Αρχική Αθλητικά Αφιερωμένος στον Στέλιο Κυριακίδη ο Διεθνής Μαραθώνιος «ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ»

Αφιερωμένος στον Στέλιο Κυριακίδη ο Διεθνής Μαραθώνιος «ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ»

Διεθνής Μαραθώνιος «ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ»Στον Στέλιο Κυριακίδη θα είναι αφιερωμένος από φέτος και στο εξής ο Διεθνής Μαραθώνιος «ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ», τιμώντας την προσφορά ενός σπουδαίου ανθρώπου και αθλητή, ο οποίος έγραψε ιστορία με το θρίαμβό του στο Μαραθώνιο της Βοστόνης, πριν από ακριβώς 70 χρόνια.

Ο εμβληματικός δρομέας έγινε σύμβολο ελπίδας, κατά την περίοδο που η χώρα μας προσπαθούσε να αναγεννηθεί από τις στάχτες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, με το ανεπανάληπτο επίτευγμά του το 1946 στη Βοστόνη, όπου έγινε ο πρώτος μη Βορειοαμερικανός Μαραθωνοδρόμος που κατέκτησε τη νίκη. Ήταν η κορυφαία στιγμή ενός γεννημένου πρωταθλητή, ο οποίος ξεπέρασε τις κακουχίες του πολέμου και υπερνικώντας τεράστια εμπόδια κατάφερε να ταξιδέψει στις ΗΠΑ, να αγωνιστεί και να γνωρίσει τελικά την αποθέωση.
 
Το κατόρθωμά του απέκτησε διαστάσεις θρύλου, όταν απεύθυνε έκκληση να σταλεί βοήθεια προς τους συμπατριώτες του, μετά τα δεινά που είχαν περάσει στην Κατοχή. Το πρώτο πακέτο ανθρωπιστικής βοήθειας που συγκεντρώθηκε από φιλέλληνες και ομογενείς και στάλθηκε στον δοκιμαζόμενο ελληνικό λαό, ονομάστηκε «Πακέτο Κυριακίδη», ενώ η υποδοχή του από ένα εκατομμύριο κόσμου στην Αθήνα, τον μετέτρεψε στον πρώτο και σπουδαιότερο αθλητικό ήρωα της μεταπολεμικής Ελλάδας.
 
Το μεγαλείο του ανθρώπου και αθλητή Στέλιου Κυριακίδη άντεξε στο χρόνο και ο σεβασμός που εμπνέει μέχρι σήμερα αποδεικνύεται από την ιστορική μνήμη που τον ακολουθεί, σε όλο τον πλανήτη: Στο Αθλητικό Μουσείο της Μασαχουσέτης υπάρχει μόνιμη έκθεση προς τιμήν του, με τίτλο «Τρέχοντας για την Ανθρωπότητα», ενώ στο Χόπκιντον της Μασαχουσέτης δεσπόζει από το 2004 ένα άγαλμα με την ονομασία «Το Πνεύμα του Μαραθωνίου», σ’ ένα σημείο της διαδρομής του Μαραθωνίου της Βοστόνης. Το γλυπτό παρουσιάζει τον Στέλιο Κυριακίδη να τρέχει και δίπλα του τον Σπύρο Λούη να του δείχνει τον δρόμο προς τη νίκη. Ένα αντίγραφο του ίδιου γλυπτού έχει τοποθετηθεί και στον Δήμο Μαραθώνα.
 
Με αφορμή την συμπλήρωση 70 χρόνων από το θρίαμβό του, η Οργανωτική Επιτροπή έλαβε την απόφαση ο Διεθνής Μαραθώνιος «ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ» να είναι στο εξής αφιερωμένος σ’ αυτόν τον σπουδαίο Έλληνα, αρχής γενομένης από τον φετινό αγώνα της Κυριακής 3 Απριλίου 2016.
 
Παράλληλα, ο γιος του, Δημήτρης Κυριακίδης, εντάσσεται ως μόνιμο μέλος στην Οργανωτική Επιτροπή της διοργάνωσης και θα συνεισφέρει με κάθε τρόπο στη διάδοση των αξιών του Διεθνούς Μαραθωνίου «ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ», ο οποίος πέρα από την αθλητική του διάσταση διαθέτει πολιτιστικό, κοινωνικό, ιστορικό, περιβαλλοντικό, επιστημονικό και τουριστικό χαρακτήρα.
 
Ο Γενικός Διευθυντής της διοργάνωσης, Δρόσος Χριστόπουλος, αναφερόμενος στο γεγονός, τόνισε:
«Ο Διεθνής Μαραθώνιος ‘ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ’ εις το εξής θα είναι αφιερωμένος στον αθλητή και άνθρωπο Στέλιο Κυριακίδη. Με τη ζωή του, τον αγώνα του και τις πράξεις του δίδαξε ήθος, πατριωτισμό και αθλητισμό, αξίες τις οποίες η διοργάνωσή μας με το σύνολο του αγωνιστικού προγράμματος και των παράλληλων εκδηλώσεων προάγει, αξίες που περισσότερο από ποτέ είναι απαραίτητες στην εποχή μας.
Ευχαριστούμε παράλληλα τον εξαιρετικό άνθρωπο και φίλο Δημήτρη Κυριακίδη για την ιδιαίτερη τιμή της αποδοχής της ένταξής του στην Οργανωτική μας Επιτροπή και στον αγώνα μας για τη διάδοση του αθλητισμού και του πολιτισμού».
 
 Ο ΝΝ 11ος Διεθνής Μαραθώνιος «ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ» θα διεξαχθεί την Κυριακή 3 Απριλίου 2016, με αφετηρία την κεντρική πλατεία της Πέλλας στις 08:00 και τερματισμό στη Λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου, στο ύψος του αγάλματος του Μεγάλου Αλεξάνδρου, στην παραλία της Θεσσαλονίκης.
Παράλληλα στο αγωνιστικό πρόγραμμα περιλαμβάνονται οι Δρόμοι Υγείας & Δυναμικού Βαδίσματος 10.000μ. και 5.000μ. καθώς και ο Δρόμος 1.000μ. για μαθητές Δημοτικών Σχολείων, ο οποίος είναι αφιερωμένος στο περιβάλλον.

Ο ΝΝ 11ος  Διεθνής Μαραθώνιος «Μέγας Αλέξανδρος» διοργανώνεται από τον ΜΕΑΣ Τρίτων Θεσσαλονίκης και τελεί υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO, την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, τον Σ.Ε.Γ.Α.Σ., την AIMS, με την ευγενική υποστήριξη του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού και υποστηρίζεται από τους θεσμικούς πολιτειακούς φορείς,  καθώς και τους εθελοντικούς φορείς υποστήριξης, όπως αυτοί φαίνονται στον επίσημο δικτυακό τόπο της διοργάνωσης www.alexanderthegreatmarathon.org και www.atgm.gr.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.