Αρχική Ειδήσεις στα Ελληνικά Εγκαινιάστηκε η έκθεση «Μακεδονικοί Θησαυροί», στο νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Πέλλας

Εγκαινιάστηκε η έκθεση «Μακεδονικοί Θησαυροί», στο νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Πέλλας

yppo_Makedonikoi_Thisavri1yppo_Makedonikoi_Thisavri2 “Ο πολιτισμός δεν είναι μια διαδικασία, η οποία είναι ξέχωρη από την οικονομία. Ο πολιτισμός, εκτός από μόρφωση, εκτός από παιδεία, παράγει και ανάπτυξη. Και στην Ελλάδα, είναι ένας από τους κύριους μοχλούς ανάπτυξης” τόνισε ο Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Κώστας Τασούλας εγκαινιάζοντας την έκθεση «Μακεδονικοί Θησαυροί» την Παρασκευή 5-9-2014, στο νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Πέλλας.

Στην συνέχεια ο κ. Τασούλας τόνισε ότι: «Είναι Πολιτισμός να προστατεύεις και να αναδεικνύεις τον πολιτισμό σου” και υπογράμμισε: «Αποστολή του Υπουργείου Πολιτισμού είναι και να αναδεικνύει το παρελθόν, όχι για να στρεφόμαστε αποκλειστικά σε αυτό, αλλά για να έχουμε το παρελθόν ως αφετηρία, ως υπερηφάνεια, ως αφορμή αξιοπρέπειας και για να μπορέσουμε να κάνουμε νέα βήματα επιτυχημένα, που τόσο ανάγκη τα έχει η Ελλάδα και που τα κάνουμε, στηριγμένοι σε πολύ γερές και πολύ συναρπαστικές ρίζες. Ο Ελληνικός λαός έχει πολύ ενδιαφέρουσες ρίζες γι’ αυτό κι έχει πολύ καλές προοπτικές”.

Ο κ. Τασούλας δεν έκρυψε τον θαυμασμό του για το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο της Πέλλας, λέγοντας πως “θησαυρός της Μακεδονίας” δεν είναι μόνο τα χρυσά εκθέματα, αλλά “και αυτό το ωραιότατο μουσείο, που με έναν τρόπο διακριτικό και συνεσταλμένο, μέσα στο τοπίο το αρχαιολογικό, φιλοξενεί όλο αυτό το παρελθόν και το παρουσιάζει”, αλλά και για το αρχαιολογικό έργο που πραγματοποιείται στην περιοχή , τις προσπάθειες του ΥΠΠΟ, της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, της ΙΖ’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και της 11ης ΕΒΑ. χαρακτηρίζοντάς το σπουδαίο.

Μοναδικοί θησαυροί από τις Αιγές και το Αρχοντικό (προκάτοχος της Πέλλας στα αρχαϊκά χρόνια) παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο Ελληνικό κοινό, σε μια μεγάλη περιοδική έκθεση, με χρυσά στεφάνια, χρυσές μάσκες, κοσμήματα, όπλα, μοναδικά γλυπτά, μετάλλινα, αλαβάστρινα και πήλινα αγγεία και πολλά ακόμη ευρήματα.

Ο Υπουργός Πολιτισμού τέλος απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με το ανασκαφικό έργο στην περιοχή, επεσήμανε πως όλη η αρχαιολογική δουλειά που γίνεται στην Πέλλα και την Ημαθία χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ και είναι της τάξεως των 35 εκ. ευρώ ενώ έχει υποβληθεί ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα δράσης με κύριο άξονα πολιτιστικές διαδρομές και την ολοκλήρωση της αναστήλωσης του ανακτόρου του Φιλίππου του Β’.

Ο κ.Τασούλας επίσης επισκέφθηκε το αρχαίο θέατρο Μίεζας που μόλις ολοκληρώθηκε η ανακατασκευή του, το κορυφαίο Βυζαντινό Μνημείο της Παλιάς Μητρόπολης στην Βέροια, το ανάκτορο του Φιλίππου του Β’ και τους βασιλικούς τάφους των Αιγών.

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.