Αρχική Ειδήσεις στα Ελληνικά Στη λίστα των πιο επαπειλούμενων μνημείων του κόσμου το ελληνικό ορφανοτροφείο Ορθοδόξων...

Στη λίστα των πιο επαπειλούμενων μνημείων του κόσμου το ελληνικό ορφανοτροφείο Ορθοδόξων στην Πρίγκιπο

Η Europa Nostra, η κορυφαία οργάνωση ευρωπαϊκής κληρονομιάς, και το Ινστιτούτο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων συμπεριέλαβαν Ορθόδοξο Ορφανοτροφείο της Πριγκίπου στη βραχεία λίστα των 12 μνημείων, που έχουν χαρακτηριστεί ως πολιτιστική κληρονομιά και ταυτόχρονα θεωρούνται από τα πλέον επαπειλούμενα μνημεία που χρήζουν συντήρησης, αναπαλαίωσης και τεχνικών εργασιών. 
Η οριστική λίστα αναμένεται να ανακοινωθεί στις 15 Μαρτίου, ενώ ας σημειωθεί ότι το ελληνικό ορφανοτροφείο ορθοδόξων θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα ξύλινα κτήρια στην Ευρώπη και το δεύτερο μεγαλύτερο στον κόσμο. Η κατασκευή βρίσκεται στην Πρίγκιπο ή Μπουγιούκαντα για τους ντόπιους, δηλαδή στο μεγαλύτερο από τα Πριγκιπόνησα της Κωνσταντινούπολης.     
 
Το πενταώροφο κτήριο είχε δημιουργηθεί από τον Γάλλο αρχιτέκτονα Alexandre Vallaury το 1899 και για χρόνια  λειτουργούσε ως πολυτελές ξενοδοχείο και καζίνο, καθώς διέθετε 206 δωμάτια και καθώς η Πρίγκιπος ήταν ένα από τα πιο δημοφιλή παραθεριστικά κέντρα της Κωνσταντινούπολης.    
 
Το 1980 το κτήριο υπέστη σοβαρές ζημιές κατά τη διάρκεια πυρκαγιάς, ενώ σήμερα οι φθορές τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό κτίσμα επιτείνονται από την υγρασία και τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή, απειλώντας την κατασκευή με κατάρρευση. 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.