Αρχική Ειδήσεις στα Ελληνικά «Η Τήνος κατά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο» – Ημερίδα στο Μουσείο Μαρμαροτεχνίας

«Η Τήνος κατά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο» – Ημερίδα στο Μουσείο Μαρμαροτεχνίας

Tinos_Museum_of_Marble_Crafts«Τα πρόσωπα του Χρόνου» είναι για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά το θέμα εορτασμού των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς (26-28 Σεπτεμβρίου), στον οποίο συμμετέχει το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) διοργανώνοντας εκδηλώσεις σε όλα τα μουσεία του Δικτύου του.
Στο Μουσείο Μαρμαροτεχνίας Τήνου, την Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου (09:00-13:30),
θα φιλοξενηθούν οργανωμένα εκπαιδευτικά προγράμματα για σχολικές ομάδες, ενώ το Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου, στις 19:00, θα πραγματοποιηθεί ημερίδα με θέμα «Η Τήνος κατά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο», με αφορμή την εκατοστή επέτειο από την έναρξη του Μεγάλου Πολέμου.

Σε κομβική θέση για το σύστημα των Συμμαχικών συγκοινωνιών και επικοινωνιών, οι Κυκλάδες, συνεπώς και η Τήνος, βρέθηκαν πολύ νωρίς υπό αγγλογαλλική κατοχή. Εν τούτοις, η τυπική κατάληψή τους από την Προσωρινή Κυβέρνηση της Θεσσαλονίκης (Δεκέμβριος 1916) δεν έγινε χωρίς προβλήματα. Τα κρούσματα διχασμού, που δεν έλειψαν από κανένα νησί, ήλθαν να επιτείνουν τα επισιτιστικά προβλήματα και τον κλονισμό της κοινωνικής συνοχής.

Αυτήν την κρίσιμη περίοδο θα προσεγγίσουν οι: Ανδρέας Παππάς (επιμελητής εκδόσεων, ΠΙΟΠ), Βασίλης Κολλάρος (υποψήφιος διδάκτορας Ιστορίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο), Κώστας Δανούσης (ερευνητής Ιστορίας της νεότερης Τήνου), Γιώργος Βίδος (μαρμαρογλύπτης-συντηρητής ΥΠΠΟΑ) και Νίκος Γκίζης (επιμελητής βιβλιοθήκης ΠΙΙΕΤ). Οι ομιλητές θα επιχειρήσουν να σκιαγραφήσουν το ευρύτερο πλαίσιο που επηρέασε τις τοπικές εξελίξεις, τα ειδικότερα προβλήματα που αντιμετώπισε η Τήνος, τα ιδεολογήματα που ένθεν κακείθεν διαμορφώθηκαν, αλλά και τις τραυματικές εμπειρίες που σημάδεψαν την επόμενη μέρα στο νησί.

Αποσπάσματα Ελλήνων και ξένων συγγραφέων, που αντανακλούν το κλίμα της εποχής, θα διαβάσει η Ευαγγελία Πανωρίου.

Περίληψη των ανακοινώσεων μπορείτε να δείτε εδώ.

 

Η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό.

 

Με την ευκαιρία των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς, το συγκεκριμένο τριήμερο (26-28 Σεπτεμβρίου) οι επισκέπτες του Μουσείου Μαρμαροτεχνίας μπορούν να προμηθεύονται όλα τα είδη του πωλητηρίου με έκπτωση 20%. Επίσης, το σαββατοκύριακο 27-28 Σεπτεμβρίου, η είσοδος στο Μουσείο, όπως και στα υπόλοιπα μουσεία του Δικτύου του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς, θα είναι ελεύθερη για το κοινό (10:00-18:00).

Μουσείο Μαρμαροτεχνίας
Πύργος, Πάνορμος Τήνου 842 01
Πληροφορίες: 22830 31290 | piop@piraeusbank.gr | www.piop.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.