Αρχική Εκδηλώσεις Επιμνημόσυνη δέηση πραγματοποιήθηκε για τα 4.100 θύματα του πλοίου ORIA

Επιμνημόσυνη δέηση πραγματοποιήθηκε για τα 4.100 θύματα του πλοίου ORIA

Oria_1Oria_4Για τρίτη κατά σειρά χρονιά διοργανώθηκε, την Κυριακή 14 Φεβρουαρίου, στο 60ο χλμ. της παραλιακής λεωφόρου Αθηνών – Σουνίου, απέναντι από τη νήσο Πάτροκλος, σε συνεργασία με τους δήμους Λαυρεωτικής και Σαρωνικού και τον Σύνδεσμο Πνευματικής και Κοινωνικής Δραστηριότητας Κερατέας «Χρυσή Τομή», εκδήλωση για την τέλεση επιμνημόσυνης δέησης για τους 4.100 νεκρούς θύματα του ναυαγίου του νορβηγικού πλοίου ORIA στο σημείο που το 2014 στήθηκε μνημείο προς τιμήν τους.

Στην τελετή, στην οποία χοροστάτησε ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος των Καθολικών της Αθήνας π. Σεβαστιανός Ροσσολάτος, παραβρέθηκε από την πλευρά της Ιταλίας, ο Ιταλός πρέσβης στην Αθήνα κ. Luigi Efisio Marras, συνοδευόμενος από τον Ακόλουθο Άμυνας της πρεσβείας κ. Col. Nav. Pil. Antonio Albanese για να αποδώσουν τιμή στους συμπατριώτες τους που έχασαν τη ζωή τους στο ναυάγιο της 12ης Φεβρουαρίου 1944.

Μετά το πέρας του τελετουργικού, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή για τα 4.100 θύματα του ORIA, αλλά και για τους τρεις Έλληνες Αξιωματικούς του Πολεμικού Ναυτικού που έχασαν τη ζωή τους πριν λίγες μέρες όταν το ελικόπτερο που επέβαιναν κατέπεσε κατά τη διάρκεια άσκησης στη νήσο Κίναρο.

Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από τους διοργανωτές και την Ιταλική Πρεσβεία καθώς και ομιλίες από τον Αντιπεριφερειάρχη Ανατολικής Αττικής Πέτρο Φιλίππου, τον Ιταλό Πρέσβη Luigi Efisio Marras, τον δημοσιογράφο Νίκο Πηγαδά που πρώτος ανέδειξε δημοσιογραφικά με τα άρθρα του το μέχρι τότε άγνωστο θέμα, αλλά και κατοίκους της περιοχής – αυτόπτες μάρτυρες των τραγικών γεγονότων τον Φεβρουάριο του 1944 που με τις περιγραφές τους για όσα έζησαν συγκλόνισαν τους παραβρισκόμενους.

Την εκδήλωση τίμησαν επίσης με την παρουσία τους: εκ μέρους της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας ο Αιδεσιμότατος κ.κ. Ειρηναίος, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Αττικής Θοδωρής Αγγελόπουλος, ο Δήμαρχος Λαυρεωτικής Δημήτρης Λουκάς, εκ μέρους του Δήμου Σαρωνικού ο Αντιδήμαρχος Ηλίας Μπουκοβάλας, αντιδήμαρχοι, δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι και πρόεδροι δημοτικών/τοπικών κοινοτήτων των δήμων Λαυρεωτικής και Σαρωνικού, ο Πρόεδρος του Δ.Σ. της «Χρυσής Τομής» Σταμάτης Παπαθανασίου και μέλη του Συνδέσμου, εκπρόσωποι τοπικών φορέων και συλλογικοτήτων, ο δύτης – ερευνητής Αριστοτέλης Ζερβούδης που βρήκε στον βυθό της θάλασσας μια καραβάνα Ιταλού στρατιώτη και άλλα ευρήματα του ναυαγίου και αρκετοί κάτοικοι της περιοχής.

 

Λίγα λόγια για το ναυάγιο

Το ναυάγιο του νορβηγικού πλοίου ORIA έγινε το βράδυ της 12ης Φεβρουαρίου 1944 κοντά στη νησίδα Πάτροκλος που βρίσκεται στον Σαρωνικό κόλπο. Μετά τη συνθηκολόγηση της Ιταλίας στις 8-9-1943, οι Γερμανοί κατείχαν τα Δωδεκάνησα. Η ιταλική φρουρά είχε παραδοθεί και βρισκόταν σε καθεστώς αιχμαλωσίας. Τις απογευματινές ώρες της 11ης Σεπτεμβρίου 1944, 4.115 ιταλοί στρατιώτες στοιβάχτηκαν στα αμπάρια του νορβηγικού πλοίου ORIA που είχε επιταχθεί από τις γερμανικές αρχές. Το ORIA αναχώρησε τις πρώτες βραδινές ώρες από τη Ρόδο με άσχημο καιρό και κατεύθυνση τον Πειραιά. Κατά τη διάρκεια της διαδρομής προσέκρουσε λόγω της κακοκαιρίας στον βράχο Μεδίνα κοντά στη νησίδα Πάτροκλος, πήρε κλίση και άρχισε να βυθίζεται. Η θάλασσα της περιοχής έγινε ο υγρός τάφος για χιλιάδες ιταλούς αιχμαλώτους που ήταν στοιβαγμένοι στα αμπάρια του.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.