Αρχική Γαστρονομία Η Σερραϊκή τουριστική εμπειρία στο τραπέζι

Η Σερραϊκή τουριστική εμπειρία στο τραπέζι

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ 2 ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Ένα πλούσιο τραπέζι με ξεχωριστά εδέσματα, βασισμένα στα τοπικά προϊόντα των Σερρών, παρουσίασαν οι 20 καταρτιζόμενοι του Κέντρου Δια Βίου Μάθησης Επιπέδου 2 της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας (ΚΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ.2.), με την καθοδήγηση του καθηγητή γαστρονομίας και σεφ Γιώργου Παλησίδη, σε εκδήλωση με τίτλο «Η σερραϊκή τουριστική εμπειρία στο τραπέζι», που πραγματοποιήθηκε στα Λουτρά Σιδηροκάστρου Σερρών.

Την εκδήλωση διοργάνωσε το Κέντρο Δια Βίου Μάθησης Επιπέδου 2 της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, σε συνεργασία με τη διοίκηση των Λουτρών Σιδηροκάστρου, στο πλαίσιο του διασυνοριακού προγράμματος “ToCulter” και του προγράμματος κατάρτισης “Restaurant and Service Techniques”.

Η καινοτομία της παρουσίασης του σερραϊκού τραπεζιού, που ετοίμασαν οι 20 καταρτιζόμενοι του ΚΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ.2., βασίστηκε στη μίξη των ποιοτικών και υψηλών σε αξία διατροφικών προϊόντων της περιοχής, τα οποία συνδυάστηκαν άριστα σε διαδικασία food pairing με τα αποστάγματα, το ούζο και τα κρασιά των Σερρών.

Την εκδήλωση χαιρέτισαν ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και Πρόεδρος του ΚΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ.2. Παναγιώτης Σπυρόπουλος, ο Πρόεδρος των Λουτρών Σιδηροκάστρου Χρήστος Παππάς και ο Διευθυντής του ΚΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ.2. Γιώργος Αραπάκης. Το «Σερραϊκό Τραπέζι» τίμησαν με την παρουσία τους ο Πρόεδρος και ο Α’ Αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Χρήστος Μέγκλας και Δημήτρης Γιαννάκης, ο διευθύνων σύμβουλος του ΚΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ.2. Κυριάκος Ασίκογλου, το μέλος του Δ.Σ. του ΚΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ.2 Κώστας Αντωνίου και ο εκπρόσωπος της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Σιντικής Ιωάννης Χατζόπουλος.


Οι καθηγητές τουρισμού Δρ. Φώτης Κιλιπίρης (ΑΤΕΙΘ), Δρ. Γιάννης Καραμανίδης (ΑΤΕΙΘ), Γιώργος Παλησίδης (Μητροπολιτικό Κολλέγιο, ΑΤΕΙΘ) και Αθανάσιος Δερμετζόπουλος (Μητροπολιτικό Κολλέγιο, ΑΤΕΙΘ) έδωσαν το στίγμα των αλλαγών στον τρόπο προσέγγισης του ελληνικού τουριστικού προϊόντος και στις πρακτικές εφαρμογές και αναφέρθηκαν στην ανάγκη δημιουργίας ενός brand με θέμα “Visit Serres” μέσω της γαστρονομίας, του πολιτισμού και του ιατρικού τουρισμού.

Τις υπέροχες γεύσεις του τραπεζιού συνόδευσαν με τον πιο ιδανικό τρόπο τοπικά κρασιά. Από το Κτήμα Βλαδίκα οι παρευρισκόμενοι γεύτηκαν Chardonnay, Merlot, Merlot Semi Dec, Sauvignon Blanc, Syrah, Μαλαγουζιά, Μοσχάτο, Παλαιωμένο Τσίπουρο – Lord Amber, Ροζέ Demi Sec. Το Κτήμα Μελίδου προσέφερε τη σειρά «Λευκή Πόλη» Ερυθρό Merlot, Λευκό Chardonnay και Ροζέ Syrah, τον premium level Ερυθρό Syrah «Μαύρος Κύκνος», αλλά και εξαιρετικό φυσικό γλυκύ οίνο (λιαστό), ενώ από το Οινοποιείο Γαζωρίτης οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να γευτούν Cabernet Sauvignon «Μέλανγκας Δρυός», Merlot και Cabernet Sauvignon «Ισάρι Δρυός», Merlot- Cabernet Sauvignon «Ισάρι Ερυθρός Ξηρός», Cinsaut και Cabernet Sauvignon «Ισάρι Ερυθρός Ημίγλυκος», Cinsaut και Cabernet Sauvignon «Ισάρι Ροζέ Ξηρός» και Chardonnay «Ισάρι Λευκός Ξηρός». Επίσης, στην εκδήλωση συμμετείχε και το «Ούζο Μαγεία», που έδωσε την ευκαιρία στους συμμετέχοντες να μάθουν μικρά μυστικά του ούζου από τον Ηρακλή Σπανό.

Στο σερραϊκό τραπέζι ξεχώριζαν τα προϊόντα από το Χασαπάκι, όπως τα σουτζουκάκια, το χωριάτικο λουκάνικο με ρίγανη, οι χυλοπίτες από βουβαλίσιο γάλα, αλλά κυρίως ο περίφημος βουβαλίσιος καβουρμάς, μια παραδοσιακή συνταγή των παππούδων του κ. Αθανασίου Κοκκώνα.

Εντύπωση προκάλεσε και ένας νέος ξεχωριστός μεζές που συστήθηκε στους επισκέπτες -αυτός της καπνιστής πέστροφας σε μορφή σαλάτας, από την πεστροφοταβέρνα «Πέστροφες» της οικογένειας Θεοδωρακέλη στα Άνω Πορόια.

Το κλείσιμο της εκδήλωσης έγινε με φρέσκια τρούφα από τη Μακεδονία από τις «Κόρες της Γης» και τον Μάνο Γαβαλά, που ασχολείται με την παραγωγή και το εμπόριό της.

Η Διοίκηση του ΚΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ. 2. της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας δεσμεύτηκε ότι με τη βοήθεια των καταρτιζομένων και του καθηγητή τους θα συνεχίσει την προσπάθεια προβολής των τοπικών εδεσμάτων, σε συνδυασμό με τα κρασιά, τα αποστάγματα και το ούζο Σερρών στη διάρκεια της SER-EXPO 2018 και της ΔΕΘ, με την υποστήριξη του Επιμελητηρίου Σερρών.

Τα εδέσματα που παρουσιάστηκαν στο «Σερραϊκό Τραπέζι» ήταν:

  • Ριζότο με καβουρμά βρασμένο σε τσάι του βουνού από Μπέλλες, συνοδευόμενο με Μαλαγουζιά
  • Χυλοπίτες με βουβαλίσιο τυρί, συνοδευόμενες με Ασύρτικο
  • Τυρολουκουμάδες με κασέρι και μανούρι ΠΟΠ Σερρών συνοδευόμενο με ούζο
  • Ομελέτα Στρουθοκάμηλου με φρέσκο κρεμμυδάκι, συνοδευόμενο με λευκό Chardonnay
  • Λουκουμάδες με μέλι τήλιου και τρούφες μανιτάρι, συνοδευόμενο με ροζέ ημίγλυκο ΠΓΕ Σερρών και παλαιωμένο τσίπουρο
  • Τυροφυσαλίδες με ανθότυρο και μυτζήθρα ΠΟΠ Σερρών με ελαιόλαδο και ελιά Σερρών
  • Πίτα ΠΕΡΕΚ με κασέρι ΠΟΠ Σερρών, συνοδευόμενο με ροζέ ΠΓΕ Σερρών.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.