Αρχική Αθλητικά Άνοιξε η αυλαία για τον 32ο Μαραθώνιο Αθήνας, τον Αυθεντικό

Άνοιξε η αυλαία για τον 32ο Μαραθώνιο Αθήνας, τον Αυθεντικό

Celestyal Cruises

press_conference_32nd_Marathonios_2014Ο 32ος Μαραθώνιος Αθήνας, ο Αυθεντικός, άνοιξε σήμερα με την συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησε η ομοσπονδία, παρουσία των θεσμικών συνεργατών και του μεγάλου χορηγού, της ΟΠΑΠ ΑΕ. Ο αγώνας της 9ης Νοεμβρίου αναμένεται να μεταφορφώσει την πόλη και να της ανοίξει νέους ορίζοντες, καθώς οι δρόμοι της θα “πλημμυρίσουν” από 35.000 δρομείς από όλο τον κόσμο. Από τον Μαραθώνα έως το Παναθηναϊκό στάδιο θα στηθεί μια μεγάλη γιορτή την οποία θα απολαύσουν οι πολίτες της Αττικής και όχι μόνο.
Ο πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ Κώστας Παναγόπουλος υποδέχθηκε την υπουργό Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη, τον υφυπουργό Αθλητισμού, Γιάννη Ανδριανό, τον γενικό διευθυντή Marketing της ΟΠΑΠ ΑΕ, Petr Matejovsky, τον αντιπεριφερειάρχη Νοτιοανατολικής Αττικής, Πέτρο Φιλίππου, τον δήμαρχο Μαραθώνα Ηλία Ψινάκη.

Το παρών στη συνέντευξη Τύπου έδωσαν ακόμη ο γενικός γραμματέας του ΕΟΤ, Πάνος Λειβαδάς, ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Μαραθωνίου, Γιάννης Σταματόπουλος, ενώ τον Δήμαρχο Αθήνας, Γιώργο Καμίνη, εκπροσώπησε η πρόεδρος του ΟΠΑΝΔΑ Νέλλη Παπαχελά. Στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ανακοινώθηκε ο αριθμός των δρομέων που αναμένεται να συμμετάσχει στον αγώνα, ο οποίος αποτελεί ρεκόρ, ενώ τονίστηκαν για μια ακόμη φορά τα οφέλη που αποκομίζει από τη διοργάνωση η οικονομία της χώρας, αλλά και η καλή εικόνα της Αθήνας, που ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο το τετραήμερο των δράσεων. Οπως έγινε γνωστό, ο αγώνας της Κυριακής, αλλά και όλες οι εκδηλώσεις από τις 6 έως τις 9 Νοεμβρίου, θα μεταδοθούν ζωντανά από τη ΝΕΡΙΤ.

«Ευχαριστώ για την παρουσία όλων των φορέων, συνεργατών και του Μέγα Χορηγού μας, της ΟΠΑΠ ΑΕ. Θα σταθώ ιδιαίτερα στην παρουσία της υπουργού Τουρισμού, Όλγας Κεφαλογιάννη, που είναι σταθερά σύμμαχός μας για την προβολή του Μαραθωνίου στο εξωτερικό με βραχίονα τον ΕΟΤ, αλλά και τον υφυπουργό Αθλητισμού, Γιάννη Ανδριανό, με απόφαση του οποίου για πρώτη φορά η Πολιτεία μετέχει στη διοργάνωση του Μαραθωνίου», είπε αρχικά ο Κώστας Παναγόπουλος και συμπλήρωσε: «Ο ΑΜΑ έχει πάψει να είναι μόνο ένας μεγάλος αγώνας, αν και βέβαια είναι και αυτό. Άλλωστε οι 35.000 δρομείς που έχουν δηλωθεί φέτος σε όλους τους αγώνες δεν τον καθιστούν μόνο το μεγαλύτερο αθλητικό γεγονός στην Ελλάδα, αλλά και ένα από τα μεγαλύτερα της Ευρώπης.  Ο Μαραθώνιος Αθήνας είναι μία παγκόσμια γιορτή πολιτισμού και αθλητισμού. Μία αφορμή για δεκάδες χαμόγελα στο κέντρο της πόλης, που τόσο έχουμε ανάγκη. Καθιστά την Αθήνα το επίκεντρο ενός τουριστικού κύματος. Φέτος οι ξένοι δρομείς που έχουν δηλωθεί είναι κατά 35% περισσότεροι από το 2013. Μαζί με τους χιλιάδες Έλληνες δρομείς και εμπλεκόμενους, δημιουργούν σημαντική αγοραστική κίνηση τις ημέρες του αγώνα. Έρευνές μας έχουν δείξει οτι στην αγορά της πόλης μένουν 18-20 εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο». Ο πρόεδρος της ομοσπονδίας στάθηκε και στο κοινωνικό πρόσωπο του αγώνα. « Ο ΑΜΑ έχει δύο ακόμη σημαντικές διαστάσεις. Αποτελεί όχημα δράσεων κοινωνικής ευθύνης. Πέρα από το περιβαλλοντικό πρόγραμμα, το κίνημα εθελοντισμό με 2.000 υπέροχους εθελοντές, τα τελευταία χρόνια σύλλογοι δρομέων, ΜΚΟ και απλοί δρομείς έχουν συγκεντρώσει σημαντικά ποσά. Πέρυσι μόνο ξεπέρασαν τα 200.000 ευρώ για την ενίσχυση των συμπατριωτών μας που έχουν ανάγκη και φέτος θα είναι ακόμη περισσότερα.
Ακόμη, σε μία χώρα χωρίς ιδιαίτερη κουλτούρα συνεργασίας, στο Μαραθώνιο χορηγοί, εθελοντές, ΕΚΑΒ, Αστυνομία, αυτοδιοίκηση, πολιτεία, όλοι συνεργάζονται αρμονικά και αυτό είναι σημαντικό για το αποτέλεσμα. Όλα αυτά καθιστούν το Μαραθώνιο γιορτή ζωής, μία αυθεντική γιορτή που καλούμε όλους τους Έλληνες να τη ζήσουν από κοντά».
 
Από την πλευρά της η Υπουργός Τουρισμού Ολγα Κεφαλογιάννη, δήλωσε: «Ο Μαραθώνιος τιμά την Ελλαδα και την Αθηνα. Προκαλεί το διεθνές ενδιαφέρον και συνδέεται άρρηκτα με τον πολιτισμό, τον αθλητισμό και τον τουρισμό. Εχει γινει θεσμός κι αποτελεί αφορμή για να έρθει κάποιος στην χώρα μας. Εχει ιδιαίτερη συμβολή στον τουρισμό και την οικονομία και προσθέτει υπεραξία στον τουρισμό. Ο μαραθώνιος έρχεται απο το παρελθόν, αναβιώνει στο παρόν και σηματοδοτεί το μέλλον. Ειναι σύμβολο Ειρήνης και ενότητας, προσπάθειας και αλτρουισμού».

Το Υφυπουργείο Αθλητισμού συμμετέχει φέτος ενεργά στον αγώνα, ο Υφυπουργός Γιάννης Ανδριανός, είπε μεταξύ άλλων: «Ο Αυθεντικός Μαραθώνιος είναι ένα ιστορικό, σημαντικότατο κεφάλαιο για τον ελληνικό αθλητισμό. Και ταυτόχρονα είναι μια διεθνής διοργάνωση που τα τελευταία χρόνια έχει μια εντυπωσιακή δυναμική, με συμμετοχές από ολόκληρο τον κόσμο που ξεπερνούν ακόμη και τις πιο αισιόδοξες προσδοκίες μας. Βούληση και απόφαση όλων των φορέων που συμμετέχουμε και στηρίζουμε τον Αυθεντικό Μαραθώνιο είναι να τον καταστήσουμε συμβολικό και ουσιαστικό επίκεντρο της ελληνικής αθλητικής ταυτότητας, αλλά και όλων των πτυχών και δράσεων που θέλουμε να συνδέσουμε με τον αθλητισμό μας. Ο Αυθεντικός Μαραθώνιος είναι κάτι περισσότερο από μια μεγάλη, διεθνή αθλητική διοργάνωση με παγκόσμια αναφορά. Είναι ταυτόχρονα και ένα σημαντικό στοιχείο της σύγχρονης ταυτότητας της Ελλάδας, της ταυτότητας που μας κάνει υπερήφανους και θέλουμε να την προβάλλουμε τόσο στο εξωτερικό, όσο και εγχώρια, στην κοινωνία μας που διψά για αξίες και νοηματοδότηση. Η στήριξη της πολιτείας στον θεσμό είναι δεδομένη. Με δεδομένη λοιπόν την στήριξη αυτή, με τους μαραθωνίους δρόμους να είναι παγκοσμίως μια από τις πιο αναπτυσσόμενες μορφές μαζικού αθλητισμού, και κυρίως με τον ενθουσιασμό και την αγάπη με την οποία αγκαλιάζουν οι διοργανωτές και οι συμμετέχοντες τον δικό μας, τον Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας, τον πρώτο και σημαντικότερο από τους εκατοντάδες μαραθωνίους που διεξάγονται κάθε χρόνο σε ολόκληρη τη γη, είμαι βέβαιος ότι η πορεία του θα συνεχιστεί με ολοένα και μεγαλύτερη επιτυχία».

Η ΟΠΑΠ ΑΕ αποτελεί το μεγάλο χορηγό της ομοσπονδίας και σύμμαχο σε όλες τις δράσεις της. Ο γενικός διεθυντής μάρκετινγκ του οργανισμού Petr Matejovsky, τόνισε: ««Είναι μεγάλη τιμή να είμαι εδώ εκ μέρους της ΟΠΑΠ, του μεγάλου χορηγού του Μαραθωνίου, ενός σπουδαίου αθλητικού γεγονότος σε παγκόσμιο επίπεδο. Η ΟΠΑΠ στηρίζει από το 2010 το Μαραθώνιο της Αθήνας, καθώς αναδεικνύει τις αξίες του ευ αγωνίζεσθε, της άμιλλας και του ελεύθερου πνεύματος. Η χορηγία της ΟΠΑΠ αυτή τη χρονιά έχει ιδιαίτερη αξία για εμάς καθώς για πρώτη φορά συνδέουμε το σημαντικό αυτό αθλητικό και πολιτιστικό γεγονός με το πρόγραμμα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, (Ε.Κ.Ε.) της Εταιρείας μας. Αυτή τη χρονιά ο Μαραθώνιος θα αποτελέσει μια «διαδρομή προσφοράς», στην οποία όλοι θα έχουν τη δυνατότητα συμμετοχής. 

Συγκεκριμένα, όλοι στην Ελλάδα θα έχουμε την ευκαιρία, μέσω του κινητού ή του υπολογιστή, να χρησιμοποιήσουμε την ειδική εφαρμογή ( application) που δημιούργησε η ΟΠΑΠ και η οποία θα μετατρέπει καθημερινά κάθε βήμα μας σε οικονομική προσφορά για το μεγάλο έργο που έχουμε ανακοινώσει στο πλαίσιο της Ε.Κ.Ε., την ανακαίνιση των δύο  βασικών παιδιατρικών νοσοκομείων  Π.&Αγλ. Κυριακού και Αγία Σοφία. 

Σε αυτή τη διαδρομή προσφοράς, σας καλούμε όλους να συμμετάσχετε και να γίνετε μέλος της ομάδας της ΟΠΑΠ» .

Ο Δήμαρχος Μαραθώνα, Ηλίας Ψινάκης, τόνισε: «Σε όλο τον κόσμο κάθε ημέρα γίνονται κατά μέσο όρο έξι μαραθώνιοι. Όλοι ξέρουν το αγώνισμα, δεν ξέρουν τον Μαραθώνα. Οι πιο ειδικοί μου είχαν πει ότι το βασικό του Μαραθωνίου δεν είναι το αγώνισμα, αλλά οτι στο Μαραθώνα σταμάτησε η εισβολή της Ασίας στην Ευρώπη, αλλιώς θα ήταν διαφορετική η ιστορία. Φέτος θα τρέξουν 35.000 δρομείς. Θα μπορούσαν να είναι 50-60.000. Προς το παρόν δεν μπορούμε να τους εξυπηρετήσουμε. Ελπίζω οτι του χρόνου θα έχουν δοθεί λύσεις και θα είναι διπλάσιοι οι μετέχοντες δρομείς».

Ο αντιπεριφερειάρχης Νοτιοανατολικής Αττικής, Πέτρος Φιλίππου, είπε: «Θέλω να σας δώσω συγχαρητήρια γιατί κάποιοι άνθρωποι έχουν μοχθήσει όλα αυτά τα χρόνια για να φτάσει ο Μαραθώνιος σε αυτό το επίπεδο. Πιστεύω ότι ο χώρος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης πρέπει να λάβει ενεργά μέρος σε αυτό το γεγονός, γιατί είναι κατεξοχήν ο χώρος που ενισχύει τον αθλητισμό. Σκέψη μας είναι να κάνουμε μια σύσκεψη με Δήμους, για να προγραμματίσουμε επιμέρους γεγονότα που θα είναι συμπληρωματικά του Μαραθωνίου. Από πλευράς της νέας Περιφερειάρχου εγγυούμαστε ότι θα λάβουμε μέρος και θα κάνουμε ότι χρειάζεται από τη δική μας πλευρά για να συνεισφέρουμε σε αυτό τον παγκόσμιο συμβολισμό».

Ο γενικός γραμματέας του ΕΟΤ Πάνος Λειβαδάς, είπε: «Ο ΕΟΤ συνεχίζει και θα συνεχίσει να στηρίζει με όλες του τις δυνάμεις τον Μαραθώνιο της Αθήνας έμπρακτα και αποφασιστικά. Το κάνουμε γιατί ο Μαραθώνιος της Αθήνας είναι ένα από τα σημαντικότερα και ισχυρότερα συστατικά της ταυτότητας και ιδιαίτερα της επικοινωνιακής ταυτότητας της χώρας, της Αθήνας, της Αττικής.Είναι ένα από τα πράγματα που μαθαίνουν τα παιδιά απ’ όλες τις γωνιές  του κόσμου, από τα σχολικά τους χρόνια και τους εντυπώνεται και ονειρεύονται τη στιγμή, που θα επισκεφθούν εκείνη τη χώρα, εκείνο τον τόπο που άλλαξε τον ρουν της ιστορίας και όρισε ακόμη και τον σημερινό τρόπο ζωής τους. Πιστεύουμε και ενισχύουμε τον Μαραθώνιο της Αθήνας, γιατί βοηθάει το έργο μας, ώστε να προσελκύσουμε επισκέπτες απ’ όλο τον κόσμο στην Ελλάδα και την Αττική και βασικά να ανταγωνιστούμε άλλες χώρες, που σε γενικότερα δύσκολη περίοδο της χώρας μας πράττουν το ίδιο.Είμαστε περήφανοι που είμαστε μέρος αυτής της μεγάλης γιορτής του αθλητισμού, του πολιτισμού και τελικά του ελληνικού τουρισμού”.

Τον Δήμαρχο Αθηναίων εκπροσώπησε η πρόεδρος του ΟΠΑΝΔΑ, Νέλλη Παπαχελά. «Ο Αυθεντικός μαραθώνιος της Αθήνας δεν είναι μόνο ένα αθλητικό γεγονός διεθνούς εμβέλειας, ένας δύσκολος αγώνας δρόμου για λίγους, μια σκληρή διαδρομή 42.195 μέτρων. Περισσότερο από οτιδήποτε άλλο, ο Αυθεντικός Μαραθώνιος της Αθήνας είναι η γέφυρα που ενώνει το θρύλο με την ιστορία και αναδεικνύει τη δύναμη της ανθρώπινης θέλησης και ψυχής. Ο “μαραθώνιος” της σημερινής δύσκολης συγκυρίας μας διδάσκει οτι  οι μεγάλες προσπάθειες, όπως και οι μεγάλες διοργανώσεις, για να στεφθούν με επιτυχία, απαιτούν και προϋποθέτουν διευρυμένες συλλογικότητες και λειτουργικές συνεργασίες», είπε.

Τέλος ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής Μαραθωνίου, Γιάννης Σταματόπουλος σχολίασε: «Ένα μήνα πριν τον Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας θα πρέπει να μην ξεχνάμε και την καινούργια ονομασία, γιατί είναι αυτή η σημασία της κλασικής διαδρομής γιατί κλασικές διαδρομές είναι παντού 42.195μ. και αυτό το μότο ο Αυθεντικός μαραθώνιος της Αθήνας είναι αυτός που περιμένουμε να δώσει καινούργια ώθηση στη διοργάνωση μας.
 Όλη η οργανωτική επιτροπή, ο ΣΕΓΑΣ έχει διατάξει τις δυνάμεις της προκειμένου να διεξαχθεί και φέτος ένας Μαραθώνιος αντάξιος αυτών που προηγήθηκαν και να βάλουμε ένα λιθαράκι για ακόμη μεγαλύτερη και καλύτερη διοργάνωση. Περιμένουμε φέτος το ρεκόρ στο Μαραθώνιο, τις 13.000 συμμετοχές, που θα είναι περισσότερες ξεπερνώντας ακόμη και του επετειακού των 100χρόνων, του 2010, που έφθασαν περίπου τις 12.500.

Από τις 13.000 οι 5.000 θα είναι ξένοι και οι 8.000 Έλληνες. Ακόμη οι συμμετοχές στα 5 και 10χλμ. έχουν φθάσει στο μάξιμουμ  και αυτός είναι ο λόγος που μας έχει οδηγήσει σε μια μικρή μετατόπιση του χρόνου έναρξης των δρόμων.  Απλώς να θυμίσουμε ότι έχουμε και τα καινούργια εικαστικά για τον αυθεντικό μαραθώνιο της Αθήνας, τα οποία θα κυκλοφορούν και μέσω της Expo του Μαραθωνίου.
Να θυμίσουμε το 4ημερο των εκδηλώσεων που αρχίζουν από την Πέμπτη  6 και ολοκληρώνονται την Κυριακή στις 9 Νοεμβρίου με τη διεξαγωγή των άλλων αγώνων και του Μαραθωνίου».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.