Αρχική Ειδήσεις στα Ελληνικά H επισφαλής απαίτηση να εξαιρείται από τα έσοδα του ξενοδοχείου ζητά το...

H επισφαλής απαίτηση να εξαιρείται από τα έσοδα του ξενοδοχείου ζητά το ΞΕΕ

Celestyal Cruises

imagexxΚαθώς οι πτωχεύσεις των Ρωσικών Tour Operator συνεχίζονται, με νέες ανακοινώσεις ακόμη και σήμερα 15 Σεπτεμβρίου (Versa). Tο Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος με επιστολή του προς τον Υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη, αποφάσισε να ζητήσει προς προστασία των μελών του την αλλαγή της φορολογικής αντιμετώπισης των τιμολογίων που έχουν ήδη εκδοθεί επί πιστώσει από ξενοδοχειακά καταλύματα της χώρας προς τους πτωχεύσαντες τουριστικούς οργανισμούς, εφ΄όσον εκκρεμεί η εξόφλησή τους.
Όπως επισημαίνει στην επιστολή του ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Γιώργος Τσακίρης επικρατεί έντονη ανησυχία για την τεράστια ζημία που προκαλεί στον ελληνικό τουρισμό η διαδοχική πτώχευση μεγάλου αριθμού Ρωσικών τουριστικών πρακτορείων (Windrose, Labirint, Solvex, South Cross κά) και ιδιαίτερα στα ξενοδοχεία της Επικράτειας, δεδομένου ότι πολλά εξ αυτών λειτουργούν με συμβάσεις αποκλειστικότητας με αυτά τα πρακτορεία. Ο κ. Τσακίρης σημειώνει ότι η τυχόν δικαστική διεκδίκηση των απαιτήσεων, σύμφωνα με την άποψη έγκριτων νομικών, κοστίζει υπερβολικά και οι πιθανότητες δικαστικής ευόδωσης της διαδικασίας, είναι μηδαμινές.  
«Πιστεύουμε ότι για λόγους ασφάλειας δικαίου και προκειμένου να επιβιώσουν οι ανωτέρω ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, μετά από αυτήν την υπερβολική οικονομική ζημία τους, θα πρέπει να θεωρηθούν οι απαιτήσεις εκ των ανωτέρω τιμολογίων φορολογικά (και ουσιαστικά) επισφαλείς με άμεση ισχύ ώστε να μην κληθούν να καταβάλουν τους αναλογούντες φόρους εισοδήματος και προστιθέμενης αξίας, επί της αμοιβής που δεν πρόκειται να εισπράξουν.
Σύμφωνα με την ισχύουσα φορολογική νομοθεσία, για να θεωρηθεί μια απαίτηση επισφαλής, θα πρέπει προηγηθεί σε βάρος του πτωχεύσαντος οργανισμού, τελεσίδικη δικαστική απόφαση. Μια τέτοια απόφαση  με αντιδίκους τους πτωχεύσαντες τουριστικούς οργανισμούς της Ρωσίας, χώρας εκτός Ε.Ε., είναι διαδικασία εξαιρετικά χρονοβόρα, πολύ ακριβή και τελικώς μάλλον ανέφικτη» αναφέρει ο πρόεδρος του Ξ.Ε.Ε. και καταλήγοντας προτείνει : «στην περίπτωση της πτώχευσης ενός αλλοδαπού τουριστικού  οργανισμού – πελάτη της ξενοδοχειακής επιχείρησης και εν προκειμένω των Ρωσικών ταξιδιωτικών γραφείων, να θεσπιστεί μια διαδικασία ώστε να βεβαιώνεται, κατά περίπτωση, με απόφαση ή έγγραφο του Υπουργείου Τουρισμού ή του Υπουργείου Εξωτερικών ή κοινό και των δύο Υπουργείων, η πτώχευση του οργανισμού, ώστε η επισφαλής απαίτηση να εξαιρείται από τα έσοδα του ξενοδοχείου και να εκπίπτει από το εισόδημα της χρήσης την οποία αφορά».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.