Home Ειδήσεις στα Ελληνικά Την απόσυρση του τέλους διανυκτέρευσης ζητούν οι ξενοδόχοι

Την απόσυρση του τέλους διανυκτέρευσης ζητούν οι ξενοδόχοι

Ζητήματα τα οποία απασχολούν τον ξενοδοχειακό κλάδο, όπως η οριζόντια φορολόγηση, η πολυπλοκότητα της νομοθεσίας, η ενίσχυση της οικονομίας διαμοιρασμού (sharing economy) και η επιβολή από την 1η Ιανουαρίου του 2018 του τέλους διανυκτέρευσης στα ξενοδοχεία, αναδείχθηκαν, στο πλαίσιο της 6ης Γενικής Συνέλευσης του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, η οποία έλαβε χώρα την Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2017 στο εκθεσιακό κέντρο METROPOLITAN EXPO, στο πλαίσιο της HORECA 2017, με τη συμμετοχή πλέον των χιλίων εκατό (1.100) ξενοδόχων.

Αναφορικά με το τέλος διανυκτέρευσης στα ξενοδοχεία, ο Πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου κ. Γεώργιος Τσακίρης απηύθυνε ερώτημα στην Υπουργό σχετικά με το τι θα συμβεί και ταυτόχρονα, ζήτησε, να μην εφαρμοστεί το μέτρο αυτό.

Η πρόταση του κ. Τσακίρη για απόσυρση από την Κυβέρνηση του μέτρου για επιβολή τέλους διανυκτέρευσης στα ξενοδοχεία επικροτήθηκε, με θυελλώδη χειροκροτήματα, από τους παρευρισκόμενους στη Γενική Συνέλευση ξενοδόχους.

Οι ξενοδόχοι χειροκρότησαν εκφράζοντας την επιδοκιμασία τους για το ερώτημα του  Προέδρου του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου αλλά και για όσα είχε πει νωρίτερα κατά την ομιλία του αναφορικά με τη νέα πραγματικότητα την οποία καλείται να αντιμετωπίσει ο ξενοδοχειακός κλάδος.

Ειδικότερα, ο κ. Τσακίρης δήλωσε ότι «παρά την αυξημένη τουριστική ζήτηση για τη χώρα, στην πλειονότητά τους, οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις ασθμαίνουν, υπό το βάρος της υπερφορολόγησης, της έλλειψης ρευστότητας, της πολυνομίας και του αθέμιτου ανταγωνισμoύ».

Η Υπουργός Τουρισμού κα Έλενα Κουντουρά, η οποία δεν βρισκόταν εκείνη τη στιγμή στο βήμα, απάντησε (εκτός μικροφώνου) ότι «το Υπουργείο Τουρισμού κινείται προς την κατεύθυνση της μη εφαρμογής του τέλους διανυκτέρευσης στα ξενοδοχεία και ότι το υπουργείο Οικονομικών εμφανίζεται θετικό να επανεξετάσει το ζήτημα».

Οι αντιδράσεις των ξενοδόχων οδήγησαν τον επόμενο ομιλητή, κ. Ανδρέα Ανδρεάδη, Πρόεδρο του ΣΕΤΕ, ο οποίος μόλις είχε ανέβει στο βήμα, να ζητήσει από τους ξενοδόχους να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους.

Ο κ. Ανδρεάδης δεν έδωσε έκταση στο ζήτημα, τόνισε όμως, ότι «το 95% από ό,τι γίνεται στον τουρισμό το κάνουν οι ιδιώτες και μόνο το 5% το κράτος».

Οι αντιδράσεις των ξενοδόχων απέναντι στο μέτρο που θέλει να εφαρμόσει η Κυβέρνηση είναι αποτέλεσμα του γενικότερου κλίματος οικονομικής ασφυξίας που μαστίζει τη χώρα και τα ήδη εφαρμοσθέντα μέτρα φοροεισπρακτικών επιβαρύνσεων.

Στην ομιλία του ο κ. Τσακίρης τόνισε ότι  «η αύξηση του ΦΠΑ και των συντελεστών του ΕΝΦΙΑ, η αδυναμία της Πολιτείας να θεσμοθετήσει ένα νομοθετικό περιβάλλον για μια – ανάλογη με των αδειοδοτημένων – φορολογική αντιμετώπιση των βραχυχρόνια ενοικιαζομένων κατοικιών και η προγραμματισμένη για το 2018 επιβολή του τέλους διανυκτέρευσης, δημιουργούν ένα περιβάλλον αντιαναπτυξιακό για τον τουρισμό και ιδιαίτερα προβληματικό για τη βιωσιμότητα των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων».

Πολλές ενώσεις ξενοδόχων καθώς και τουριστικοί οργανισμοί της χώρας έχουν εκφράσει τη δυσαρέσκειά τους για το τέλος διανυκτέρευσης καθώς θεωρούν ότι θα έχει καταστροφικές συνέπειες. Οι αντιρρήσεις τους έχουν ως κύριο άξονα το γεγονός ότι με το μέτρο αυτό θα  μειωθεί η ανταγωνιστικότητα του τουριστικού προϊόντος της χώρας και θα συρρικνωθεί κατ’επέκταση η εθνική οικονομία.

Γεγονός είναι, πάντως, ότι για την επιβολή ή μη του μέτρου δεν είναι αποκλειστικά και μόνο υπεύθυνο το Υπουργείο Τουρισμού αλλά και το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης και η εφαρμογή του ή μη, τελικά, εξαρτάται από τις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς.

Ευανθία Καρδούλια
Δικηγόρος
Υποψήφια Διδάκτωρ στο Τουριστικό Δίκαιο – Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
Κάτοχος Μεταπτυχιακού στο Τουριστικό Δίκαιο – Πανεπιστήμιο της Σορβόννης