Αρχική General Θετική η γνωμοδότηση στην επικαιροποίηση του Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Κεντρικής...

Θετική η γνωμοδότηση στην επικαιροποίηση του Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Κεντρικής Μακεδονίας

PESDA2 copyΘετική γνωμοδότηση, με παρατηρήσεις στην πρώτη αναθεώρηση (επικαιροποίηση) του Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Κεντρικής Μακεδονίας έδωσε η Περιφερειακή Επιτροπή Διαβούλευσης της ΠΚΜ, που συνεδρίασε τη Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου, το μεσημέρι υπό την προεδρία του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα.

Στη συνεδρίαση παραβρέθηκαν όλα τα μέλη της Επιτροπής, Δήμαρχοι και εκπρόσωποι και των 38 Δήμων της Κεντρικής Μακεδονίας, όπως και εκπρόσωποι όλων των εμπλεκόμενων φορέων στη διαχείριση των απορριμμάτων.
Ο κ. Τζιτζικώστας επισήμανε πως «κανένα έργο δεν μπορεί να προχωρήσει χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των τοπικών κοινωνιών» και ευχαρίστησε για την άριστη συνεργασία τους Δημάρχους και τους εκπροσώπους των φορέων, αλλά κυρίως τον Πρόεδρο του ΦΟΔΣΑ Μιχάλη Γεράνη και τον Γενικό Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης Νικήτα Φραγκισκάκη για την πολύ στενή συνεργασία, προκειμένου να ολοκληρωθεί το πρώτο αυτό στάδιο του νέου Περιφερειακού Σχεδιασμού για τα Απορρίμματα, το οποίο θα εισαχθεί προς έγκριση στο Περιφερειακό Συμβούλιο, μετά και τις όποιες παρατηρήσεις ενσωματώσει η μελετητική ομάδα, ύστερα από τις τοποθετήσεις των φορέων.
Στην εισήγησή του, ο κ. Τζιτζικώστας επισήμανε την ανάγκη για την άμεση ολοκλήρωση της αναθεώρησης του ΠΕΣΔΑ, προκειμένου να είναι δυνατή η ένταξη και χρηματοδότηση των απαιτούμενων έργων και δράσεων εντός της νέας Προγραμματικής Περιόδου 2014 – 2020, μέσω του νέου ΕΣΠΑ.
Η χρηματοδότηση της μελέτης αναθεώρησης του ΠΕΣΔΑ, εντάχθηκε στην Τεχνική Βοήθεια του Επιχειρησιακού Προγράμματος Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας 2014 – 2020, με προϋπολογισμό 136.000 ευρώ και εκπονήθηκε από τον Περιφερειακό Σύνδεσμο Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Κεντρικής Μακεδονίας. Μάλιστα, όπως ανακοίνωσε ο κ. Τζιτζικώστας, ο προϋπολογισμός του ΠΕΣΔΑ Κεντρικής Μακεδονίας, όπως καταρτίστηκε στη μελέτη, ανέρχεται σε 462.518.440 ευρώ. Από το σύνολο του εκτιμώμενου προϋπολογισμού του ΠΕΣΔΑ Κεντρικής Μακεδονίας, η δημόσια δαπάνη που απαιτείται συνολικά είναι 312.521.865 ευρώ.
«Η δημόσια δαπάνη κατανέμεται σε τέσσερις χρηματοδοτικές προτεραιότητες-φάσεις και συγκεκριμένα:
1.Για τις βραχυπρόθεσμες δράσεις Α1’ Προτεραιότητας ανέρχεται σε: 201.867.297 ευρώ.
2.Για τις βραχυπρόθεσμες δράσεις Α2’ Προτεραιότητας ανέρχεται σε: 27.418.791 ευρώ.
3.Για τις μεσοπρόθεσμες δράσεις Β1’ Προτεραιότητας ανέρχεται σε: 47.036.061 ευρώ.
4.Για τις μεσοπρόθεσμες δράσεις Β2’ Προτεραιότητας ανέρχεται σε: 36.199.717 ευρώ.
Στη δημόσια δαπάνη συμπεριλαμβάνονται έργα, εξοπλισμός, μελέτες ωρίμανσης, τεχνικοί σύμβουλοι, καθώς και δράσεις ευαισθητοποίησης», σημείωσε ο Περιφερειάρχης.
Με τα έργα Α’ Προτεραιότητας καλύπτονται όλοι οι ευρωπαϊκοί στόχοι οδηγιών και μεγάλο μέρος των εθνικών στόχων, ενώ με τα έργα Β’ Προτεραιότητας καλύπτεται και το σύνολο των εθνικών στόχων.
Οι συνολικά διαθέσιμοι πόροι από το ΕΣΠΑ, το άθροισμα δηλαδή του τομεακού προγράμματος, του εκχωρούμενο τομεακού προγράμματος και του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος, εκτιμώνται για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας σε 230.000.000 ευρώ. Οι πόροι που έχουν εκχωρηθεί από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ΥΜΕΠΕΡΑΑ, δηλαδή Υποδομών, Μεταφορών, Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης, στην Ειδική Υπηρεσία Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ανέρχονται σε 108.500.000 ευρώ (με υπερδέσμευση).
Όπως ανακοίνωσε ο κ. Τζιτζικώστας, «από τους πόρους αυτούς, δηλαδή από τα 108.500.000 ευρώ, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, σε συνεννόηση με τον Φο.Δ.Σ.Α., θα χρηματοδοτήσει:
-Την ολοκλήρωση και συμπλήρωση υποδομών ολοκληρωμένης διαχείρισης αποβλήτων, όπως την κατασκευή και συμπλήρωση υποδομών ΧΥΤΑ και ΣΜΑ.
-Τις μονάδες κομποστοποίησης βιοαποβλήτων.
-Την ανάπτυξη δικτύων ‘Πράσινων Σημείων’ στους Δήμους της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
-Τη δημιουργία μονάδων επεξεργασίας ιλύος από Εγκαταστάσεις Επεξεργασίας Λυμάτων».
«Τα απορρίμματα και η διαχείρισή τους, δεν είναι ένα θέμα που αφορά λίγους ή μερικούς, είναι ένα θέμα που κυριολεκτικά μας αφορά όλους. Γι’ αυτό και βασική και αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, αλλά και για εμένα προσωπικά, είναι κάθε συμπολίτης μας να έχει λόγο και να συμμετέχει στο σχεδιασμό και η βάση για να γίνει αυτό, είναι η δημόσια, εκτενής και ανοιχτή διαβούλευση, ώστε οι προτάσεις και οι παρατηρήσεις, όχι απλώς να λαμβάνονται υπόψη, αλλά να ενσωματώνονται στο σχέδιο. Ως Διοίκηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, σε όλα τα μείζονα ζητήματα, σχεδιάζουμε και υλοποιούμε περιφερειακές πολιτικές μαζί με τις τοπικές κοινωνίες, ξεκινώντας από κάτω και πηγαίνοντας προς τα πάνω. Ο ίδιος ο στρατηγικός σχεδιασμός μας, για τη νέα Προγραμματική Περίοδο, για το νέο ΕΣΠΑ 2014-2020, αποτελεί ξεκάθαρο παράδειγμα, καθώς συνδιαμορφώθηκε, μέσα από την οργανωμένη, ανοιχτή και συμμετοχική διαβούλευση με όλους τους φορείς και την τοπική κοινωνία. Είναι πολύ σημαντικό να πορευτούμε και στον Περιφερειακό Σχεδιασμό για τη Διαχείριση Αποβλήτων, μέσα στο ίδιο θεσμικό πλαίσιο και τα έργα που θα αποφασίσουμε να εντάξουμε στο σχεδιασμό για να υλοποιήσουμε να είναι έργα που αποδέχονται και υποστηρίζουν οι ίδιες οι τοπικές κοινωνίες. Με αυτό τον τρόπο θα ενισχύσουν την εμπιστοσύνη των πολιτών στους θεσμούς και θα μπορέσουν να φέρουν πιο γρήγορα αποτελέσματα στην ολοκλήρωση έργων χρήσιμων και αναγκαίων για τις τοπικές κοινωνίες», επισήμανε ο κ. Τζιτζικώστας.
Όπως εξήγησε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, «κατά τη διαδικασία της αναθεώρησης του ΠΕΣΔΑ Κεντρικής Μακεδονίας, αξιοποιήθηκε το σύνολο των διαθέσιμων στοιχείων για τη διαχείριση αποβλήτων σε επίπεδο Περιφερειακών Ενοτήτων και Δήμων».
Επίσης, λήφθηκαν υπόψη 11 παράμετροι:
1.Τα νεότερα περιβαλλοντικά και οικονομικά δεδομένα έτσι όπως έχουν διαμορφωθεί στην Περιφέρεια.
2.Τα υφιστάμενα έργα και αυτά που ήδη έχουν δρομολογηθεί.
3.Ο υφιστάμενος περιφερειακός σχεδιασμός.
4.Ο αναθεωρημένος Εθνικός Σχεδιασμός.
5.Τα ήδη εγκεκριμένα Τοπικά Σχέδια Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων, αλλά και εκείνα για τα οποία υπήρχαν διαθέσιμα δεδομένα και προ της έγκρισής τους.
6.Τα ερωτηματολόγια που συντάχθηκαν από την ομάδα μελέτης και ζητήθηκε από τους ΟΤΑ, ΔΕΥΑ, ΣΕΔ να συμπληρώσουν.
7.Οι πίνακες δράσεων που συντάχθηκαν από την ομάδα μελέτης και ζητήθηκε από τους ΟΤΑ να συμπληρώσουν.
8.Τα ποσοτικά και ποιοτικά στοιχεία των παραγόμενων αποβλήτων καθώς και οι αναμενόμενες τάσεις.
9.Τα ανθρωπογεωγραφικά δεδομένα της κάθε Περιφερειακής Ενότητας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
10.Τα χωροταξικά, γεωμορφολογικά και γεωγραφικά δεδομένα.
11.Το υφιστάμενο δίκτυο μεταφορών.
Επίσης έγινε εκτεταμένη διαβούλευση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, σε όλες τις φάσεις της υλοποίησης. Τέλος αξιολογήθηκαν τα σενάρια διαχείρισης των στερεών αποβλήτων έτσι ώστε να καθοριστεί συγκριτικά το βέλτιστο για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.