Αρχική Ειδήσεις στα Ελληνικά «Αφιέρωμα στον Ελ Γκρέκο. Ανάγλυφοι πίνακες του Νίκου Φλώρου. Ελλάδα»

«Αφιέρωμα στον Ελ Γκρέκο. Ανάγλυφοι πίνακες του Νίκου Φλώρου. Ελλάδα»

ΕΚΘΕΣΗ ΝΙΚΟΥ ΦΛΩΡΟΥ ΓΛΥΠΤΩΝ ΕΡΓΩΝ ΣΤΟΝ ΚΡΑΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΙΣΑΑΚ
ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ 400 ΕΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΕΛΛΗΝΑ ΖΩΓΡΑΦΟΥ ΔΟΜΗΝΙΚΟΥ ΘΕΟΤΟΚΟΠΟΥΛΟΥ (EL GRECO):

IMG_1215 IMG_1286

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιηθήκαν στις 3 Δεκεμβρίου του 2014, τα εγκαίνια της νέας έκθεσης του Έλληνα γλύπτη Νίκου Φλώρου στο περίφημο Κρατικό Μουσείο του καθεδρικού Ναού του Αγίου Ισαάκ της Αγίας Πετρούπολης στη Ρωσία. Η έκθεση πραγματοποιείται με αφορμή τον επίσημο εορτασμό της συμπλήρωσης των 400 ετών από το θάνατο του Έλληνα ζωγράφου Δομήνικου Θεοτοκόπουλου (Ελ Γκρέκο).

IMG_1674Ο πολυβραβευμένος Έλληνας γλύπτης Νίκος Φλώρος, με τιμητικές διακρίσεις και εκθέσεις σε μουσεία ανά τον κόσμο, ανασυνθέτει δύο έργα του Ελ Γκρέκο και χρησιμοποιεί με σπάνια επιδεξιότητα ένα σύγχρονο υλικό, το χρωματιστό αλουμίνιο. Το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό, διαθέτοντας εκρηκτική δραματική πυκνότητα, εκφραστικότητα και ακτινοβολία. Εκούσια ακολούθησε με σεβασμό την γεωμετρική σχηματοποίηση και τα χρώματα του Θεοτοκόπουλου. Έτσι αναπτύσσεται μια διαλεκτική σχέση τόσο μεταξύ των έργων των καλλιτεχνών, όσο και μεταξύ των έργων και του κοινού. Ο γλύπτης φιλοτέχνησε δύο απαράμιλλης ομορφιάς ψηφιδωτά -ανάγλυφους πίνακες του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου : «Ο Διαμερισμός των Ιματίων του Χριστού» και «Η Ανάσταση του Χριστού», με αυτή την μοναδική τεχνική του. Ο Φλώρος μετουσιώνει ένα ευτελές υλικό, που συμβολίζει τον σύγχρονο πολιτισμό, σε κάτι που ξεπερνά την φαντασία, είναι διαφορετικό και ανώτερο από τον σκοπό για το οποίο έχει αρχικά φτιαχτεί και επιτυγχάνει την αίσθηση ενός ζωγραφικού πίνακα.
Η υπεύθυνη του Τμήματος των Διεθνών Σχέσεων του κρατικού Μουσείου του Ναού του Αγίου Ισαάκ κα Irada Vovnenko σημείωσε πως ο Νίκος Φλώρος είναι ο πρώτος Έλληνας που εκθέτει στο σπουδαίο αυτό ιστορικό χώρο στη καρδιά της Αγίας Πετρούπολης. Είναι ένα από τα σημαντικότερα θρησκευτικά μουσεία της ρωσικής επικράτειας, φημισμένος ανά την υφήλιο.
Ο γεν. Πρόξενος της Ελλάδας στην Αγ. Πετρούπολη, κος Θεόδωρος Μπιζάκης σε δήλωση του τόνισε ανάμεσα σε άλλα πως η συγκεκριμένη έκθεση συμβάλει στην σύσφιξη και ενίσχυση των ελληνορωσικών σχέσεων και αποτελεί τον καλύτερο προπομπό του επερχόμενου έτους ελληνορωσικής φιλίας το 2016. Πρόσθεσε ακόμα ότι είναι τιμή για την Ελλάδα να εκπροσωπείται στο εξωτερικό από καλλιτέχνες του μεγέθους του Έλληνα γλύπτη Νίκου Φλώρου. Ακόμα τόνισε πως με χαρά διαπιστώνει πως τους δυο λαούς, εκτός της φιλίας και της ορθόδοξης πίστης, ενώνει πλέων και η τέχνη και ο πολιτισμός. Μέσω τον εκθέσεων του διεθνώς καταξιωμένου καλλιτέχνη.
Επιμελητής (Curator) όλων των εκθέσεων του Νίκου Φλώρου είναι ο Έλληνας, Αριστοτέλης Καράντης ανέφερε, ότι είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της Τέχνης, όπου έργα του Ελ Γκρέκο αναδημιουργούνται, μέσα από τον σουρεαλισμό και την pop art, μ’ ένα σύγχρονο υλικό, όπως το αλουμίνιο και συγκριμένα τα κουτάκια αναψυκτικών.
Η κα Julia Sysalova, υπεύθυνη οργάνωσης των εκθέσεων του Νίκου Φλώρου στη Ρωσία, συμπλήρωσε, ότι η συγκεκριμένη έκθεση στην ουσία αποτελεί συνέχεια της μεγάλης επιτυχίας που σημείωσαν οι τελευταίες εκθέσεις του Νίκου Φλώρου στη Ρωσία, στο κρατικό μουσείο της Ακαδημίας Καλών Τεχνών της Αγίας Πετρούπολης, που ακολούθησε την εξάμηνη έκθεση του στο κρατικό μουσείο Tsaritsyno της Μόσχας υπό την αιγίδα των υπουργείων Τουρισμού και Πολιτισμού της Ελλάδος, καθώς και του Υπουργείου Πολιτισμού της Μόσχας.
Ο Νίκος Φλώρος ανέφερε, ότι η πρόσκληση που έλαβε από το ρωσικό κράτος, «αποτελεί πολύ μεγάλη τιμή, διότι τα έργα που δημιούργησε έχουν σκοπό να τιμήσουν τον Ελ Γκρέκο, αλλά κυρίως να εκφράσουν τον ιδιαίτερο σεβασμό που αποπνέεται μέσα από τις δημιουργίες του προς τη μορφή του Ιησού Χριστού».
Η Έκθεση στο κρατικό μουσείο του καθεδρικού Ναού του Αγίου Ισαάκ τελεί υπό την υποστήριξη των Ελληνικών υπουργείων Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού, Αθλητισμού, του Γενικού Προξενείου Ελλάδος στην Αγία Πετρούπολη, καθώς και της εταιρείας Aegean Air company και Renaissance Baltic/ Marriott Courtyard Hotels της Αγίας Πετρούπολης. Το καλλιτεχνικό έργο του Νίκου Φλώρου έχει επανειλημμένα λάβει παγκόσμια αναγνώριση και διακρίσεις, ενώ έχει καλυφθεί από διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία (Itar-Tass, Fashion TV, Reuters, BBC, Sky News, ABC News, New York Times, Vogue, W, Associated Press, La Republica, International Wall Street, Getty images) και πολλά άλλα μέσα μαζικής ενημέρωσης, σ’ ολόκληρο τον πλανήτη.

Φωτογραφίες: Ηλίας Διαμαντάκος, αποκλειστικός φωτογράφος του καλλιτέχνη.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.