Αρχική Ειδήσεις στα Ελληνικά Γιάννης Ρέτσος: Καλούμε την κυβέρνηση, ακόμα και αυτήν την ύστατη στιγμή, να...

Γιάννης Ρέτσος: Καλούμε την κυβέρνηση, ακόμα και αυτήν την ύστατη στιγμή, να μην προχωρήσει στη βάναυση ανακοπή της δυναμικής πορείας του πλέον ελπιδοφόρου τομέα της οικονομίας

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με την προτεινόμενο διπλασιασμό του συντελεστή ΦΠΑ υπηρεσιών διαμονής, ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, κ. Γιάννης Α. Ρέτσος, δήλωσε τα εξής:

Γιάννης Α Ρετσος Πρόεδρος ΠΟΞ (7)

«Ο Ξενοδοχειακός κλάδος, όπως και ολόκληρος ο τουριστικός κόσμος, εκφράζει την έντονη δυσαρέσκειά του αλλά και τη βαθιά ανησυχία του για την ενδεχόμενη αύξηση από το 6,5% στο 13% του συντελεστή ΦΠΑ για τις υπηρεσίες διαμονής.

Το σκεπτικό και η σκοπιμότητα αυτού του μέτρου δεν αντέχει σε καμία κοινά αποδεκτά λογική. Όπως δείχνουν οι εκτιμήσεις του Ινστιτούτου του τουριστικού τομέα, οι επιπτώσεις σε βάθος 12 και 24 μηνών θα είναι καταστροφικές, όχι μόνον για τα ξενοδοχεία, τα καταλύματα και τον ελληνικό τουρισμό, αλλά και για την εθνική οικονομία και για όλους τους κλάδους και τα επαγγέλματα που επηρεάζονται από την τουριστική δραστηριότητα.

Η εφαρμογή του μέτρου, το 2015, θα προκαλέσει απώλεια 2 μονάδων στο ΑΕΠ, με απώλειες 2,6 εκατ. αφίξεων και 1,6 δισ. Ευρώ άμεσων εσόδων καθώς και τουλάχιστον 60.000 θέσεων εργασίας σε σύγκριση με τη φετινή χρονιά. Και το 2016, ο “λογαριασμός” θα αυξηθεί περαιτέρω. Αυτά με στόχο να εισπραχθούν περίπου 300 εκατ. Ευρώ.

Η αύξηση του ΦΠΑ θα επιβαρύνει αιφνίδια το μέσο πακέτο για την Ελλάδα κατά 5%, την περίοδο ακριβώς που ξεκινά ο κύριος όγκος κρατήσεων και ενώ οι τιμές με τους tour operators έχουν συμφωνηθεί με συμβόλαια από το καλοκαίρι. Προκαλείται, επομένως, ένα βαρύ πλήγμα στην ανταγωνιστικότητα του τουρισμού μας, στην πιο κρίσιμη περίοδο, ενώ ακυρώνονται και οι ελπίδες ανάκαμψης του εσωτερικού τουρισμού, που είχαν αναπτερωθεί φέτος.

Καλούμε την κυβέρνηση, ακόμα και αυτήν την ύστατη στιγμή, να μην προχωρήσει στη βάναυση ανακοπή της δυναμικής πορείας του πλέον ελπιδοφόρου τομέα της οικονομίας και να προλάβει τη ζημιά που, μακροπρόθεσμα, θα κληθεί εκ νέου να πληρώσει πολλαπλάσια η ελληνική οικονομία και κοινωνία».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.