Αρχική Αρχαιολογία Η UNESCO, όπως τονίζει το υπουργείο Πολιτισμού, αναγνωρίζει για πρώτη φορά το...

Η UNESCO, όπως τονίζει το υπουργείο Πολιτισμού, αναγνωρίζει για πρώτη φορά το ζήτημα των Γλυπτών του Παρθενώνα

Το αίτημα της Ελλάδας για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο συζητήθηκε στη Διακυβερνητική Επιτροπή της UNESCO.

Όπως τονίζει το υπουργείο Πολιτισμού «για πρώτη φορά αναγνωρίζει τις ιστορικές, πολιτιστικές, νομικές και ηθικές διαστάσεις του ζητήματος της επιστροφής των Γλυπτών, τα οποία ανήκουν σε εμβληματικό μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς».

Η Διακυβερνητική Επιτροπή κάλεσε τις δύο πλευρές να βρουν μια αμοιβαίως αποδεκτή λύση στο μακροχρόνιο αυτό ζήτημα.

Η συνάντηση της Διακυβερνητικής Επιτροπής της UNESCO είχε ως θέμα την προώθηση της επιστροφής των πολιτιστικών αγαθών στις χώρες προέλευσης ή την αποκατάσταση τους σε περίπτωση παράνομης Ιδιοποίησης (ICPRCP), και πραγματοποιήθηκε στην έδρα της UNESCO στο Παρίσι, στις 30 και 31 Μαΐου.

Τις ελληνικές θέσεις υποστήριξαν ένθερμα με παρεμβάσεις τους Κίνα, Τουρκία, Ιαπωνία, Αρμενία, Μεξικό, Ιράκ, Κορέα, Αίγυπτος, Αργεντινή, Κύπρος, Ζάμπια μεταξύ άλλων, ενώ η Γαλλία για πρώτη φορά τοποθετήθηκε υπέρ της επίλυσης της διαφοράς μέσω της συνεργασίας των δύο μερών.

Στη συνάντηση, η Ελλάδα εκπροσωπήθηκε από τη γενική γραμματέα του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού Μαρία Ανδρεαδάκη- Βλαζάκη, τον πρόεδρο του Μουσείου της Ακρόπολης καθηγητή Δημήτρη Παντερμαλή και τη νομικό σύμβουλο Α΄ της Ειδικής Νομικής Υπηρεσίας του υπουργείου Εξωτερικών Άρτεμη Παπαθανασίου.

«Οι ανωτέρω εκπρόσωποι τόνισαν, μεταξύ άλλων, ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει τον αγώνα της για την επιστροφή και επανένωση των Γλυπτών στην Ελλάδα, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι η μέρα αυτή δεν μπορεί να είναι μακριά, όπως καταδεικνύει η θερμή στήριξη της διεθνούς κοινής γνώμης, ακόμη και της βρετανικής», καταλήγει η ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ.

Πηγή: iefimerida

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.