Αρχική Ειδήσεις στα Ελληνικά Mάγεψε τους θεατές η “Ηλέκτρα” του Κακογιάννη

Mάγεψε τους θεατές η “Ηλέκτρα” του Κακογιάννη

Μια αλησμόνητη εμπειρία έζησαν όσοι βρέθηκαν το βράδι του Σαββάτου 30 Ιουνίου στο Μικρό Θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου που άνοιξε για πρώτη φορά τις πύλες του στον κινηματογράφο, με την προβολή της εμβληματικής ταινίας «Ηλέκτρα» σε σκηνοθεσία Μιχάλη Κακογιάννη (1962), μια ταινία ορόσημο για τον ελληνικό κινηματογράφο.

Το εισαγωγικό βίντεο που ετοίμασε ο συνεργάτης του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας και αρχισυντάκτης του cinemagazine.gr, Panos Gkenas με την εκφώνηση του μουσικοκριτικού, Μάρκου Φράγκου, περιγράφοντας την κυκλική διαδρομή της «Ηλέκτρας» από το θεατρικό έργο του Ευριπίδη στο σινεμά και την επιστροφή της στο χώρο του αρχαίου θεάτρου ως ταινία.

Ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ Θερινού Κινηματογράφου της Αθήνας, Λουκάς Κατσίκας, καλωσόρισε και ευχαρίστησε τους πολυάριθμους θεατές για την παρουσία τους και τόνισε πως «….. θελήσαμε να είμαστε οι πρώτοι που θα ανοίξουμε τις πόρτες του Μικρού Θεάτρου της Αρχαίας Επιδαύρου για το σινεμά, ανταποδίδοντας κατά κάποιον τρόπο αυτό που έκανε ο κινηματογράφος για την τέχνη του θεάτρου. Όπως ο Μιχάλης Κακογιάννης διασκεύασε με υποδειγματικό τρόπο την «Ηλέκτρα» για τη μεγάλη οθόνη, έτσι θέλαμε και εμείς να μετατρέψουμε, με το μεγαλύτερο σεβασμό, τον ιερό αυτό χώρο του θεάτρου σε ανοιχτό σινεμά».

Ακόμη, αναφέρθηκε στην ταινία «Ηλέκτρα», τη διεθνή της απήχηση (Βραβείο στο Φεστιβάλ Καννών, υποψηφιότητα για Όσκαρ Καλύτερης Ξένης Ταινίας) και το κατόρθωμα του σκηνοθέτη της, Μιχάλη Κακογιάννη να «ταξιδέψει» τη μυθολογία της χώρας μας και την ιστορία του αρχαίου μας δράματος στο εξωτερικό, συστήνοντάς τες σε αμέτρητους θεατές παγκοσμίως.

Τέλος, ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ ολοκλήρωσε την ομιλία του ευχαριστώντας θερμά για τη συνεργασία και την υποστήριξη το Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου, το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης – Michael Cacoyannis Foundation και την Διευθύντριά του, κα Ξένια Καλδάρα που ήταν παρούσα στην προβολή, για την παραχώρηση των δικαιωμάτων προβολής της «Ηλέκτρας», τον Δήμο Επιδαύρου, τον Θοδωρή Βασιλόπουλο και την εταιρία Art of Sound για την υψηλή οπτικοακουστική επένδυση των προβολών, τη σινεφίλ μπύρα Fischer Beer που συνοδεύει γευστικά τις προβολές του φετινού κινηματογραφικού καλοκαιριού και το ξενοδοχείο THYMELI και το εστιατόριο ALKION στο Λυγουριό καθώς και το ξενοδοχείο PLAZA στην Αρχαία Επίδαυρο για την φιλοξενία τους, τον Οργανισμό Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων για τη σταθερή και ένθερμη υποστήριξη σε όλη τη διοργάνωση του Athens Open Air Film Festival αλλά και τους θεατές που αγκάλιασαν την προβολή και κατέφθασαν από διάφορα μέρη της χώρας για να ζήσουν αυτή τη μυσταγωγική εμπειρία, «ενθαρρύνοντάς μας να επαναλάβουμε και να αναπτύξουμε παρόμοιες πρωτοβουλίες».

 

Το Μικρό Θέατρο τα τελευταία χρόνια υποδέχεται κυρίως εναλλακτικές παραστάσεις αρχαίου δράματος του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, γι’ αυτό και θεωρήθηκε ιδανικός τόπος για την προβολή της «Ηλέκτρας» του Μιχάλη Κακογιάννη (1962), που μεταφέρει στη μεγάλη οθόνη το μύθο της Ηλέκτρας του Ευριπίδη, στο πρόσωπο της Ειρήνης Παπά.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.