Αρχική Ειδήσεις στα Ελληνικά Συνάντηση της Υπουργού Τουρισμού Έλενας Κουντουρά με τον ωκεανογράφο και ερευνητή Fabien...

Συνάντηση της Υπουργού Τουρισμού Έλενας Κουντουρά με τον ωκεανογράφο και ερευνητή Fabien Cousteau για τις δυνατότητες ανάπτυξης συνεργασιών στην Ελλάδα

Η Υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά με τον Fabien Cousteau (αριστερά) και τον Justin Green (δεξιά)

Η Υπουργός Τουρισμού κα Έλενα Κουντουρά συναντήθηκε στο Υπουργείο Τουρισμού με τον διεθνούς φήμης ωκεανογράφο και ερευνητή κ. Fabien Cousteau, επικεφαλής του μη κερδοσκοπικού Οργανισμού Ocean Learning Center στο πλαίσιο των διερευνητικών επαφών του με κυβερνητικά στελέχη   για τις δυνατότητες συνεργασίας με την Πολιτεία σε υποθαλάσσια ερευνητικά προγράμματα και έργα στην Ελλάδα.
Στη συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε σε ιδιαίτερα εγκάρδιο κλίμα,  συζητήθηκαν επίσης  θέματα που αφορούν στην ανάπτυξη της υποθαλάσσιας έρευνας, στο πλαίσιο της προτεραιότητας που δίνει το Υπουργείο Τουρισμού στην προώθηση του ελληνικού καταδυτικού τουρισμού στο εξωτερικό.  Συμμετείχε επίσης ο Επικεφαλής Στρατηγικού Σχεδιασμού του Ιδρύματος OLC, κ.Justin Green.
 
Ο κ. Cousteau ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «η Ελλάδα είναι η ομορφότερη χώρα του κόσμου» με εξαιρετικές προοπτικές ανάπτυξης στην έρευνα και την καινοτομία, στην προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος και την ανάδειξη του υποθαλάσσιου πλούτου της χώρας. Παρουσίασε ειδικότερα το έργο του σε διεθνές επίπεδο, καθώς και τις  προτάσεις του για την ανάπτυξη υποθαλάσσιων ερευνητικών προϊόντων με τη στήριξη της Ελλάδας  και με την υποστήριξη φορέων από την Ελλάδα και το εξωτερικό.  
Η κα Κουντουρά επισήμανε ότι το Υπουργείο Τουρισμού είναι ανοικτό σε προτάσεις και ενθαρρύνει  πρωτοβουλίες που συμβάλλουν στην βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη και που ενισχύουν την περαιτέρω  προώθηση και προβολή της χώρας ως κορυφαίου τουριστικού προορισμού.
Ευχαρίστησε τον κ. Cousteau για το μεγάλο ενδιαφέρον του να δραστηριοποιηθεί στην Ελλάδα και συζήτησε μαζί του εκτενώς τις δυνατότητες συνεργασίας σε πεδία που αφορούν τον τουρισμό και την προώθηση- προβολή του ελληνικού θαλάσσιου και καταδυτικού τουρισμού στο εξωτερικό.
 
Η  κα Κουντουρά παρέδωσε στον κ. Cousteau ως αναμνηστικό δώρο, δύο ασπρόμαυρες ταινίες από το αρχειακό υλικό του ΕΟΤ για τις θαλάσσιες και υποθαλάσσιες εξερευνήσεις του παππού του, του θρυλικού ωκεανογράφου και εξερευνητή Jacques Yves Cousteau με το ερευνητικό σκάφος του «Καλυψώ» στο Αιγαίο την περίοδο  1975-1977.  Το πρώτο φιλμ αφορά υποθαλάσσιες έρευνες  στην περιοχή των Αντικυθήρων και το δεύτερο την εξερεύνηση του ναυαγίου του πλοίου «Βρεταννικός» ανοικτά της Κέας.
Ο κ. Cousteau ευχαρίστησε θερμά την Υπουργό για τη διάθεση του υλικού, που δεν είχε προηγουμένως στην κατοχή του, και έχει ανεκτίμητη αξία για τον ίδιο και την οικογένειά του.
 
 ———–
*Αποσπάσματα από το  ασπρόμαυρο αρχειακό υλικό του ΕΟΤ για τις εξερευνήσεις του Jacques Yves Cousteau στην Ελλάδα είναι διαθέσιμα  στις διευθύνσεις:
 
https://youtu.be/x65GY6MQIGg (Βρεταννικός)– Εξερεύνηση του Ναυαγίου του υπερωκεάνειου Βρεταννικός ανοικτά της Κέας. Ήταν αδελφό πλοίο του Τιτανικού, χρησιμοποιήθηκε ως πλωτό νοσοκομείο, και βυθίστηκε στις 21 Νοεμβρίου 1916, κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Διακρίνεται ο Jacques Yves Cousteau που πρώτος το ανακάλυψε και το εξερεύνησε. Στην εξερεύνηση, συμμετείχε η 80χρονη τότε διασωθείσα  του ναυαγίου νοσοκόμα και  καταδύθηκε με το βαθυσκάφος.
 
https://youtu.be/4iFBPjcLWvs (Αιγαίο- Αντικύθηρα)-Περιλαμβάνει τη διαδρομή στο Αιγαίο και τις υποθαλάσσιες έρευνες με τη συμμετοχή ομάδας αρχαιολόγων στην περιοχή των Αντικυθήρων και την ανεύρεση αντικειμένων.
 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.