Αρχική Ειδήσεις στα Ελληνικά Έντονο το ενδιαφέρον για εξορύξεις στη ΝΑ Ευρώπη παρά τη διεθνή πτώση...

Έντονο το ενδιαφέρον για εξορύξεις στη ΝΑ Ευρώπη παρά τη διεθνή πτώση των τιμών του αργού πετρελαίου

Global_Oil&Gas_exhibition_2015.jpg_Πολύ επίκαιρη είναι η διοργάνωση του διεθνούς συνεδρίου και της έκθεσης Global Oil & Gas Black Sea and Mediterranean στην Αθήνα, τόνισε εχθές ανοίγοντας τις εργασίες ο αντιπρόεδρος και εκτελεστικός διευθυντής του ΙΕΝΕ κ. Κωστής Σταμπολής. Όπως υπογράμμισε ο κ. Σταμπολής, αξιοσημείωτο παραμένει το ενδιαφέρον για τον τομέα του upstream στην ΝΑ Ευρώπη, παρά την πτώση των διεθνών τιμών πετρελαίου.
Σύμφωνα με τον εκτελεστικό διευθυντή του ΙΕΝΕ, το 80% του αργού που χρησιμοποιεί ο τομέας της διύλισης στην ΝΑ Ευρώπη προέρχεται από εισαγωγές. Επιπλέον, οι χώρες που ήδη ασχολούνται ενεργά, αποβλέπουν στην ενίσχυσή του, καθώς παραμένει βασικός πόλος επενδύσεων μέσα σε ένα γενικότερο κλίμα κρίσης και οικονομικής ύφεσης.

Από την πλευρά του, ο κ. Hans Hutta γενικός διευθυντής του International Centre for Petroleum ανέλυσε την σπουδαιότητα των αποθεμάτων υδρογονανθράκων της Μαύρης Θάλασσας, αλλά και τις δυσκολίες που παρουσιάζονται στην εκμετάλλευσή τους καθώς και στην περαιτέρω έρευνα. Ο κ. Hutta εξήρε τη σημασία των αποθεμάτων της Μαύρης Θάλασσας και τον ρόλο που αυτά μπορούν να παίξουν τόσο στην ενεργειακή ασφάλεια της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας όσο και για ολόκληρη την ΝΑ Ευρώπη.

Ωστόσο για τη χώρα μας κατέληξε ότι θα πρέπει να γίνουν σημαντικά βήματα έτσι ώστε να τελεσφορήσουν οι προσπάθειες των τελευταίων ετών, όπως να υπάρξουν συστηματικές έρευνες, οι χώρα να έχει πολιτική σταθερότητα και κυρίως να παρέχει τα κίνητρα σε όλους θέλουν να δραστηριοποιηθούν στον τομέα. Επίσης υπάρχει η ανάγκη να αναπτυχθεί στην Ελλάδα ο τομέας υποστήριξης και υπηρεσιών του upstream για ολόκληρη την ΝΑ Ευρώπη και για το λόγο αυτό είναι σημαντική η διασφάλιση μεγάλων χρηματικών πόρων.

Μια πιο «ελαφριά έκδοση» του Turkish Stream φαίνεται ως πιο υλοποιήσιμη σύμφωνα με τις σημερινές οικονομικές προοπτικές, καθώς η πτώση της ζήτησης αερίου σε Ελλάδα και Τουρκία καθιστά δυνατή την εξαγωγή των ποσοτήτων μέσω μόνο δύο σωληνώσεων έναντι των αρχικών τεσσάρων. Αυτό τόνισε από το βήμα του διεθνούς συνεδρίου Global Oil & Gas Black Sea and Mediterranean, που ξεκίνησε σήμερα τις εργασίες του στην Αθήνα, ο Danila Bochkarev, ειδικός σε θέματα ενέργειας του EastWest Institute, με έδρα τη Μόσχα.

Σύμφωνα με τον Ρώσο ειδικό, οι ποσότητες αερίου των δύο κλάδων που αφορούν την τουρκική αγορά μπορούν να καλύψουν και τη ζήτηση της Ελλάδος. Εξάλλου, όσον αφορά τη γενικότερη ζήτηση αερίου στην Ευρώπη, τόνισε πως αυτή επηρεάζεται όχι μόνο από τις τιμές χοντρικής, αλλά και στην ανταπόκριση της Gazprom τις αλλαγές στο ρυθμιστικό πλαίσιο της ΕΕ.

Η 3η διεθνής έκθεση – συνέδριο Global Oil & Gas Black Sea and Mediterranean, η πιο σημαντική διεθνής εκδήλωση του κλάδου Oil & Gas για τη περιοχή της Μαύρης Θάλασσας και της Μεσογείου, πραγματοποιείται 23 και 24 Σεπτεμβρίου 2015, στο εκθεσιακό και συνεδριακό κέντρο METROPOLITAN EXPO (Αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος), με διοργανωτές τις εταιρείες οργάνωσης εκθέσεων ITE GROUP PLC (Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο) και RΟΤΑ ΑΕ (Αθήνα, Ελλάδα). Στην έκθεση συμμετέχουν 47 εταιρείες ενώ το συνέδριο παρακολουθούν 200 σύνεδροι από όλο τον κόσμο. Τη πρώτη ημέρα την έκθεση επισκέφθηκαν 543 επαγγελματίες και στελέχη του κλάδου από την Ελλάδα, τη Κύπρο και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, ενώ η έκθεση αναμένεται συνολικά να προσελκύσει 1200 επισκέπτες. H διοργάνωση τελείται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΑΠΕΝ) και τη συνεργασία του Ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (ΙΕΝΕ).

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.