Αρχική Ειδήσεις στα Ελληνικά Επιβεβαιώνεται ο ΣΕΤΕ – Τεράστιες οι απώλειες από την αύξηση του ΦΠΑ...

Επιβεβαιώνεται ο ΣΕΤΕ – Τεράστιες οι απώλειες από την αύξηση του ΦΠΑ στη διαμονή!

andreadis_seteΕπιβεβαιώνονται τα οικονομικά σενάρια του ΣΕΤΕ σχετικά με το ντόμινο των αρνητικών εξελίξεων στην ελληνική οικονομία που θα επιφέρει το ενδεχόμενο διπλασιασμού του ΦΠΑ της διαμονής από το 6,5% στο 13%, σύμφωνα με ανεξάρτητη μελέτη που εκπόνησε η εταιρεία Ernst & Young.

Η μελέτη εκτιμά ότι η συνολική αύξηση εσόδων ΦΠΑ θα ανέλθει έως τα 200 εκατ. Ευρώ το 2015 και σε βάθος πενταετίας έως κατά μέγιστο τα 70 εκατ. Ευρώ.

Όμως, η συνολική επίπτωση στην εθνική οικονομία και την απασχόληση θα είναι καταστροφική.

Συγκεκριμένα, οι απώλειες του τουριστικού τομέα για τον πρώτο χρόνο εφαρμογής του μέτρου υπολογίζεται από 415 εκατ. Ευρώ έως 680 εκατ. Ευρώ, ενώ μακροπρόθεσμα, η απώλεια φθάνει από 1 έως 1,7 δισ. Ευρώ, επιφέροντας συνολική επίπτωση έως -1,4% του ΑΕΠ ή έως -3 δισ. Ευρώ.

Όσον αφορά στις θέσεις απασχόλησης (μετρημένες σε ισοδύναμες θέσεις πλήρους απασχόλησης), οι απώλειες που θα προκύψουν είναι εξαιρετικά σημαντικές και υπολογίζονται από 18.500 έως 30.000 για το πρώτο χρόνο εφαρμογής του μέτρου, ενώ σε βάθος πενταετίας, από 44.000 έως 73.000 θέσεις.

Το συγκεκριμένο μέτρο θα πλήξει, ως επί το πλείστον, τις χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες προσπαθούν να επιβιώσουν, να αποδώσουν τις εισφορές τους, να παραμείνουν ανταγωνιστικές και να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας που έχουν δημιουργήσει.

Επίσης, θα πλήξει πολύ περισσότερο τις επιχειρήσεις εκείνες που δεν βρίσκονται σε περιοχές της Ελλάδας που έχουν μεγάλη τουριστική απήχηση, καθώς και τις επιχειρήσεις εκείνες που απευθύνονται στον εσωτερικό τουρισμό, ο οποίος αν και έδειξε φέτος τα πρώτα σημάδια ανάπτυξης, είναι δεδομένο ότι με την αύξηση του ΦΠΑ θα χάσει τη δυναμική του.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.