Αρχική Ειδήσεις στα Ελληνικά Η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού στο Συμβούλιο Υπουργών Πολιτισμού στις Βρυξέλλες

Η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού στο Συμβούλιο Υπουργών Πολιτισμού στις Βρυξέλλες

Η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λυδία Κονιόρδου συμμετείχε στο Συμβούλιο Υπουργών Παιδείας, Νεολαίας, Πολιτισμού και Αθλητισμού της Ευρωπαϊκής  Ένωσης  που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 20 και την Τρίτη 21 Νοεμβρίου στις Βρυξέλλες, με θέμα ο ρόλος του πολιτισμού στην οικοδόμηση συνεκτικών κοινωνιών στην Ευρώπη και ποια μέτρα μπορούν να ληφθούν από κοινού σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Στην παρέμβασή της η Υπουργός σημείωσε ότι:  «Ο Ευρωπαϊκός πολιτισμός είναι ένας ζωντανός οργανισμός που για να παραμείνει υγιής, πρέπει να εξασφαλίσει την ελεύθερη ροή ιδεών και καλλιτεχνών αλλά και την ικανότητα να ενσωματώνει δημιουργικά τους εξωτερικούς παράγοντες. Μέσα από την μακρόχρονη εμπειρία της η χώρα μας προτείνει Ευρωπαϊκά Δίκτυα Πολιτισμού, που θα θέτουν το απαραίτητο πλαίσιο και θα παρέχουν την υποστήριξη για κινητικότητα και κοινές δράσεις, απαλλλαγές και προγράμματα καλλιτεχνικής εκπαίδευσης». Η Υπουργός έθεσε σαν  παράδειγμα το Διεθνές Δίκτυο Αρχαίου Δράματος που λειτουργεί ήδη σε εμβληματικούς αρχαιολογικούς χώρους με μεγάλη συμμετοχή από πολλές χώρες.

Ακόμη για την ενσωμάτωση του διαφορετικού πρότεινε τη δημιουργία Ευρωπαϊκών Γεφυριών Πολιτισμού που θα ανοίγουν το δημιουργικό διάλογο ανάμεσα στην πολιτιστική κληρονομιά και τη σύγχρονη δημιουργία, την ψηφιακή τεχνολογία και τη live performance, τις σύγχρονες τάσεις με τη διαδικασία του «χειροποίητου».

Στην πρόκληση της προσφυγικής κρίσης η Ελλάδα απαντά με «κοινές πολιτιστικές δράσεις από πολλούς εποπτευόμενους φορείς όπου συνυπάρχουν δημιουργικά νέοι πρόσφυγες με νέους Έλληνες  και καλλιτέχνες,  όπως π.χ. στο Εθνικό Θέατρο, στην Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης κ.α. Έτσι η Βαβέλ του πολιτιστικού μωσαϊκού της Ευρώπης δεν θα διαχωρίζει αλλά θα επιτρέπει την υπέρβαση από την απομόνωση με επίγνωση ότι η συνεργασία και η αλληλεγγύη δεν είναι πλέον θέμα ηθικής αλλά κοινού νού, κοινής επιβίωσης και χάραξης νέας πορείας. Μας χρειάζεται μια νέα φιλοσοφία ανάμεσα στο μικρό και το μεγάλο, το δυνατό και το αδύνατο» κατέληξε η Υπουργός Πολιτισμού.

Όσον αφορά στη γαλλική πρωτοβουλία: «To revive Europe through culture» (Η αναγέννηση της Ευρώπης μέσω του πολιτισμού) η κα Κονιόρδου ανέφερε: «Υποστηρίζουμετην εξαιρετική πρωτοβουλία της Γαλλίας που συμπληρώνει δυναμικά και συμβάλλει ουσιαστικά στον διάλογο για τη χάραξη της πολιτιστικής πολιτικής. Συμφωνούμε σε αυτή την διακήρυξη και θέλουμε παράλληλα να τονίσουμε την ανάγκη να δημιουργηθεί ένα πλαίσιο στήριξης μεταφράσεων ποίησης, λογοτεχνίας, θεατρικών έργων, το οποίο να συνδυάζεται με την εθνική πολιτική των χωρών στον τομέα αυτό. Ιδιαίτερα των γλωσσών που ομιλούνται από μικρότερους πληθυσμούς». 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.