Αρχική Ειδήσεις στα Ελληνικά Eurobirdwatch – Γιορτή Πουλιών 16-21 Οκτωβρίου Υγρότοποι Σάνης (Λίμνη Σταυρονικήτα)

Eurobirdwatch – Γιορτή Πουλιών 16-21 Οκτωβρίου Υγρότοποι Σάνης (Λίμνη Σταυρονικήτα)

birds_sany_resortEurobirdwatch – Γιορτή Πουλιών, 16-21 Οκτωβρίου
Υγρότοποι Σάνης (Λίμνη Σταυρονικήτα)

«Το Sani Resort στο πλαίσιο του Προγράμματος Προστασίας και Ανάδειξης των Υγροτόπων της Σάνης – Sani Green, σε συνεργασία με την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία και με αφορμή την Πανευρωπαϊκή Γιορτή Πουλιών (Eurobirdwatch), οργανώνει ένα πενταήμερο εκδηλώσεων –για μικρούς και μεγάλους, ανοιχτό στο κοινό, σε τοπικά σχολεία και στους φιλοξενούμενους των ξενοδοχείων- με σκοπό τη γνωριμία με τη φύση των Υγροτόπων της Σάνης και την προστασία της άγριας ζωής που φιλοξενούν στις 16-21 Οκτωβρίου.»

Οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν:

Παρατήρηση Πουλιών
Περιήγηση
Περιβαλλοντικά παιχνίδια
Υπαίθρια έκθεση φωτογραφίας
ώρες για το κοινό: 10.00-13.00

Σημείωση: 16-17-21 Οκτωβρίου επίσκεψη σχολείων από τη γύρω περιοχή
18 Οκτωβρίου ανοιχτή εκδήλωση για το κοινό και οργανωμένη μεταφορά και περιήγηση στους Υγρότοπους για τους φιλοξενούμενους του Sani Resort. (με ελευθερη πρόσβαση σε οποιον επιθυμεί)

Η έκδοση του ‘’eco’’ παραμυθιού: «Ερμής, ο Καλαμοκανάς που Περπατούσε»

Η ΣΑΝΗ ΑΕ, στο πλαίσιο του προγράμματος Sani Green, συνεχίζει τη συνεργασία της με την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, μια συνεργασία που ξεκίνησε  με την από κοινού μελέτη της ορνιθοπανίδας των υγροτόπων της Σάνης και τη λήψη μέτρων προστασίας της περιοχής, το 2009 και το 2010, την έκδοση του λευκώματος «Υγρότοποι Σάνης, Ένας Θησαυρός της Φύσης», το 2011, και την έκδοση του παραμυθιού «Ερμής, ο Καλαμοκανάς που Περπατούσε», το 2013.

Γραμμένο και εικονογραφημένο με ευαισθησία από τον Βασίλη Χατζηρβασάνη, το παραμύθι  βοηθά τα παιδιά να αναγνωρίσουν χαρακτηριστικά είδη πουλιών και φυτών που φιλοξενούν οι υγρότοποι της Σάνης, προωθεί τον σεβασμό και την αγάπη για τη φύση, καλεί τα παιδιά να επιδιώξουν, με οδηγό τις πολύχρωμες σελίδες του, μια περιπέτεια στους καλαμώνες, το δάσος και τις όχθες των λιμνών, προκειμένου να παρακολουθήσουν τα πουλιά και να γνωρίσουν την ποικιλόχρωμη χλωρίδα της περιοχής. Μαζί με τον Ερμή τον Καλαμοκανά, θα γνωρίσουν τον Πορφυροτσικνιά, τη Νερόκοτα, τον Πορφυροτσικνιά, τον Κορμοράνο, την Πρασινοκέφαλη Πάπια, την Κουκουβάγια και πολλούς άλλους φτερωτούς κατοίκους των υγροτόπων, που θα μάθουν να τα αναγνωρίζουν από τον εικονογραφημένο κατάλογο στις τελευταίες σελίδες του βιβλίου. Εκεί, θα ανακαλύψουν και τις διαδρομές που μπορούν να ακολουθήσουν στην περιοχή των υγροτόπων για να παρατηρήσουν από κοντά τα πουλιά και να παρακολουθήσουν τις συνήθειές τους, έναν αντίστοιχο κατάλογο φυτών, αλλά και οδηγίες για το πώς πρέπει να οργανώσουν την μικρή τους περιπέτεια. Όλα τα έσοδα από τις πωλήσεις θα διατεθούν στην Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία για την προστασία των υγροτόπων της Σάνης.

Για το Sani Green

Ο σεβασμός προς το περιβάλλον διέπει όλη την φιλοσοφία του Sani Resort. Οι επισκέπτες και οι φιλοξενούμενοι εδώ μπορούν να διανύσουν χιλιόμετρα από δασικά μονοπάτια, σε περισσότερα από 1200 στρέμματα δάσους, τα οποία φροντίζει μία αφοσιωμένη ειδική δασική ομάδα.

Το πρόγραμμα Sani Green, που εντατικοποίησε και συστηματοποίησε τις προσπάθειες της εταιρείας κάτω από μια ομπρέλα, ξεκίνησε το 2007, με στόχο την μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος της εταιρείας και συγκεκριμένα στους τομείς ενέργειας, νερού και απορριμμάτων, όπως και την δημιουργία περιβαλλοντικών πρωτοβουλιών στην ευρύτερη περιοχή, με έμφαση στην βιοποικιλότητα και τοπική κοινωνία με προγράμματα όπως, μεταξύ άλλων, την συνεργασία με την Ορνιθολογική Εταιρεία για τους υγροτόπους της Σάνης, την καταγραφή και προστασία των ειδών εκεί, και την φύτευση και φροντίδα πάνω από 10,000 δέντρων στην Κασσάνδρα σε καμένες περιοχές.

Τι μας είπαν οι άνθρωποι της Sani ΑΕ:

Βρισκόμαστε στον πέμπτο χρόνο καταγραφής των ειδών της περιοχής, που υλοποιείται από την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία –για τις δράσεις της Ορνιθολογικής μπορούσε να ενημερωθεί ο επισκέπτης στο Sani Resort και από το περίπτερο της Ορνιθολογικής στη μαρίνα της Σάνης το οποίο θα βρίσκεται εκεί κάθε σεζόν-  και έχουμε ήδη εφαρμόσει μέτρα προστασίας σύμφωνα με σχετική μελέτη, όπως την εγκατάσταση τεχνητών νησίδων για φώλιασμα απειλούμενων ειδών. Έχουμε τοποθετήσει ειδική σήμανση περιήγησης στην περιοχή των υγροτόπων, καθώς και ενημερωτικές πινακίδες για τη γνωριμία των επισκεπτών με τους διάφορους βιότοπους της περιοχής και την πλούσια βιοποικιλότητα που φιλοξενούν, όπως και έχουμε διοργανώσει επισκέψεις σχολείων της Χαλκιδικής και υλοποιήσει δραστηριότητες Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης για τα πουλιών και τη φύση των Υγροτόπων της Σάνης. Μεταξύ άλλων, προγράμματά μας συμπεριλαμβάνουν την φύτευση 10,000 δέντρων στην περιοχή της Κασσάνδρας, την διαμόρφωση αυλών σχολείου της περιοχής ώστε να μπορούν τα παιδιά να παίζουν σε ένα πιο πράσινο περιβάλλον ή το Sani Animal Rescue, πρόγραμμα στείρωσης και υιοθεσίας αδέσποτων της περιοχής, στο οποίο δεκάδες άτυχα ζώα έχουν βρει σπίτι στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Είναι σημαντική για εμάς η ευαισθητοποίηση και συμμετοχή των πελατών στο πρόγραμμα Sani Green. Οι πελάτες μας έχουν την δυνατότητα ανακύκλωσης στο δωμάτιο τους, να περιηγηθούν σε τοπική φάρμα που προμηθεύει τα ξενοδοχεία, να επιλέξουν μια εξόρμηση παρατήρησης πουλιών (birdwatching), ορειβασίας ή ποδηλασίας με τον οικοξεναγό της Σάνης, όπως και να μάθουν για τα τοπικά ήθη και έθιμα, για παράδειγμα μέσα από τα Eco Days που διοργανώνουμε κάθε εβδομάδα, στα οποία συμμετέχουν πολιτιστικοί και οικολογικοί σύλλογοι της περιοχής.  

Για τις πρωτοβουλίες μας έχουμε βραβευτεί με τις διεθνείς πιστοποιήσεις Green Key, Travelife Gold και ISO 14001.

Οι Υγρότοποι της Σάνης

Μετά από έναν χρόνο επιστημονικής καταγραφής και έναν ακόμα επεξεργασίας του συγκεντρωθέντος υλικού, το Sani Resort παρουσίασε πριν δυο χρόνια περίπου το φωτογραφικό άλμπουμ «Υγρότοποι της Σάνης – Ένας Θησαυρός της Φύσης». Χρηματοδοτημένη εξ ολοκλήρου από τη Σάνη ΑΕ, η μελέτη, την οποία έφερε εις πέρας ο Λευτέρης Κακαλής (MSc Δασολόγος-Περιβαλλοντολόγος)  με την εποπτεία του Επίκουρου Καθηγητή του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Τριαντάφυλλου Ακριώτη, είχε στόχο εκτός από την καταγραφή της ορνιθοπανίδας που φιλοξενούν οι υγρότοποι της Σάνης, την παρουσίαση ενός ολοκληρωμένου πλαισίου που αφορά στην προστασία της περιοχής γενικότερα και ειδικότερα των ειδών πουλιών, κάποια από τα οποία είναι απειλούμενα σε παγκόσμιο επίπεδο. Σύμφωνα με τα αποτελέσματά της, οι υγρότοποι της Σάνης αποτελούν έναν σημαντικό περιφερειακό υγρότοπο της Βόρειας Ελλάδας, μεγαλύτερης σημαντικότητας από πολλούς άλλους εφάμιλλου μεγέθους υγροτόπους. Είναι σημαντικό ότι εδώ παρατηρήθηκε -ανά τετραγωνικό- η μεγαλύτερη συγκέντρωση σε βιοποικιλότητα πουλιών στη χώρα – καταγράφτηκαν σχεδόν τα μισά είδη σε σύνολο 449 ειδών που έχουν καταγραφεί στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, στους υγρότοπους της Σάνης έχουν καταγραφεί συνολικά 214 είδη πουλιών, πολλά από τα οποία είναι αυστηρώς προστατευόμενα. Χαρακτηριστικά, το 31% του ειδών εντάσσονται στο Κόκκινο Βιβλίο των Απειλούμενων Ζώων της Ελλάδας (το 16% στις τρεις σημαντικότερες Κατηγορίες Κινδύνου του βιβλίου). Κατά τους χειμερινούς μήνες σημαντικοί πληθυσμοί υδρόβιων πουλιών διαχειμάζουν στους υγροτόπους, όπως αυτοί της Φαλαρίδας, της Πρασινοκέφαλης πάπιας, του Σφυριχταριού, του Καπακλή κ.ά. Στην περιοχή αναπαράγονται οκτώ είδη υδροβίων (αριθμός υψηλός για το μέγεθος και την έκτασή της) με σημαντικότερα τη Βαλτόπαπια (παγκοσμίως απειλούμενο είδος), το Γκισάρι, τη Βαρβάρα, τη Φαλαρίδα και την Πρασινοκέφαλη Πάπια. Επίσης, δύο είδη ερωδιών, ο Μικροτσικνιάς και ο σπάνιος στους ελληνικούς υγροτόπους Πορφυροτσικνιάς και δύο είδη γλαρονιών, το Νανογλάρονο και το Ποταμογλάρονο. Κατά τη εαρινή μετανάστευση παρατηρούνται πολυάριθμα κοπάδια Μαυροκέφαλων γλάρων και Νανόγλαρων, ενώ στη φθινοπωρινή μετανάστευση προκαλούν εντύπωση οι μεγάλες συγκεντρώσεις του Λευκοτσικνιά και πολλών παρυδάτιων ειδών όπως ο Καλαμοκανάς, η Νανοσκαλίδρα και ο Λασπότρυγγας. Τα αποτελέσματα της έρευνας προβάλλουν επίσης την ανάγκη προστασίας της περιοχής, αφού οι υγρότοποι λειτουργούν ως δίκτυο, πράγμα που καθιστά απαραίτητη την προστασία του συνόλου αυτών, ώστε να διατηρούνται υγιείς και αειφόροι.   

Στις σελίδες του λευκώματος παρουσιάζεται η ποικιλία των βιοτόπων της περιοχής των Υγροτόπων της Σάνης, όπου ο επισκέπτης μπορεί να περιηγηθεί, να ενημερωθεί και να θαυμάσει τους φτερωτούς κατοίκους τους, μέσα από τις φωτογραφίες πουλιών που έχει αποθανατίσει ο Κώστας Σταφυλίδης, ενώ αυτές του υγρότοπου,  ο Λευτέρης Κακαλής και ο Αντιπροέδρος της Σάνης Α.Ε., Φωκίωνας Ζησιάδης.

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.