Home Γευσιγνωσία Εξαιρετικό το άνοιγμα του Mount Athos Area KOUZINA 2016

Εξαιρετικό το άνοιγμα του Mount Athos Area KOUZINA 2016

Στην αρχαιοελληνική κουζίνα ήταν αφιερωμένη η πρώτη εβδομάδα, 2.400 από τη γέννηση του Αριστοτέλη

 Πιάτο από το μενού του restaurant Μύγδος Χρήστος Χριστοδούλου και Βασίλης Χαιριστανίδης από το restaurant ΒίραγγαςΟι ορεινοί όγκοι του Χολομώντα, του Άθωνα και του Αριστοτελικού Βουνού ήταν οι πρωταγωνιστές της πρώτης εβδομάδας του Mount Athos Area KOUZINA 2016, το οποίο στις 15 Μαΐου άνοιξε πανηγυρικά τις πύλες του στο γαστρονομικό κοινό, προωθώντας παράλληλα τους «δρόμους του μελιού από το Χολομώντα μέχρι τον Άθωνα» ως τουριστική μορφή, απευθυνόμενη σε ειδικούς ταξιδευτές.

Ακολουθώντας του δρόμους του Αριστοτελικού μελιού Η πρώτη εβδομαδιαία θεματική ενότητα του φεστιβάλ ήταν αφιερωμένη στη «Αρχαιοελληνική Κουζίνα», ενώ τα πιάτα της ξεχώρισαν για την απλότητα των εμπνευσμένων από την αρχαιότητα γεύσεων και την καθαρότητα των αρωμάτων της γης, όπως αυτά αναδείχθηκαν μέσα από τις τοπικές συνταγές.

Η γιορτή ξεκίνησε από το Χολομώντα, όπου στο restaurant του παραδοσιακού καταλύματος «Βίραγγας» ο διάσημος Κύπριος chef Χρήστος Χριστοδούλου και ο Βασίλης Χαιριστανίδης προσέφεραν στο κοινό μενού τριών υπέροχων πιάτων, το οποίο ανέδειξε τη μανιταροπαραγωγή του ορεινού όγκου.

Στο δε restaurant «Μπακατσιάνος» το μενού του ίδιου chef αλλά και του Δημήτρη Πολύζου συνάντησε τα προϊόντα του δάσους, τα οποία συνδυάσθηκαν με εκλεκτό τοπικό οίνο και υπέροχη αρνιώτικη μουντοβίνα (απόσταγμα από μέλι).

Την επόμενη ημέρα στο restaurant «Μύγδος» της καταπράσινης Βαρβάρας ο chef Χρήστος Χριστοδούλου και η Αρτεμισία Βατάλη απογείωσαν τις γεύσεις των προϊόντων του Αριστοτελικού Βουνού, προσφέροντας μενού βασισμένο στα ντόπια προϊόντα : το μέλι, το τυρί, τις ζύμες, το κρέας, το πλιγούρι, τα φρούτα του δάσους και το ντόπιο κρασί.

Πιάτο από το μενού του restaurant ΜπακατσιάνοςΑμέσως μετά ο διακεκριμένος chef Δημήτρης Τσανανάς (του The Met) και η Λουλουδιά Αλεξιάδου, οι οποίοι «συναντήθηκαν» στο restaurant “Ακρογιάλι” της Ολυμπιάδας, προετοίμασαν ένα εξαιρετικό μενού τεσσάρων «αριστοτελικών» πιάτων, το οποίο ανέδειξε τον τρόπο που «μπλέκονται» τα προϊόντα της αριστοτελικής θάλασσας με εκείνα της αριστοτελικής γης, αποτελώντας την πιο εναλλακτική γαστρονομική πρόταση της εβδομάδας.

Τέλος, ο Έλληνας νικητής του ιταλικού Master Chef, Σπυρίδων Θεοδωρίδης αλλά και μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Ολυμπιάδας παρουσίασαν στην κεντρική προβλήτα του οικισμού ένα εκπληκτικό μάθημα παραδοσιακής μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής, χρησιμοποιώντας μύδια Ολυμπιάδας, βότανα από το Αριστοτελικό Όρος και ντόπιο γάλα από τα βοσκοτόπια της περιοχής.

Κατά τη διάρκεια της πρώτης εβδομαδιαίας θεματικής ενότητας 2 Βρετανοί εκπρόσωποι τουριστικών γραφείων, 6 Κύπριοι και 6 Ιταλοί δημοσιογράφοι :

–          εξερεύνησαν τα προστατευμένα από την ευρωπαϊκή συνθήκη Natura 2000 βουνά,

–          ακολούθησαν τα βήματα του Αριστοτέλη,

–          συνέλεξαν φυτά και φρούτα από τις καταπράσινες πλαγιές,

–          παρακολούθησαν τον τρόπο παρασκευής ντόπιου βιολογικού τυριού,

–          δοκίμασαν τοπικούς οίνους,

–          γευμάτισαν στην καρδιά του δάσους,

–          ξεναγήθηκαν στα εργαστήρια παραγωγής γλυκών και τοπικών προϊόντων,

–          ενημερώθηκαν για τον τρόπο παραγωγής μελιού στις ολάνθιστες πλαγιές,

–          έλαβαν μέρος σε μαθήματα μαγειρικής,

αποκτώντας τη γαστρονομική και ταξιδιωτική εμπειρία, γευόμενοι παράλληλα το άρωμα της αληθινής Ελλάδας, όπως αυτό απαντάται σε αφθονία στο τρίτο πόδι της Χαλκιδικής.

Οι υψηλού επιπέδου επαγγελματικές και δημοσιογραφικές επισκέψεις της πρώτης εβδομαδιαίας θεματικής ενότητας του φεστιβάλ πραγματοποιήθηκαν σε συνεργασία με τον tour operator SUNVIL, τον Κυπριακό Οργανισμό Τουρισμού, το Σύλλογο Γυναικών Υπαίθρου Λάρνακας και το γραφείο Ε.Ο.Τ. Ιταλίας, δεδομένου ότι η φετινή διοργάνωση τελεί υπό την αιγίδα του Ε.Ο.Τ. και του Κ.Ο.Τ.  

Άλλες είκοσι τέσσερις (24) γαστρονομικές βραδιές περιμένουν Έλληνες και ξένους επισκέπτες στην προαθωνική χερσόνησο, όπου κάθε βράδυ στις 8, η επικεφαλής της διοργάνωσης, chef Ντίνα Νικολάου σε συνεργασία με ευρωπαίους και Έλληνες chef αναδεικνύουν τη χρήση των τοπικών προϊόντων στη μαγειρική / ζαχαροπλαστική και παρουσιάζουν γαστρονομικές τεχνικές, βασισμένες στις επιρροές εκείνες, που αποτελούν τους πέντε άξονες της διοργάνωσης :
–         Η αρχαιοελληνική κουζίνα,
–         Η ευλογία του αγιορείτικου κόλπου,
–         Η μοναστηριακή κουζίνα,
–         Η κουζίνα των αλησμόνητων πατρίδων,
–         Η μεσογειακή κουζίνα.

Η δύναμη και η επιτυχία βέβαια του ετήσιου θεσμού στηρίζεται αποκλειστικά και μόνο στους ανθρώπους του, οι οποίοι συμμετέχουν καθολικά στις δραστηριότητες της διοργάνωσης, συνθέτοντας έναν πολύ ισχυρό ιστό επικοινωνίας και δημιουργίας.