Αρχική Γαστρονομία Το κρητικό κρασί μάγεψε τους επισκέπτες του Ρεθύμνου στην εκδήλωση γευσιγνωσίας που...

Το κρητικό κρασί μάγεψε τους επισκέπτες του Ρεθύμνου στην εκδήλωση γευσιγνωσίας που διοργανώθηκε στην Φορτέτζα Ρεθύμνου

Με μεγάλη προσέλευση πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση γευσιγνωσίας κρητικού κρασιού που έγινε στο επιβλητικό φρούριο της Φορτέτζας στο Ρέθυμνο, το Σάββατο 30 Ιουνίου. Πάνω από 700 ντόπιοι και ξένοι επισκέπτες πέρασαν τις πύλες του κάστρου και δοκίμασαν από τα 23 μέλη του Δικτύου Οινοπαραγωγών Κρήτης (Wines of Crete) 200 ετικέτες κρητικό κρασί. Η βραδιά, η οποία στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία, αποτέλεσε συνδιοργάνωση του Δήμου Ρεθύμνης, της Οργανωτικής Επιτροπής «Ρέθυμνο Recevin» και του Wines of Crete, ενώ μεγάλος χορηγός, ήταν το wine hotel «La Grotta».

Η βηλάνα, το βιδιανό, το ρωμέικο και όλες οι γηγενείς ποικιλίες εντυπωσίασαν ιδιαίτερα τους ξένους επισκέπτες. Η γευσιγνωσία ικανοποίησε όλες τις αισθήσεις και σε αυτό, συντέλεσε και η υπέροχη μουσική των Δ. Κολιακουδάκη και Α. Παπακώστα, καθώς έδωσε έναν ακόμα πιο ατμοσφαιρικό και ιδιαίτερο χαρακτήρα στην οινογευσία.

Το παρόν έδωσε και το Δίκτυο Κρητικού Τυριού (Cheese of Crete), μια και τα μέλη του, ευγενικά προσέφεραν τυρί που συνόδευε το κρητικό κρασί. Το stand υποστήριξαν τυροκόμοι και μέλη της ομάδας του εστιατορίου ΑΥΛΗ, οι οποίοι έδιναν χρήσιμες πληροφορίες για την παραγωγή του τυριού της Κρήτης. Ιταλοί και Πορτογάλοι εταίροι από το Δίκτυο Ευρωπαϊκών πόλεων του κρασιού Recevin, βρέθηκαν επίσης στην εκδήλωση και δοκίμασαν γηγενείς ποικιλίες, μίλησαν με τους οινοπαραγωγούς και αντάλλαξαν οινικές εμπειρίες και εντυπώσεις.

Ο δήμαρχος Ρεθύμνης Γιώργης Μαρινάκης, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την εκδήλωση και την μεγάλη προσέλευση του κοινού επισημαίνοντας: «Σήμερα είναι ένας προπομπός της Γιορτής Κρητικής Διατροφής, που θα διαρκέσει από 1 έως 7 Ιουλίου στον Δημοτικό Κήπο Ρεθύμνης. Θέλουμε αυτή η εκδήλωση να γίνεται κάθε χρόνο και να γνωρίσουν οι ξένοι επισκέπτες τον πλούτο του Κρητικού αμπελώνα. Η διάκριση του Ρεθύμνου ως Ευρωπαϊκή πόλη του κρασιού θα δώσει την ευκαιρία στους ξένους επισκέπτες αλλά και στους Ρεθεμνιώτες να γνωρίσουν τα ποιοτικά προϊόντα του τόπου μας.»

Η Πρόεδρος Κ.Ε.ΔΗ.Ρ. και Επιτροπής Τουριστικής Ανάπτυξης Δήμου Ρεθύμνης, Πέπη Μπιρλιράκη, δήλωσε «Είμαστε πολύ χαρούμενοι για την επιτυχία αυτής της γευσιγνωσίας. Η αρχή των δράσεων για το «Ρέθυμνο, Ευρωπαϊκή πόλη του κρασιού για το 2018», αποτελεί και την αρχή για να ενταχθεί στο ημερολόγιο του οινόφιλου κοινού μια ετήσια εκδήλωση γευσιγνωσίας Κρητικού κρασιού στο φρούριο Φορτέτζα.» Η συνεργασία με τους οινοπαραγωγούς της Κρήτης και με την επιτροπή «Ρέθυμνο Recevin» είναι το βασικό συστατικό επιτυχίας σε αυτή τη μοναδική βραδιά».

Από την πλευρά τού Δικτύου Οινοπαραγωγών, ο Νίκος Μηλιαράκης, πρόεδρος του ΔΟΝΗ, τόνισε ότι «Η αρχή έγινε, σημειώνοντας πολύ μεγάλη επιτυχία και η ανταπόκριση του κόσμου ήταν πολύ σημαντική για εμάς. Ευχαριστούμε τον Δήμο Ρεθύμνης για τη συνεργασία και, είναι στις προθέσεις μας, αυτή η συνεργασία να επαναληφθεί και το επόμενο έτος.

Στην εκδήλωση γευσιγνωσίας παρευρέθηκε και o δημοσιογράφος και συγγραφέας Νίκος Μάνεσης, ο οποίος δήλωσε: «Είναι πολύ σημαντική για το Ρέθυμνο η διάκρισή του ως Ευρωπαϊκή Πόλη Κρασιού 2018. Η πορεία για το κρητικό κρασί διαφαίνεται εξαιρετική, η Κρήτη χαράζει μια δική της ταυτότητα στον παγκόσμιο χάρτη και το μεγάλο ατού της, είναι οι κρητικές ποικιλίες. Κάθε χρόνο, βλέπω τα σταθερά βήματα που κάνει το Wines of Crete να έχουν αποτέλεσμα».

H δόκιμη ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Αγροτικής Οικονομίας & κοινωνιολογίας του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ βρέθηκε στη Φορτέτζα και επισήμανε: «Η σημερινή διοργάνωση είναι εξαιρετική. Τέτοιες εκδηλώσεις αποτελούν μοναδική ευκαιρία για την προβολή του οινοτουριστικού προϊόντος του νησιού εν γένει. Η θεσμοποίηση αντίστοιχων δράσεων θα ενισχύσει την εμπλοκή και άλλων οινοποιείων, ιδιαίτερα μικρού μεγέθους, σε συλλογικές πρωτοβουλίες και στην ποιοτική αναβάθμιση των παραγόμενων προϊόντων.»

Παράλληλα, οι οινόφιλοι είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν την έκθεση φωτογραφίας που είχε στηθεί με θέμα τον Κρητικό Αμπελώνα και τα στάδια παραγωγής, αλλά και τις μόνιμες εκθέσεις του κάστρου.

Η Επιτροπή του «Ρέθυμνο Rececevin» έχει σχεδιάσει πολύ ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις στην 7η Γιορτή Κρητικής Διατροφής που ανοίγει τις πύλες της την 1η Ιουλίου και διαρκεί μέχρι το επόμενο Σάββατο 7 Ιουλίου 2018 παρουσιάζοντας μεγάλη γκάμα κρητικών πιστοποιημένων προϊόντων και δράσεις για μικρούς και μεγάλους στο Δημοτικό Κήπο Ρεθύμνης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.