Αρχική Ειδήσεις στα Ελληνικά Από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας έγιναν τα εγκαίνια του Μουσείου Ελεύθερνας

Από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας έγιναν τα εγκαίνια του Μουσείου Ελεύθερνας

Στ. Αρναουτάκης: Η Περιφέρεια στηρίζει τον πολιτισμό και έχει χρηματοδοτήσει δράσεις σε όλη την Κρήτη άνω των 35 εκ. ευρώ

elefthernaeleftherna4«Από τα προγράμματα της νέας περιόδου θα χρηματοδοτήσουμε όλες τις δράσεις που αφορούν τα μουσεία και για τα οποία οι μουσειολογικές μελέτες είναι στην τελική φάση, ενώ μέχρι σήμερα έχουμε ήδη προχωρήσει στη χρηματοδότηση έργων πολιτισμού συνολικού ύψους 35 εκ. ευρώ» τόνισε μεταξύ άλλων στην ομιλία του ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης στον χαιρετισμό του που απηύθυνε το απόγευμα της Κυριακής 19 Ιουνίου, στην εκδήλωση εγκαινίων του Αρχαιολογικού Μουσείου Ελεύθερνας Ρεθύμνου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο παρουσία εκπροσώπων της Κυβέρνησης, αρχών, φορέων, Ακαδημαϊκής κοινότητας, του πολιτισμού και πλήθους κόσμου.

eleftherna8Συγκεκριμένα ο Περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης στην ομιλία του παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Υπουργών-Αρχών-φορέων τόνισε:

eleftherna5«Στην καρδιά της Κρήτης, στο χώρο της Αρχαίας Ελεύθερνας
συντελείται σήμερα ένα  μεγάλο  Πολιτιστικό γεγονός. Ένα γεγονός που λαμπρύνεται με την παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας. Πρόκειται για μια ημέρα ορόσημο για το Ρέθυμνο και την Κρήτη, καθώς ύστερα από τριάντα χρόνια ο αξιολογότατος Καθηγητής Νίκος Σταμπολίδης παραδίδει στην ιστορία την ίδια την ιστορία αυτού του τόπου και μάλιστα την ιστορία των λεγόμενων «σκοτεινών χρόνων».
Αγαπητέ κ. Σταμπολίδη, Ξεκινήσατε την ανασκαφή
γνωρίζοντας ότι τίποτα δεν πάει χαμένο και πως ακόμη και τα λάθη μπορούν να αξιοποιηθούν στο μέλλον. Το παρόν όμως σας δικαιώνει και το μέλλον έχει να αξιοποιήσει μόνο τους κόπους της δουλειάς σας, τους καρπούς της επιστημονικής σας συνέπειας. Μαζί με την επιστημονική σας ομάδα, μαζί με τους εκατοντάδες Έλληνες και ξένους φοιτητές της Αρχαιολογίας αντλώντας δύναμη από τη μυθική σπηλιά του Ψηλορείτη φέρατε στο φως μια πόλη που τα ίχνη της χάνονται στο 3000 π.χ.
Η Περιφέρεια Κρήτης σας ευχαριστεί και σας συγχαίρει γιατί με τη στήριξη του Πανεπιστημίου Κρήτης, του Υπουργείου Πολιτισμού αλλά και σημαντικών φορέων του ιδιωτικού τομέα παραδίδετε στην Κρήτη το 4ο Μουσείο Αρχαιολογικού χώρου στην Ελλάδα, μετά τη Βεργίνα, τους Δελφούς και την Ολυμπία.

eleftherna6Εξοχάτατε Πρόεδρε,
Το Μουσείο της Ελεύθερνας είναι ένα έργο της Κρήτης,
για ολόκληρο τον κόσμο. Είναι κτήμα του Ελληνισμού όπου γης. Είναι προϊόν συνένωσης προσπαθειών, αυτό ακριβώς δηλαδή που συμβολίζει και η χρυσή μέλισσα το ένα από τα δύο σύμβολα του μουσείου. Είναι σύμβολο αυτοπεποίθησης και δύναμης, όπως αποτυπώνεται στην ασπίδα με το λιοντάρι, στο δεύτερο σύμβολο του Μουσείου. Είναι άλλη µια απόδειξη ότι ο Πολιτισμός και η Ιστορία ενώνουν την ελληνική κοινωνία, ως αστείρευτη πηγή έμπνευσης για το μέλλον. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο συνεχίζουμε να στηρίζουμε τη δουλειά που συντελείται στα Μουσεία της Κρήτης. Από τα προγράμματα της Νέας Περιόδου θα χρηματοδοτήσουμε όλες τις δράσεις που αφορούν τα Μουσεία και για τα οποία οι μουσειολογικές μελέτες είναι στην τελική φάση, ενώ μέχρι σήμερα έχουμε ήδη προχωρήσει στη χρηματοδότηση έργων πολιτισμού συνολικού ύψους 35 εκ ευρώ. Θέλω επίσης να τονίσω, πως έργα σαν και αυτό που σήμερα εγκαινιάζουμε, δεν αποτελούν μόνο μια σπουδαία επένδυση στον πολιτισμό αυτού του τόπου. Αποτελούν ταυτόχρονα μια σπουδαία επένδυση και στον τουρισμό, καθώς τα μηνύματα και οι συμβολισμοί της Αρχαίας Ελεύθερνας, μεταφέρουν σε κάθε γωνιά του κόσμου τον πυρήνα του ελληνικού πολιτισμού. Είναι αυτά τα στοιχεία που αποκαλύπτονται σήμερα μέσα σε αυτό το λαμπρό μουσείο. Είναι η έννοια της γνώσης, της καθαρότητας, του καθημερινού αγώνα, της αγάπης για το ωραίο. Είναι αυτά τα στοιχεία που διατηρούν αναλλοίωτη την ταυτότητα των Κρητικών.
eleftherna7Κλείνοντας θέλω να ευχαριστήσω όλους όσοι εργάστηκαν, για την ολοκλήρωση αυτού του Μουσείου. Να συγχαρώ ξανά τον Καθηγητή Νίκο Σταμπολίδη, όλους τους αρχαιολόγους, τους συντηρητές καθώς και αυτούς που δούλεψαν σε αυτόν εδώ το χώρο. Από τη δική μας πλευρά ως Περιφέρεια Κρήτης σας βεβαιώνω ότι θα συνεχίσουμε να βρισκόμαστε δίπλα σας, αρωγοί και συμπαραστάτες στο σημαντικό έργο που επιτελείτε. Η Κρήτη από σήμερα διαθέτει ένα νέο και σημαντικό πολιτιστικό κύτταρο, μια κυψέλη που ανατροφοδοτείται με την αυθεντικότητα των τόπων, των τοπίων και των ιδεών, μετατρέποντας το νησί μας σε ναυαρχίδα του πολιτισμού στην πολυκύμαντη Μεσόγειο».

Ο κ. Αρναουτάκης ευχαρίστησε και την παριστάμενη πρώην γενική γραμματέα Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη για την καθοριστική συμβολή της στο έργο.

Save

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.