήσει το τουριστικό μας προϊόν και το έχουμε προσαρμόσει στις σύγχρονες παγκόσμιες ανάγκες και τάσεις. Υλοποιούμε εξειδικευμένη προσέγγιση ειδικών κοινών με ενδιαφέρον για συγκεκριμένες μορφές τουρισμού. Έχουμε επιτύχει επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, με στόχο την καθιέρωση του δωδεκάμηνου τουρισμού. Συνδέσαμε τον τουρισμό με τον αγροδιατροφικό τομέα και τον πολιτισμό, ανοιχτήκαμε σε νέες αγορές και συμμετέχουμε σε όλες τις μεγάλες διεθνείς τουριστικές εκθέσεις. Η ολοκληρωμένη και ενιαία πολιτική για τον τουρισμό, το συγκροτημένο και στοχευμένο σχέδιο που ακολουθούμε, διαμορφώνει την αναπτυξιακή βάση της επόμενης πενταετίας για τον τουρισμό στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Με το συνέδριο, που άρχισε σήμερα, η Θεσσαλονίκη μπαίνει δυναμικά στον παγκόσμιο χάρτη του συνεδριακού τουρισμού και η Κεντρική Μακεδονία κατοχυρώνει τη θέση της ως ανταγωνιστικός διεθνής τουριστικός προορισμός».

Στην έναρξη του συνεδρίου, η Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου επισήμανε ότι η Θεσσαλονίκη μπορεί να γίνει «η πόλη σταυροδρόμι στο Δρόμο του Μεταξιού»: «Μια άθραυστη μεταξωτή κλωστή συνδέει την Ελλάδα με την Κίνα. Μαζί μπορούμε να περπατήσουμε προς νέες προοπτικές», σημείωσε. Η κ. Πατουλίδου είπε ότι η Θεσσαλονίκη, με τη μακρά Ιστορία, την ισχυρή κληρονομιά και τη στρατηγική της θέση «μπορεί να αποτελέσει σημείο αναφοράς για το Δρόμο του Μεταξιού, καθώς αποτελεί τη μόνη βυζαντινή πόλη της Ευρώπης, που διαθέτει 15 μνημεία της UNESCO και έχει τις προϋποθέσεις για να γίνει η πρωτεύουσα της γαστρονομίας στην Ελλάδα, με παγκόσμιο αποτύπωμα».

Ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού και Πολιτισμού Αλέξανδρος Θάνος στην ομιλία του παρουσίασε το «Δρόμο του Μεταξιού» μέσα από τις πολιτιστικές ιστορικές διαδρομές: «Είναι ένας δρόμος που άλλαξε την ιστορία, γιατί από αυτόν πέρασε ο Μέγας Αλέξανδρος και σε αυτόν περπάτησε ο Απόστολος Παύλος». Ο κ. Θάνος υπογράμμισε επίσης: «με το συνέδριο η Θεσσαλονίκη μπαίνει δυναμικά στον παγκόσμιο χάρτη του συνεδριακού τουρισμού και η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας προβάλλεται για πρώτη φορά σε τόσο υψηλό επίπεδο και μέσα από ιδιαίτερα δυναμικά δίκτυα ως διεθνής τουριστικός προορισμός». Ο κ. Θάνος αναφέρθηκε στις σύγχρονες υποδομές της Θεσσαλονίκης, που υποστηρίζουν την τουριστική ανάπτυξη όλης της Βόρειας Ελλάδας και στη διασύνδεση του τουριστικού με το πολιτιστικό προϊόν: «Η σύγχρονη εικόνα και ταυτότητα της Θεσσαλονίκης έχει αναδειχθεί σε πολυπολιτισμική ακριβώς χάρη στη δυναμική αυτή ροή από την αρχαιότητα έως σήμερα, επάνω στην Εγνατία οδό, επάνω στο Δρόμο του Μεταξιού».

Η σημερινή τελετή έναρξης του συνεδρίου πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης (κτίριο Μ2), αύριο οι εργασίες του θα συνεχιστούν το ξενοδοχείο «Grand Hotel», ενώ την Παρασκευή οι συμμετέχοντες θα επισκεφθούν τον αρχαιολογικό χώρο των Αιγών και την πόλη της Βέροιας, σε συνεργασία με το Δήμο Βέροιας.

Ευχαριστούμε για τη συνεργασία

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.