Home Ειδήσεις στα Ελληνικά Συνεργασία Υπουργείου Πολιτισμού – ΔΕΘ

Συνεργασία Υπουργείου Πολιτισμού – ΔΕΘ

Kefalogianni_TzikasΠρογραμματική συμφωνία για συνεργασία του υπουργείου Τουρισμού με την ΔΕΘ– HELEXPO στον τομέα της προβολής, στις μεγάλες διεθνείς εκθέσεις του εξωτερικού, υπέγραψαν η υπουργός Τουρισμού κυρία Όλγα Κεφαλογιάννη και ο πρόεδρος της ΔΕΘ- HELEXPO κ. Τάσος Τζήκας.

Τη συμφωνία ανακοίνωσε η υπουργός Τουρισμού στη συνέντευξη τύπου, που παρέθεσε τη Πέμπτη με την ευκαιρία των εγκαινίων της 30ης PHILOXENIA.

“Ενώνουμε τις κοινές μας δυνάμεις- είπε-  προκειμένου  να συμμετάσχουμε από κοινού στις μεγάλες  διεθνείς εκθέσεις τουρισμού στο εξωτερικό. 

Το υπουργείο Τουρισμού, ο ΕΟΤ και η ΔΕΘ- HELEXPO   θα συνδυάσουν την τεχνογνωσία και την πολύχρονη εμπειρία τους και θα καταρτίσουν πρόγραμμα συμμετοχής σε αυτές τις εκθέσεις. Σκοπός είναι  η κατάταξη της Θεσσαλονίκης στους δημοφιλέστερους προορισμούς για city-break, meetings, incentives, εκθέσεις και πολλές άλλες ειδικές μορφές τουρισμού”,  τόνισε χαρακτηριστικά

Η κυρία Κεφαλογιάννη κάλεσε τις Περιφέρειες και την Τοπική Αυτοδιοίκηση να αναλάβουν πρωτοβουλίες και σε συνεργασία με το υπουργείο Τουρισμού να προβάλλουν τις περιοχές τους.

Αναφερόμενη στην πορεία της τουριστικής κίνησης τη φετινή χρονιά, επισήμανε: “Το 2014 η Ελλάδα καθιερώθηκε ως παγκόσμιος τουριστικός προορισμός”, και  χαρακτήρισε το  2015 ως χρονιά ορόσημο για προσέλκυση τουριστικών επενδύσεων. 

Επικαλούμενη στοιχεία του ΣΕΤΕ, είπε ότι προβλέπεται  ο αριθμός των αφίξεων εξωτερικού να φθάσει τα 20,5 εκατ. αφίξεις, έναντι 19,5 εκατ. αφίξεων της προηγούμενης εκτίμησης, χωρίς να συνυπολογίζονται οι αφίξεις κρουαζιέρας. Πρόσθεσε επίσης ότι αν  επαληθευθούν  τα προσωρινά στοιχεία της ΤτΕ για άλλες  1,2 εκατομμύρια  οδικές και ακτοπλοϊκές αφίξεις κατά το διάστημα Ιουλίου – Αυγούστου 2014, οι συνολικές αφίξεις -πλην κρουαζιέρας- εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν τα 21 εκατ. από 17,9 εκατ. το 2013 και 15,5 εκατ. το 2012.

Επομένως, για το 2014- υπογράμμισε –  η νέα εκτίμηση των συνολικών αφίξεων επισκεπτών -με όλα τα μέσα- κινείται προς το επίπεδο των 23 εκατ., παρουσιάζοντας αύξηση κατά 15% σε σχέση με το 2013.

Η κυρία  Κεφαλογιάννη επισήμανε  ότι τα τελευταία 2,5 χρόνια έγιναν μεγάλες αλλαγές με στόχο τη δημιουργία ενός φιλικού περιβάλλοντος για επενδύσεις που θα επανεκκινήσουν την οικονομία και θα δημιουργήσουν νέες θέσεις απασχόλησης.   

Όσον αφορά τους στόχους για τη νέα χρονιά, η υπουργός Τουρισμού τόνισε ότι η χώρα ακολουθεί πίστα το εθνικό σχέδιο δράσης για τον τουρισμό το οποίο  συνδιαμορφώθηκε με όλους τους φορείς του τουρισμού. Και παρουσίασε επτά στόχους: 

1ον Εκσυγχρονισμός υποδομών,

2ον Εμπλουτισμός του τουριστικού προϊόντος,

3ον Αύξηση της κατά κεφαλή δαπάνης,

4ον Αειφόρος ανάπτυξη και ανάδειξη νέων προορισμών με έμφαση στην προστασία των φυσικών και πολιτιστικών πόρων,

5ον Τόνωση της απασχόλησης και ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής,

6ον Στήριξη της επιχειρηματικότητας,

7ον Διάχυση του τουριστικού πλεονάσματος στην περιφέρεια, τις τοπικές κοινωνίες και σε άλλους κλάδους της οικονομίας.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με τα νέα αρχαιολογικά ευρήματα της Αμφίπολης, η υπουργός τουρισμού δήλωσε: «Αυτές τις ημέρες στη Μακεδονία, συντελείται μια σπουδαία ανακάλυψη. Τα ευρήματα στην Αμφίπολη είναι ιδιαίτερα σημαντικά. Το μνημείο αποτελεί μια μοναδική ανασκαφή. Τεράστιας αρχαιολογικής και ιστορικής αξίας, Το τελευταίο εύρημα είναι μια νέα ευχάριστη έκπληξη, που προκαλεί παγκόσμιο θαυμασμό. Αυτό αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι τα μεγαλύτερα διεθνή πρακτορεία δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την εξέλιξη των εργασιών. Το μνημείο της Αμφίπολης είναι βέβαιο ότι μπορεί να αποτελέσει πόλο έλξης για μεγάλο αριθμό ξένων επισκεπτών. Ο τύμβος Καστά μπορεί να τονώσει την τουριστική κίνηση ολόκληρης της Μακεδονίας με άμεσο αποτέλεσμα την στήριξη των τοπικών κοινωνιών. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι στέλνει ένα μήνυμα αισιοδοξίας, σε μια δύσκολη περίοδο για τη χώρα μας».

Επίσης, με αφορμή τις τελευταίες ανακαλύψεις στο τύμβο Καστά, η υπουργός Τουρισμού ανέφερε ότι συναντήθηκε με τη ΓΓ του υπ. Πολιτισμού κυρία Λίνα Μενδώνη.  «Συζητήσαμε – είπε-  για τη στενότερη συνεργασία των δυο υπουργείων και την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση της ευρύτερης περιοχής. Μιας περιοχής με τεράστιο φυσικό και πολιτιστικό απόθεμα. 

Στόχος μας – τόνισε η κυρία Κεφαλογιάννη – είναι, πολύ μεθοδικά και συστηματικά, να δημιουργήσουμε ένα πρότυπο μοντέλο αξιοποίησης. Με σεβασμό στις ιδιαιτερότητες της περιοχής και με τη συμμετοχή ολόκληρης της τοπικής κοινωνίας».  

Το απόγευμα η υπουργός θα έχει συνάντηση με το δήμαρχο Θεσσαλονίκης κ. Γιάννη Μπουτάρη προκειμένου να συζητήσουν θέματα που αφορούν στην τουριστική προβολή της Θεσσαλονίκης. 

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.