Αρχική Ειδήσεις στα Ελληνικά Σε συνάντηση της UNESCO στο Παρίσι για την προστασία των πολιτιστικών αγαθών...

Σε συνάντηση της UNESCO στο Παρίσι για την προστασία των πολιτιστικών αγαθών θα συμμετάσχει το Υπουργείο Πολιτισμού

Celestyal Cruises

UNESCOΣτην 3η Συνάντηση των κρατών-μελών της Σύμβασης της UNESCO του 1970, η οποία αφορά στην «παρεμπόδιση και πρόληψη της παράνομης εισαγωγής, εξαγωγής και μεταφοράς κυριότητας πολιτιστικών αγαθών», θα συμμετάσχει ο αν. Υπουργός Πολιτισμού κ. Νίκος Ξυδάκης στις 19 του μηνός στο Παρίσι, με σκοπό να υπογραμμίσει με την παρουσία του το μεγάλο ενδιαφέρον της χώρας μας για την προστασία των πολιτιστικών αγαθών από την παράνομη διακίνηση και εμπορία τους.
Η σύμβαση, την οποία έχουν επικυρώσει 127 κράτη, υπογράφηκε το 1970 αλλά μέχρι το 2012 παρέμενε ανενεργή. Η χώρα μας, σε συνεργασία με τις χώρες που πλήττονται από την αρχαιοκαπηλία και την παράνομη διακίνηση πολιτιστικών αγαθών, δραστηριοποιήθηκε πολύ έντονα ώστε να συγκληθεί η 2η Συνάντηση των κρατών-μελών της Σύμβασης και να αποφασιστεί η σύσταση Επιτροπής παρακολούθησης της εφαρμογής της Σύμβασης. Η Ελλάδα εξελέγη πρώτη σε ψήφους στην Επιτροπή και βοήθησε ουσιαστικά στο να διατυπωθούν κανόνες που θα βοηθούν τα κράτη-μέλη να τους εφαρμόσουν στο εσωτερικό δίκαιο και να περιορίσουν την παράνομη διακίνηση. Παράλληλα, η Ελλάδα δραστηριοποιήθηκε και στις Βρυξέλλες, όπου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επαναδιατύπωσε κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Προεδρίας, Οδηγία για την επιστροφή παρανόμως διακινηθέντων πολιτιστικών αγαθών στις χώρες προέλευσής τους.
Το ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού θα εκπροσωπηθεί σε όλη τη διάρκεια της Συνάντησης (18-20 Μαΐου) από την αν. Γεν. Γραμματέα, κυρία Μαρία Ανδρεαδάκη- Βλαζάκη. Κατά τα τελευταία έτη το υπουργείο, υπό την επίβλεψη της τότε Γενικής Διευθύντριας Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς, και σε συνεργασία και με το Υπουργείο Εξωτερικών, ανέλαβε σημαντικές πρωτοβουλίες στον αγώνα κατά της παράνομης διακίνησης με κορυφαία το 3ο Διεθνές Συνέδριο Εμπειρογνωμόνων για την επιστροφή των πολιτιστικών αγαθών (Αθήνα και Αρχαία Ολυμπία, 23-27/10/2013).
Άλλωστε, μόνο η νομοθετική θωράκιση των κρατών και η διεθνής συνεργασία μπορεί να αποσοβήσει τις μαζικές πολιτιστικές καταστροφές σε διάφορα σημεία του πλανήτη, οι οποίες σαν κύριο στόχο έχουν την παράνομη διακίνηση αρχαιοτήτων.
Στο πλαίσιο αυτό, η ελληνική κυβέρνηση διεκδικεί τις αρχαιότητες που παρανόμως έχουν εξαχθεί στο εξωτερικό και παράλληλα επιστρέφει στις χώρες προέλευσής τους πολιτιστικά αγαθά που αποδεδειγμένα εισέρχονται με παράνομο τρόπο στην ελληνική επικράτεια.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.