Αρχική Γαστρονομία Η τελετή απονομής του τίτλου European Region of Gastronomy 2019 στην Περιφέρεια...

Η τελετή απονομής του τίτλου European Region of Gastronomy 2019 στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στις 25 Ιανουαρίου

Την Τετάρτη, 25 Ιανουαρίου στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετάννια, η τελετή απονομής του τίτλου European Region of Gastronomy 2019 στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.

Η Περιφέρεια μας πέτυχε τον στόχο της κατάκτησης του τίτλου της Γαστρονομικής Περιφέρειας της Ευρώπης 2019, δήλωσε ο Περιφερειάρχης Ν Αιγαίου Γ.Χατζημάρκος, μετά το τέλος της αξιολόγησης.

Η γαστρονομία των νησιών μας, που κλείνει μέσα της ιστορία, παράδοση και πολιτισμό, θα ταξιδέψει σε όλη τον κόσμο με την υψηλότερη διάκριση και πιστοποίηση.

Μέσα από τον τίτλο της Γαστρονομικής Περιφέρειας της Ευρώπης (τίτλος που θα συνοδεύει τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου για τρία ολόκληρα χρόνια), στόχος της Περιφέρειας είναι να καταστεί διεθνής γαστρονομικός τουριστικός προορισμός. Αλλά και να δώσει την απαραίτητη έμφαση στον πρωτογενή τομέα, στην εκπαίδευση των παραγωγών και στη μύηση των επισκεπτών στον γαστρονομικό της πλούτο.
 
Η κουζίνα του Αιγαίου είναι γεμάτη αυθεντικότητα. Πολύπλοκη, αλλά ξεκάθαρη, με εντάσεις αλλά χωρίς εξάρσεις, με το στίγμα της ελληνικότητας, αλλά, όπως και κάθε θαλασσινή κουζίνα, εμπλουτισμένη με κοσμοπολίτικα στοιχεία. Είναι κουζίνα ζωντανή και σπαρταριστή, με βαθιές ρίζες στην κουλτούρα και στον σπουδαίο πολιτισμό του τόπου, χωρίς ωστόσο να μένει στάσιμη, επιτρέποντας, αυστηρά επιλεκτικά, σε εξωγενείς επιρροές να την εξελίσσουν.

Στο κάθε νησί, η κουζίνα διαφοροποιείται τόσο ώστε να προκαλεί έκπληξη αυτή η ετερογενής προσέγγιση μιας παρόμοιας γαστρονομικής κουλτούρας. Γεύσεις με το ίδιο DNA, αλλά τόσο μοναδικές και ξεχωριστές. Ο λόγος? Τα σπάνια προϊόντα που καλλιεργούν οι προκομμένοι παραγωγοί, που τυποποιούν με φροντίδα οι μικρές βιοτεχνίες, που μαγειρεύουν με συνείδηση οι παραδοσιακοί και οι μοντέρνοι μάγειρες σε καφενέδες, ταβέρνες κι εστιατόρια.

Η κουζίνα του Αιγαίου εξ άλλου, προσφέρει απλόχερα, γεύσεις με Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ), που ανυπομονούν να τις ανακαλύψετε. Τοματάκι και φάβα Σαντορίνης, πατάτες Νάξου, γραβιέρα Σαν Μιχάλη Σύρου, κοπανιστή Μυκόνου, κρασί Μονεμβασιά Πάρου και Ασύρτικο Σαντορίνης, όλες τους αληθινές εμπειρίες, που αξίζει να μεταδοθούν από ….στόμα σε στόμα. Κι είναι πολλές ακόμα οι σπάνιες νοστιμιές που σας προκαλούν να τις εξερευνήσετε: αγκιναράκι Τήνου, βολάκι Άνδρου και πελτέ Μήλου, αγριοκάτσικα Σχοινούσας και Κουφονησίων, αμυγδαλωτά Κύθνου, βραστό τυρί Ανάφης, σκωτύρι Ίου και τυρί ξινό Κέας και Κιμώλου. Πρώτες ύλες αυτής της κουζίνας είναι τα θυμαρίσια μέλια Σερίφου και Σικίνου, η γυλωμένη μανούρα Σίφνου, τ’ αγριοβότανα Φολεγάνδρου κι Ηρακλειάς, το ρακόμελο Αμοργού, τα λιαστά χταπόδια Αντιπάρου κι η αξιαλομυζήθρα Δονούσας.

Η κατάθεση της υποψηφιότητας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, αποτέλεσε το επιστέγασμα μιας προσπάθειας ετών, για την ανάδειξη της Aegean Cuisine και των εξαιρετικής ποιότητας και ποικιλίας, παραδοσιακών προϊόντων της.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.