Αρχική Ειδήσεις στα Ελληνικά Παρουσίαση του προγράμματος του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου 2018

Παρουσίαση του προγράμματος του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου 2018

Η στιγμή του Φεστιβάλ – αυτοί οι καλοκαιρινοί μήνες από τον Ιούνιο ως τον Αύγουστο – είναι σαν μια μαγική αυλαία που ανοίγει στο χρόνο, και αυτή ακριβώς την αίσθηση θέλει να μεταδώσει και το φετινό εικαστικό μας, μας εξηγεί ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου κ. Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος, για το εικαστικό του Φεστιβάλ για το 2018, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του προγράμματος του Φεστιβάλ, που έγινε στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, το οποίο θα φιλοξενήσει φέτος το καλοκαίρι μια εγκατάσταση του Φεστιβάλ, απόλυτα ταιριαστή με το χαρακτήρα του Μουσείου. “Έμπνευση για το σχεδιασμό της οπτικής ταυτότητας φέτος ήταν η σκηνική δημιουργία σαν πράξη μαγείας. Ο περφόρμερ, ο μουσικός, ο ηθοποιός, ο χορευτής ως δημιουργοί, ικανοί να κατασκευάσουν κόσμους υπερβατικούς, συμβολικούς και απρόβλεπτους. Η οντότητα-σύμβολο της αφίσας αποτελείται από έναν τέτοιο απρόβλεπο συνδυασμό: ένα πορτρέτο μιας πιθανής προτομής, το μάτι-θεατής, και τα τρία πόδια που εκφράζουν τη διαφορετικότητα, τη συλλογικότητα και την κίνηση – αλλά φυσικά, αυτή η ιδιαίτερη σύνθεση παραμένει πολύσημη και ανοιχτή στην ερμηνεία, κι αυτό είναι κυρίως που μας ενδιαφέρει.”

Πρόγραμμα Φεστιβάλ Αθηνών 2018
Ένα πρόγραμμα, με συνολικά 87 παραστάσεις (αντί 127 την περασμένη χρονιά) θεάτρου χορού και μουσικής, πιο στοχευμένο, με κλασικό προσανατολισμό στο Ηρώδειο, μεγάλες ορχήστρες, διάσημους σολίστ. Με μετακλήσεις ομάδων της διεθνούς πρωτοπορίας και αναθέσεις σε ταλαντούχους Έλληνες καλλιτέχνες στην Πειραιώς 260.

Αυτά είναι τα χαρακτηριστικά του Φεστιβάλ Αθηνών 2018, το οποίο ανοίγεται φέτος ακόμα περισσότερο στην πόλη, εμπλουτίζοντας το «Άνοιγμα στην Πόλη» με site specific δράσεις και συμπράξεις φορέων, μεταξύ των οποίων και το Ωδείο Αθηνών με δύο πλατφόρμες νέων μουσικών κλασικής και τζαζ μουσικής.

Με τον Βαγγέλη Θεοδωρόπουλο, να δηλώνει πως “Φέτος πετύχαμε να ετοιμάσουμε τον προγραμματισμό μας πολύ νωρίτερα απ’ ό,τι άλλες χρονιές. Όσο νωρίτερα τόσο καλύτερα. Ανακοινώσαμε το Νοέμβριο την Επίδαυρο, ξεκινήσαμε από το Σεπτέμβριο συνεργασία με τον ΕΟΤ και τα γραφεία του ανά τον κόσμο, συμμετέχουμε σε διεθνείς παρουσιάσεις με την υποστήριξη του ΥΠΠΟ, το οποίο επιπλέον μας στηρίζει στην οργάνωση πρόσκλησης καλλιτεχνικών διευθυντών φεστιβάλ και programmers”.

Τι θα δούμε λοιπόν το καλοκαίρι στο Ηρώδειο; Από την περίφημη ορχήστρα μπαρόκ της Ιταλίας «Il Pomo d Oro» με άριες και ντουέτα του Χάιντελ παρμένα από την ελληνική μυθολογία, την Ορχήστρα Τσαϊκόφσκι της Μόσχας με τον Βλαντιμίρ Φεντοσέγιεφ, τον Βρετανό σταρ βιολιστή Νάιτζελ Κέννεντυ ως τον Αμερικανό ηθοποιό Μπιλ Μάρεϊ σε ρόλο αφηγητή και ερμηνευτή μουσικών συνθέσεων και αμερικανικής λογοτεχνίας. Ο Στινγκ, οι Galexico, μια συναυλία αφιερωμένη στο έργο του Λευτέρη Παπαδόπουλου είναι επίσης στο πλούσιο πρόγραμμα του Ηρωδείου, όπου το «παρών» θα δώσουν και πέντε ελληνικές ορχήστρες κλασικής μουσικής. Το πρόγραμμα του Ηρωδείου ανοίγει η Εθνική Λυρική Σκηνή την 1/6 με Ναμπούκο του Βέρντι και κλείνει στις 31/7 επίσης η Εθνική Λυρική Σκηνή με Κάρμεν του Μπιζέ

Η Πειραιώς 260 παρουσιάζει σύγχρονο ελληνικό θέατρο αλλά και διεθνείς παραγωγές. Ξεχωρίζει το «σφαιρικό και πληθωρικό» αφιέρωμα στη Λούλα Αναγνωστάκη, η θεατρική διασκευή «Φαρενάιτ 451» σε σκηνοθεσία Θωμά Μοσχόπουλου, το θέατρο- ντοκουμέντο «Ελλάς Μονάχου» των Ανέστη Αζά- Πρόδρομου Τσινικόρη. Ανάμεσα στις διεθνείς παραγωγές που φέρνει το Φεστιβάλ είναι η παράσταση «Μετά την πρόβα- Περσόνα» σε διασκευές των έργων του Ίνγκμαρ Μπέργκμαν, από τον Βέλγο σκηνοθέτη Ίβο βαν Χόβε. Το εμβληματικό έργο του Τσέχοφ «Οι τρεις αδελφές» από το ανερχόμενο αστέρι της ρωσικής θεατρικής σκηνής Τιμοφέι Κουλιάμπιν, η ουγγρική «Απομίμηση ζωής» σε σκηνοθεσία Κορνέλ Μουντρούτσο. Η Πειραιώς 260 ανοίγει την 1η Ιουνίου με «Το κυνήγι της ευτυχίας» από τον αμερικανικό θίασο του «Nature Theater of Oklahoma»

«Η στιγμή του Φεστιβάλ -αυτοί οι καλοκαιρινοί μήνες από τον Ιούνιο ως τον Αύγουστο- είναι σαν μια μαγική αυλαία που ανοίγει στον χρόνο» υπογράμμισε ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος.

Αναλυτικά το πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου 2018 στην ιστοσελίδα του Φεστιβάλ www.greekfestival.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.