Αρχική Ειδήσεις στα Ελληνικά Το Φεστιβάλ Φιλοσοφίας στην Magna Grecia, 13-18 Μαρτίου, επανέρχεται στην Ελλάδα

Το Φεστιβάλ Φιλοσοφίας στην Magna Grecia, 13-18 Μαρτίου, επανέρχεται στην Ελλάδα

Το Φεστιβάλ Φιλοσοφίας στην Magna Grecia, μετά την επιτυχία της πρώτης παρουσίασής του, επανέρχεται και φέτος, στην Ελλάδα.

Για τη συνάντηση στην Ελλάδα, έχει δωθεί ο τίτλος “Φιλία”.

FilosofiaMagnaGrecia_Greece_2016Στα πλαίσια του Φεστιβάλ Φιλοσοφίας στην Magna Grecia της Αρχαίας Ελέας, από 13 έως 18 Μαρτίου, περίπου 500 Ιταλοί μαθητές  Λυκείου που συνοδεύονται από τους δασκάλους τους, επισκέπτονται την Ελλάδα.

FilosofiaMagnaGrecia_Greece_2016_1 Το αρχαίο μονοπάτι που βιώσαμε μέσα από τη «Κοινή» μας  Μεσόγειο ανά τους αιώνες, ξαναβρίσκει τη πραγματική του ιστορία, και φτάνει στην Ελλάδα στην Αθήνα, την Κόρινθο και τους Δελφούς.

Το ¨Κοινό ¨ μας βρίσκει τον αυθεντικό κοσμοπολιτισμό στη “Φιλία” δηλαδή στην αγάπη που βασίζεται σε μια ελεύθερη και ίση σχέση , χωρίς καμία φιλοδοξία επικυριαρχίας.  

Η μεσογειακή κοινότητα μέσα από τη φιλοσοφία της, μας θυμίζει ότι μπορούμε να είμαστε φίλοι και ας είμαστε ξένοι.  

Το μεγάλο “αρχιπέλαγος” είναι το σεντούκι του θησαυρού που έχει δημιουργήσει αστρικές φιλίες, όπως ορίζει ο Νίτσε.

Thalassa: Mare Nostrum, η Μεσόγειος!

Η θάλασσα που μας αγκαλιάζει, μας προστατεύει με τη διαφορετικότητα της  αλλά συγχρόνως με το σταθερό της μέγεθος. Μια διαδρομή, που συνδυάζει και ενώνει, ως η θάλασσα της Ευρώπης που διαμορφώνει εκλεκτικές συγγένειες και αντιστοιχίες  στις αποστάσεις μεταξύ των πόλεων, νησιών, ύφαλων, σπηλιών, όρμων, κόλπων,  μεταξύ Ανατολής και Δύσης. Ο Ελληνικός αποικισμός  λειτουργεί σαν  το χωνευτήρι που ποτέ δεν παύει να μοχλεύει και να συντηρεί τον Μεσογειακό Πολιτισμό .

Ξαναδιαβαίνοντας αυτό το ταξίδι σε μια πορεία  προς  τον κοινό σε όλους εμάς,   ¨λόγος¨ , απολαμβάνουμε  το οικείο  ¨Koine¨ που παράγει την  αυθεντική Φιλία. Μια Φιλία η οποία δημιουργεί  πολιτιστικές , θρησκευτικές  και πολιτικές  αμφικτιονίες. Το Φεστιβάλ Φιλοσοφίας στην Magna Grecia  θέλει να αναβιώσει τον ελληνικό Πολιτισμό για να ανοίξει νέες μορφές δράσεις  προς τη ΦΙΛΙΑ.

Το ταξίδι

FilosofiaMagnaGrecia_Greece_2016_2Πρώτος σταθμός η Αθήνα. Θα επισκεφθούμε την Ακρόπολη που ανέδειξε στο κόσμο το αγαθό  της φιλοκαλίας.

Το ταξίδι συνεχίζεται στους Δελφούς, εκεί όπου δημιουργείται  η μεγαλύτερη και πιο ισχυρή αμφικτιονία της Ελλάδας, εκεί όπου οι αρχαίοι ταξιδιώτες και εξερευνητές, ρωτούσαν την Πυθία, και το μαντείο έδινε την  ιερή λέξη μέσα από την οποία  εξασφάλιζε την πίστη, τον σεβασμό της διαφορετικότητας και της δυνατότητας συνύπαρξης.
Αλλά πάνω απ ‘όλα δίδαξε τη τέχνη της αυτογνωσίας.  Το γνώθι αυτόν,  που παραμένει η πιο σημαντική επιταγή της Δυτικής συνείδησης.

Πίστη και Φιλία που αποπνέει  η  Κόρινθος,  είναι  ο άλλος σταθμός  του ταξιδιού,  μια πόλη ανοιχτή στο διεθνές εμπόριο, κυρίως όμως  στον αποικισμό περιοχών που θα διαμορφώσουν στη συνέχεια τη  Magna Grecia.

Φεστιβάλ Φιλοσοφίας

Το Φεστιβάλ Φιλοσοφίας, είναι μια εκπαιδευτική διδακτική εμπειρία που καλεί τους συμμετέχοντες να κάνουν ένα φιλοσοφικό ταξίδι μέσα και έξω από τον εαυτό τους.

Γεννήθηκε σε μια περιοχή σύμβολο της δυτικής φιλοσοφίας, την  αρχαία Ελέα και από το 2012 ταξιδεύει προτείνοντας τις δραστηριότητές του σε ορισμένα από τα πιο όμορφα μέρη, σύμβολο,  της μεσογειακής κουλτούρας (Cilento, Βέλια, Metaponto, Matera, Οτράντο, Λέτσε, Συρακούσες, Noto, Bronte-Αίτνα).

Φτάνοντας  στο δέκατο όγδοο έτος λειτουργίας του,  για την υψηλή πολιτιστική προσφορά του Φεστιβάλ, του απονεμήθηκε το μετάλλιο του Προέδρου της Ιταλικής Δημοκρατίας από τον πρόεδρο Giorgio Napolitano.  Όλα αυτά τα χρόνια χιλιάδες μαθητές προερχόμενοι από όλη την Ιταλία, ασκηθήκαν στη φιλοσοφική σκέψη και πρακτική.

Η ιδιαίτερα καινοτόμος πτυχή που χαρακτηρίζει την πορεία είναι η μεθοδολογία της έρευνας και δράσης που εκτυλίσσεται με φιλοσοφικούς περιπάτους, φιλοσοφικούς διαλόγους, με διαγωνισμούς και πρακτικά εργαστήρια φιλοσοφίας.

Το Φεστιβάλ είναι ένας μαγικός χώρος , όπου οι έφηβοι εκπαιδεύονται στη  πρακτική της αυτογνωσίας. Η πρωτοβουλία έχει δημιουργήσει, τα τελευταία χρόνια, μια σημαντική σχέση μεταξύ δασκάλων και μαθητών, μέσα από την οποία, δημιουργούν όλοι μαζί χώρους εμπιστοσύνης και προβληματισμού, αναπτύσσοντας  τη κριτική σκέψη.

Το Φεστιβάλ σχεδιάστηκε και οργανώθηκε από τις Giuseppina Russo και Iriana Marini, αντίστοιχα πρόεδρο και αντιπρόεδρο του Φεστιβάλ Αρχαίας Φιλοσοφίας στη Magna Grecia, από κοινού με τα μέλη της οργανωτικής επιτροπής,  τον καθηγητή Salvatore Ferrara επιστημονικό διευθυντή, και την καθηγήτρια Annalisa Di Nuzzo υπεύθυνη της μεθοδολογίας

Ακολουθώντας τα χνάρια των αρχαίων Ελλήνων

Το Φεστιβάλ Φιλοσοφίας στη Μεγάλη Ελλάδα,  έχει στην πραγματικότητα ξεκινήσει τον  Οκτώβριο 2008 με  πρόθεση την ενίσχυση της περιοχής του Cilento και Vallo di Diano ως τουριστικό προορισμό, ώστε να προσεγγίσει στη χαμηλή περίοδο, νέα τουριστικά target group.   Το στρατηγικό σχέδιο προέβλεπε επίσης επαφή και συνέργειες με την Ελλάδα πατρίδα των πατέρων μας.

Το Φεστιβάλ Φιλοσοφίας αφού πέτυχε την  εδραίωση του σε εθνικό επίπεδο, κάνει τα πρώτα του βήματα πέρα ​​από τα σύνορα.

Στόχος η ανάπτυξη μιας εταιρικής σχέσης μεταξύ της Μεγάλης Ελλάδας και της Μητέρας Ελλάδας, θυμίζοντας τους ¨δικούς μας ¨ φιλόσοφους Παρμενίδη και Ζήνωνα οι οποίοι ταξίδεψαν  από την Ελέα (445 π.Χ.), για να συναντήσουν τον νεαρό  Σωκράτη στην Αθήνα.

Η εξέλιξη της πρωτοβουλίας περνά φυσικά μέσα από  συμφωνίες με Ιταλό-Ελληνικά πολιτιστικά ιδρύματα και φορείς που ασχολούνται με την ανάπτυξη των τοπικών οικονομιών, με ιδιαίτερη αναφορά στη Μεσόγειο.

Με σκοπό τη δημιουργία ενός δικτύου διεθνών σχέσεων και κοινωνικό –πολιτιστικών ανταλλαγών προκειμένου να προωθεί και να αναπτυχθεί η κουλτούρα των δύο χωρών.

Πρωταγωνιστές οι έφηβοι

Η πρωτοβουλία έχει ως πρωταγωνιστές τους εφήβους, οι οποίοι πειραματίζονται στο βιωματικό μονοπάτι της γνώσης που συμβάλλει στην προσωπική ανάπτυξη, μέσω μιας ενεργούς μεθοδολογίας που εστιάζει στο Πρόσωπο και την Αισθητική.

Είναι μία από τις εθνικές εκδηλώσεις των Ιταλικών πολιτιστικών σπουδών και ως εκ τούτου, ένα εργαλείο χωρικής ανάδειξης που  ενισχύει μια ευρύτερη στρατηγική αναγέννησης της  πολιτιστικής προσφοράς.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.