Αρχική Ειδήσεις στα Ελληνικά Η κρουαζιέρα δίνει νέα ώθηση στην ευρωπαϊκή οικονομική ανάκαμψη

Η κρουαζιέρα δίνει νέα ώθηση στην ευρωπαϊκή οικονομική ανάκαμψη

Η οικονομική συνεισφορά σημειώνει καινούριο ρεκόρ, αλλά η δυσκολία για περαιτέρω ανάπτυξη πρέπει να αντιμετωπιστεί, αναφέρει ο Πρόεδρος της CLIA Ευρώπης
Θετική προοπτική ανάπτυξης, υπό προϋποθέσεις,  ο κλάδος της κρουαζιέρας στην Ελλάδα
ImprimirΠαρόλο που ο κλάδος της κρουαζιέρας έχει προσφέρει μια αξιοσημείωτη ώθηση στην οικονομική ανάκαμψη της Ευρώπης, ο Πρόεδρος της CLIA (Διεθνούς Ένωσης Κρουαζιέρας), κ. Pierfrancesco Vago, προειδοποιεί ότι απαιτείται δράση για να δημιουργηθούν οι κατάλληλες προοπτικές για μελλοντική ανάπτυξη
Στοιχεία που δημοσιεύτηκαν σήμερα από την CLIA Ευρώπης αποκαλύπτουν ότι η οικονομική συνεισφορά του κλάδου της κρουαζιέρας στην Ευρώπη, έφθασε στο νέο ρεκόρ των 40,2 δις ευρώ το 2014, έως και 2,2% αύξηση από το 2013. Οι άμεσες δαπάνες που δημιουργούνται από την κρουαζιέρα ανέρχονται σε 16.6 δις ευρώ, από 16,2 δις ευρώ το 2013.
Το 2014, η κρουαζιέρα έχει δημιουργήσει περίπου 10.000 νέες θέσεις εργασίας στην Ευρώπη με συνολικά 349.000 εργαζομένους στον κλάδο και τους σχετικούς μ’ αυτόν τομείς, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 82.000 θέσεων να αντιστοιχούν αποκλειστικά στην κρουαζιέρα. Οι μισθοί και άλλα οφέλη για τους Ευρωπαίους εργαζομένους έφτασαν τα 10,75 δις ευρώ.
Ο κος Pierfrancesco Vago, Πρόεδρος της CLIA Ευρώπης, δήλωσε σχετικά: «Η συνεισφορά του κλάδου της κρουαζιέρας στην οικονομική ανάκαμψη της Ευρώπης είναι ζωτικής σημασίας. Το 2014, η κρουαζιέρα απέφερε περίπου 40 δις ευρώ στην ευρωπαϊκή οικονομία και δημιούργησε σχεδόν 350.000 ευρωπαϊκές θέσεις εργασίας, από τις οποίες πάνω από 80.000 ήταν στον κλάδο της κρουαζιέρας. Αυτά τα πρωτοφανή αποτελέσματα είναι αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς από όλους μας και πρέπει να είμαστε περήφανοι και να συνεχίσουμε προς αυτή την κατεύθυνση».  
Προειδοποιώντας, όμως, προσθέτει «Παρόλο που η μελλοντική ανάπτυξη είναι εφικτή στην Ευρώπη, δεν είναι καθόλου εξασφαλισμένη», ενώ ανέφερε ότι «παρά το ρεκόρ που σημειώθηκε με 6,4 εκατομμύρια Ευρωπαίους κατοίκους να κάνουν κρατήσεις για κρουαζιέρες το 2014 και τα ευρωπαϊκά ναυπηγεία να σημειώνουν ρεκόρ παραγγελιών για κατασκευή νέων κρουαζιερόπλοιων, παραμένοντας στο επίκεντρο για τη ναυπήγηση νέων πλοίων ανά τον κόσμο, υπάρχουν κάποιες ανησυχίες. Για παράδειγμα, ο αριθμός επιβίβασης στις κρουαζιέρες στα ευρωπαϊκά λιμάνια σημείωσε μείωση κατά 3,68%, φτάνοντας τους 5,85 εκατομμύρια επιβάτες.»
Και καταλήγει λέγοντας: «Αυτή η πτωτική τάση που υπάρχει στην επιλογή της Ευρώπης ως προορισμό είναι αποτέλεσμα των σοβαρών δυσκολιών που υπάρχουν για ανάπτυξη. Αν αγνοηθούν αυτά τα εμπόδια υπάρχει κίνδυνος να μείνουν ανεκμετάλευτες οι προοπτικές που προσφέρει η κρουαζιέρα και να υπάρξει στασιμότητα έναντι της οικονομικής άνθησης για την οποία όλοι έχουμε εργαστεί σκληρά. Η Ευρώπη πρέπει να αντιμετωπίσει τους κινδύνους αυτούς εφαρμόζοντας περιβαλλοντική νομοθεσία με έναν αρμονικό τρόπο, να απλοποιήσει τις διαδικασίες θεώρησης visa, να επενδύσει στις παράκτιες περιοχές και να βελτιώσει τις λιμενικές υποδομές».
Σύμφωνα με την CLIA Ευρώπης και τον απολογισμό για την Οικονομική Συνεισφορά 2015, 6,4 εκατομμύρια Ευρωπαίοι επέλεξαν την κρουαζιέρα σαν είδος διακοπών το 2014, παρουσιάζοντας μια αύξηση 0,5% σε σχέση με το 2013 που αντιπροσωπεύει το 30% όλων των επιβατών που επιλέγουν κρουαζιέρες, παγκοσμίως. Η Ευρώπη είναι, επίσης, ένας σημαντικός προορισμός για τους επιβάτες της κρουαζιέρας από όλον τον κόσμο, προσελκύοντας σημαντικές τουριστικές επενδύσεις και δαπάνες. Περίπου 5,85 εκατομμύρια επιβάτες επιβιβάστηκαν σε κρουαζιερόπλοια από ευρωπαϊκά λιμάνια το 2014, εμφανίζοντας μείωση 3,6% από το 2013. Περίπου ένα εκατομμύριο επιβάτες ήρθαν εκτός Ευρώπης.   
Η Ευρώπη παραμένει το κέντρο της ναυπήγησης κρουαζιερόπλοιων. Οι δαπάνες για νέες κατασκευές και συντήρηση έχουν αυξηθεί για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, μετά από τρία χρόνια ύφεσης που έληξε το 2012. Mέχρι το 2018 αναμένεται να γίνει παραγγελία 29 νέων πλοίων συνολικής αξίας περίπου 16 δισεκατομμυρίων ευρώ. Τα ευρωπαϊκά ναυπηγεία, τα οποία έχουν χτίσει τα πιο μοντέρνα και καινοτόμα κρουαζιερόπλοια, είχαν αύξηση 12,8% στα έσοδά τους από νέες κατασκευές και συντήρηση από το 2013. Το 2014, οι γραμμές κρουαζιέρας ξόδεψαν 4,55 δις ευρώ σε νέες κατασκευές και ανακαινίσεις στην Ευρώπη, η τρίτη ετήσια αύξηση.
Ο κος Κυριάκος Αναστασιάδης, Διευθύνων Σύμβουλος της Celestyal Cruises και Εκτελεστικό μέλος της CLIA Ευρώπης, αναφέρει σχετικά: «Τόσο στην Ευρώπη, όσο και στην Ελλάδα, η κρουαζιέρα είναι ένας δυναμικός κλάδος τουρισμού που αποφέρει σημαντικά και πολύπλευρα οφέλη στην εθνική οικονομία. Η Ελλάδα, αποτελώντας έναν από τους κορυφαίους προορισμούς κρουαζιέρας παγκοσμίως, έχει πολλές δυνατότητες για εξέλιξη αρκεί να θέσει σε άμεση εφαρμογή  ένα εθνικό στρατηγικό πλάνο ανάπτυξης που να περιλαμβάνει ένα δίκτυο 6-7 λιμανιών. Είναι δε η πιο κατάλληλη στιγμή να αξιοποιήσουμε τη θέληση των εταιρειών κρουαζιέρας για συμμετοχή σε αυτή την αναπτυξιακή προοπτική των λιμανιών. Για να επιτευχθεί αυτό θα πρέπει να συγκληθεί  – όπως έχει επίσημα εξαγγελθεί – η Εθνική Συντονιστική Επιτροπή ώστε να τεθούν οι στόχοι και συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και να μη χαθεί άλλος πολύτιμος χρόνος.»
Σημαντικά στοιχεία για την Ελλάδα αντίστοιχα:
Άμεσες δαπάνες ύψους 506 εκατομμυρίων από τον κλάδο της κρουαζιέρας
Αμοιβές ύψους 190 εκατομμυρίων σε εργαζόμενους
Δημιουργία 10.136 νέων θέσεων εργασίας

Σημαντικά στοιχεία που δημοσίευσε η CLIA Ευρώπης:
42 εταιρείες κρουαζιέρας που εδρεύουν στην Ευρώπη, λειτουργούν 123 κρουαζιερόπλοια με χωρητικότητα περίπου 146.000 χαμηλότερων κλινών
Επιπλέον 60  κρουαζιερόπλοια με χωρητικότητα περίπου 89.000 κλινών έχουν αναπτυχθεί στην Ευρώπη από 18 μη-ευρωπαϊκές εταιρείες κρουαζιέρας
€40.2 δις ευρώ οικονομική συνεισφορά
€16.6 δις ευρώ σε άμεσες δαπάνες από τα κρουαζιερόπλοια, τους επιβάτες και τα πληρώματα τους
Δημιουργία 348,930 θέσεων εργασίας
Παροχή 10.75 δις ευρώ για αμοιβές εργαζομένων

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.