MR & H 2018: Το Επενδυτικό κλίμα στην Ελλάδα και τη Μεσόγειο στον Τουρισμό και τα Ακίνητα
Με αυξημένο ενδιαφέρον για την Ελλάδα, μετά την επίσημη έξοδο από το πρόγραμμα διάσωσης, και τη συνεχή αναζήτηση προστιθέμενης αξίας και υψηλότερων αποδόσεων για επενδυτές διοργανώνεται φέτος για πρώτη φορά, στην Αθήνα, το Mediterranean Resort & Hotel Real Estate Forum (MR & H).
Το Mediterranean Resort & Hotel Real Estate Forum (MR&H) προσελκύει πλήθος διεθνών επενδυτών που αναζητούν νέες ευκαιρίες στην περιοχή της Μεσογείου ή επιθυμούν να επεκτείνουν το υπάρχον χαρτοφυλάκιο ακινήτων με περαιτέρω εξαγορές.
Το MR&H πραγματοποιείται στις 17 – 19 Οκτωβρίου 2018 στο Divani Apollon Palace & Thalasso, στην Αθήνα.
Κατά την διάρκεια συνέντευξης τύπου που δώθηκε χθες, σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, στην εισαγωγική του ομιλία ο κ. Mark Cheney, Sponsorship Director – Hospitality Events, Questex LLC, ανέφερε πως:
Στόχος του Μεσογειακού Resort & Hotel Real Estate Forum (MR & H) είναι να φέρει μαζί τους επενδυτές, προγραμματιστές, χειριστές και συμβούλους για να συζητήσουν, να συζητήσουν και να δικτυωθούν σε ένα επιχειρηματικό περιβάλλον που δημιουργήθηκε για να καλλιεργήσει νέες σχέσεις, εταιρικές σχέσεις και ευκαιρίες.
Ευτυχώς, το μέλλον για την ελληνική οικονομία φαίνεται πιο φωτεινό από ότι έχει ιστορικά. Συγκεκριμένα, οι τομείς του τουρισμού, της ενέργειας και της εφοδιαστικής – που ήδη καταγράφουν επενδυτικά σχέδια αξίας 22,4 δις ευρώ – θα δημιουργήσουν 605.000 νέες θέσεις εργασίας στην Ελλάδα κατά την επόμενη δεκαετία. Αυτό ενισχύεται περαιτέρω με τα πρόσφατα στατιστικά στοιχεία που δείχνουν ότι ο συνολικός αριθμός των επιβατών που έφτασαν στα ελληνικά αεροδρόμια κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Απριλίου έφτασε τα 10 εκατομμύρια, αυξημένα κατά 6,4% από έτος σε έτος.
Ο κ. Γρηγόρης Στεργιούλης, πρόεδρος του Οργανισμού Enterprise Greece, στην ομιλία του, τόνισε τα εξής:
Το MR&H, μια υψηλού επιπέδου διοργάνωση, έχοντας καθιερωθεί ως το μόνο συνέδριο στη Μεσόγειο που επικεντρώνεται σε επενδύσεις σε θέρετρα, ξενοδοχεία και σύνθετα τουριστικά καταλύματα δεν μπορούσε να λείπει από τη χώρα μας. Το διεκδικήσαμε λοιπόν και το φέραμε στην Ελλάδα. Διότι η χώρα έχοντας μια απαράμιλλη δυναμική στον τουρισμό, που εκτοξεύεται μέρα με τη μέρα, ελκύει πλέον τέτοιου είδους υψηλού επιπέδου συνέδρια, τα οποία, μεταξύ άλλων, δημιουργούν ένα story, ένα image, μια διεθνή αντίληψη για το επιχειρηματικό status της χώρας.
Στόχος λοιπόν μέσα από αυτή τη διοργάνωση είναι μεταξύ άλλων το προφανές: να αναδειχτούν οι επενδυτικές ευκαιρίες της χώρας σε ένα κλάδο τόσο σημαντικό για την ελληνική οικονομία, να τονιστούν τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα σε σειρά niche προϊόντων, όπως τα τουριστικά θέρετρα, ο συνεδριακός τουρισμός, ο ιατρικός τουρισμός, η αξιοποίηση των τουριστικών λιμένων της χώρας, αλλά και η προώθηση ενός μεγάλου αριθμού έργων τα οποία πρόκειται να λάβουν χώρα στο πλαίσιο του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων. Και όλα αυτά, σε ένα δυναμικό Μεσογειακό περιβάλλον με τις υπόλοιπες Μεσογειακές χώρες να ανταγωνίζονται μεταξύ τους στη βελτίωση των υποδομών τους, στις προσέλκυση απαιτητικών διεθνών επισκεπτών και φυσικά στην προσέλκυση επενδυτικών κεφαλαίων και διεθνών αλυσίδων.
Μιλώντας στην παρουσίαση του φόρουμ ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΕΟΤ Γιάννης Γούλιος ανέφερε για την τουριστική πολιτική και τις ενέργειες του Υπουργείου και του ΕΟΤ ότι
Τα τελευταία χρόνια προστέθηκαν 26.000 νέες κλίνες υψηλής ποιότητας, σε μονάδες 4 και 5 αστέρων. Τον Σεπτέμβριο θα έχουμε 5,5 εκ αφίξεις,καλός φαίνεται να είναι και ο Οκτώβρης, ενώ επιδίωξη όλων είναι να επεκταθεί η αύξηση αυτή και στο Νοέμβριο.
Είχαμε το πρώτο εξάμηνο φέτος, αύξηση 18,9% και πάμε για πάνω από 15 δισεκ. Ενώ το ποσοστό στα έσοδα είναι μεγαλύτερο από το ποσοστό των αφίξεων.
Ο βοηθός γενικός διευθυντής της Τράπεζας Πειραιώς, Δημήτρης Κωνσταντόπουλος ανέφερε ότι
Οι επενδυτές προσανατολίζονται στις έτοιμες μονάδες, δεν προτιμούν την αγορά γης για την ανάπτυξη νέων μονάδων εξαιτίας του φόβου της γραφειοκρατίας, των καθυστερήσεων στην έκδοση των αδειών, κλπ.
Η αστάθεια στην ευρύτερη περιοχή (Αίγυπτος, Τουρκία) δημιουργεί ευκαιρία για την χώρα μας, να εκμεταλλευτεί τη συγκυρία για να σταθεροποιήσει την θέση της στην πρώτη θέση της παγκόσμιας τουριστικής αγοράς.
Επίσης τόνισε τη σημασία της κατασκευής μαρινών για την περαιτέρω ανάπτυξη του τουρισμού. «Πρέπει να προσέξουμε γιατί η Τουρκία του χρόνου θα είναι 80% πιο φτηνή και είναι πιο μπροστά στις μαρίνες. Η χώρα χρειάζεται μαρίνες, αν θέλουμε να έχουμε υψηλής στάθμης τουρισμού».
Τέλος η Αγγέλα Μιχαλοπούλου, γενική διευθύντρια επενδύσεων του Οργανισμού Enterprise Greece, συμπλήρωσε ότι
Το επενδυτικό ενδιαφέρον που διαχειρίζεται ο Enterprise Greece είναι πολύ αυξημένο όχι μόνο για έτοιμα κτίρια αλλά και για αγορά γης.
Οι επενδυτές ψάχνουν στα αστικά κέντρα Αθήνα, Ηράκλειο και Θεσσαλονίκη αστικά κτήρια γραφείων κτλ για αλλαγή χρήσης και χρήση δημοσίων κτηρίων (Ταμεία).
Θετικό ότι περιμένουμε τα τρία ξενοδοχεία των Ταμείων στην Αθήνα.
Στην αρχή ήταν περιορισμένος ο αριθμός για αναπτύξεις από το μηδέν τώρα ζητούν και τις λεγόμενες green field (οικόπεδα για χτίσιμο από το μηδέν).
Επίσης ζητούν ακίνητα σε Κρήτη, Δωδεκάνησα, Πελοπόννησο Χαλκιδική και υπάρχει τάση ανάπτυξης στη Δυτική Ελλάδα, εξ άλλου, γνωρίζουμε πως ανοίγει το πρώτο Moxy στην Πάτρα.
όσον αφορά το Mediterranean Resort & Hotel Real Estate Forum είπε ότι
Η χώρα μας ενδιαφέρεται να κρατήσει τη σχετική διοργάνωση για αρκετά χρόνια
Στο συνέδριο θα συμμετάσχουν ιδιοκτήτες και στελέχη διεθνών ξενοδοχειακών αλυσίδων, operators, καθώς και επαγγελματίες του χώρου που εργάζονται για την ανάπτυξη της τουριστικής βιομηχανίας.
Η βελτίωση των θεμελιωδών βασικών οικονομικών δεικτών, η μείωση της πολιτικής αστάθειας σε σχέση με το ευρώ και το βελτιωμένο καταναλωτικό κλίμα στηρίζουν την οικονομία εν γένει και την τουριστική βιομηχανία συγκεκριμένα.