Αρχική Ειδήσεις στα Ελληνικά 4ο Φεστιβάλ Αφήγησης «Παραμύθια και Μύθοι στου Κένταυρου τη ράχη»

4ο Φεστιβάλ Αφήγησης «Παραμύθια και Μύθοι στου Κένταυρου τη ράχη»

Celestyal Cruises

4ο Φεστιβάλ Αφήγησης «Παραμύθια και Μύθοι στου Κένταυρου τη ράχη»3-10 Αυγούστου 2014, 8 μέρες σεργιάνι στους τόπους των παραμυθιών και τις γωνιές των μύθων

Σε ένα σεργιάνι γιορταστικό των αφηγήσεων ετοιμάζεται να καλέσει τους απανταχού φίλους των λαϊκών παραμυθιών ο Κένταυρος ανοίγοντας τις εκδηλώσεις του 8ήμερου φεστιβάλ (3-10 Αυγούστου) που διοργανώνεται για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά από το 2011 και αναδεικνύεται σε πολιτιστικό θεσμό με αξιώσεις και σε σοβαρές βάσεις για τον Άγιο Γεώργιο Νηλείας και την ευρύτερη περιοχή του Πηλίου. Οι διοργανωτές, Πολιτιστικός-Εξωραϊστικός Σύλλογος «Ο Κένταυρος» και η ΠΗΛΙΟΝ ΟΡΟΣ με μεράκι αλλά και με την ευθύνη των προηγούμενων πετυχημένων φεστιβάλ, έχουν φροντίσει να επιλεγούν οι κατάλληλοι χώροι για να φιλοξενηθούν οι ποικίλες πλούσιες εκδηλώσεις (παράλληλες καλλιτεχνικές εκθέσεις, Θερινό Σχολείο παραμυθιών με διαλέξεις, προβολές και συζητή-σεις, αφηγήσεις για παιδιά (5+) και ενήλικο κοινό, εργαστήρια, τιμητικές βραδιές). Αυλές παλιών παραδοσιακών οικιών και νεοκλασικών ξενώνων, καλντερίμια και κρήνες, αυλό-γυροι εκκλησιών και μουσειακοί χώροι, πέτρινα θέατρα και γωνιές θα αποτελέσουν το φετινό σκηνικό των αφηγήσεων που συνθέτουν όπως πάντα τον βασικό κορμό των δράσεων ενώ Πνευματικά Κέντρα, Μουσεία και Πολυχώροι θα αγκαλιάσουν τις παράλληλες εκδηλώσεις.

Μαραθώνιοι δρακοκτόνων αφηγήσεων από όλους τους συμμετέχοντες αφηγητές αλλά και θεματικές βραδιές, συναξάρια και θρύλοι των Αγίων από τον Νίκο Βαραλή και μοναχές της Ι. Μ. Παμμεγίστων Ταξιαρχών Αγίου Γεωργίου Νηλείας, ιστορίες του έναστρου ουρανού από την ομάδα αφήγησης «Ιπτάμενο Χαλί» (Β. Αισώπου, Χ. Πορίχη, Μ. Σιταροπούλου, Λ. Τριαντάρη) με αστροπαρατηρήσεις που επιμελείται η Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήμα-τος Βόλου, παραμύθια στη γλώσσα του Ερωτόκριτου από τον ερευνητή και τιμώμενο φέτος Αριστοφάνη Χουρδάκη, σκοτεινές ιστορίες αγάπης από τη Λίλη Λαμπρέλλη και Λαδωμένα παραμύθια από την Αγνή Στρουμπούλη, Μικρασιάτικα παραμύθια της Μάνας Ιωνίας από την ομάδα αφήγησης «Ονειρευτές ιστοριών» (Γ. Καλαμένιος, Α. Κουκουζέλη, Α. Τζαφέστα), ανείπωτες προφορικές ιστορίες της νύχτας από τον Αϊγιωργίτη τη Διασποράς Δημήτρη Β. Προύσαλη, και ιστορίες για παιδιά θα ακουστούν από την ομάδα αφήγησης «Υφάντρες των παραμυθιών» αλλά και νέοι εκκολαπτόμενοι αφηγητές (Δ. Κίτσιος, Π. Κόκκορης, Α. Καφφέ, Σ. Σιμοπούλου, Β. Σταμπολάκη) θα μοιραστούν ιστορίες του κόσμου απ’ τις άκρες του χρόνου.

Σημαντική παρουσία στο φεστιβάλ είναι η καθιέρωση της «Ημέρας των Παραμυθιών στο Τραίνο» αφού από το 2013 ο Μουντζούρης εντάσσεται μόνιμα στις δράσεις με αξέχαστες διαδρομές και αφηγήσεις στους σταθμούς του τραίνου, Άνω Γατζέα και Μηλιές. Φέτος α-φηγούνται ο Δ. Μάλλης και η Κ. Μουλλά ενώ η ΤΡΑΙΝΟΣΕ στα πλαίσια της συνεργασίας με τους διοργανωτές προσφέρει τις δύο διαδρομές-πρωινή και απογευματινή με ειδικά μειω-μένη τιμή. Στην απογευματινή διαδρομή της 7/8 συμμετέχει το Πολιτιστικό Κέντρο Σιδηρο-δρομικών Μαγνησίας με αφηγήσεις εντός των βαγονιών.

Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά θα πραγματοποιήσει τις εργασίες του το Θερινό Σχολείο Παραμυθιών για ενήλικο κοινό με ελεύθερη είσοδο στις ενδιαφέρουσες διαλέξεις πανεπιστη-μιακών, ειδικών και μελετητών από τις Α. Αγγελοπούλου, Μαρία Γκασούκα και τους Γιώργο Κατσαδώρο και Αριστοφάνη Χουρδάκη. Στις Παράλληλες Καλλιτεχνικές Εκθέσεις ευφάντα-στες κατασκευές από ανήσυχους συνομιλητές της Τέχνης θα μοιραστούν στο πλατύ φιλό-τεχνο κοινό ως εμπνεύσεις από τα λαϊκά παραμύθια και οι μύθοι μέσα από τα έργα τους: Μ. Καραθανάση-Λυχναρά (Δημιουργίες σε μέταλλο), Β. Πατσέας (Κεραμικά), Α. Τζαφέστα (Ντεκουπάζ-Ζωγραφική), Δ. Ψυχογυιού (Εικαστικές δημιουργίες), Α. Καραγιάννη (Σαπουνο-δημιουργίες) Σ. Μαστρογιάννη (επιμέλεια σε δημιουργίες των Εργαστηρίων Δημιουργικής Γραφής του Βασδέκειου Ιδρύματος Βόλου αλλά και του Κουκλοθεατρικού Εργαστηρίου του Πορφυρογένειου Ιδρύματος Αγριάς.

Προβολές ανοιχτές στο κοινό και συζητήσεις θα πραγματοποιηθούν-παρουσία του σκηνοθέτη-με αφορμή το ντοκιμαντέρ του Β. Λουλέ «Πέρασα κι εγώ από κει κι είχα παπού-τσια από χαρτί» (115΄, 2013) αφιερωμένο στους λαϊκούς παραμυθάδες των Τρικάλων.

Επτά ημέρες μέρες βιωματικών εργαστηρίων για την κινηματογράφηση των προσω-πικών αφηγήσεων και των παραμυθιακών ιστοριών από τον σκηνοθέτη Βασίλη Λουλέ αλλά και ένα τριήμερο ανεξάρτητων βιωματικών σεμιναριακών συναντήσεων για την τέχνη της αφήγησης θα δώσουν την ευκαιρία στους φίλους των ιστοριών (γονείς, εκπαιδευτικούς, θεραπευτές, φοιτητές, ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς, λογοτέχνες) να γνωρίσουν τα μυστικά του κόσμου της αφήγησης από τους παλαιότερους αφηγητές (Αγνή Στρουμπούλη, Λίλη Λαμπρέλλη, Δ. Β. Προύσαλη).

Τιμώμενα πρόσωπα για το 2014 είναι ο Αριστοφάνης Χουρδάκης, βραβευμένος από την Ακαδημία Αθηνών για την πολύχρονη συνεισφορά του στο ελληνικό παραμύθι μέσω της πλούσιας ερευνητικής και καταγραφικής δουλειάς του στα κρητικά παραμύθια, καθώς και οι Εκδόσεις ΑΠΟΠΕΙΡΑ για τα 20χρονα της σειράς των 31 μέχρι στιγμής αυτοτελών τόμων «Του κόσμου τα παραμύθια» (1994-2014).

Ο Κένταυρος σας προσκαλεί σε ένα οκταήμερο ταξίδι μέσα από τον διαχρονικά πολύτιμο λαϊκό παραμυθιακό λόγο, του σοφού συμβουλάτορα και του απρόσκοπτου ψυχαγωγού, του ταπεινού συνοδοιπόρου και του άδηλου υποστηρικτή. Εκείνου που μιλάει για όλα μέσα από το τίποτα και φανερώνει αλήθειες κρυμμένες πίσω από μεγάλα ψέματα. Οι γειτονιές του Άϊ Γιώργη, τα καλντερίμια της Αγίας Τριάδας και τα πλατώματα της Άνω Γατζέας ανοίγουν την αγκαλιά τους για μια συνεύρεση πολιτισμού σε παλιούς φίλους και νέους συνομιλητές.

Η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις (αφηγήσεις, εκθέσεις, τιμητικές εκδηλώσεις, προβολές, αφιερώματα) είναι ελεύθερη, η συμμετοχή στα εργαστήρια γίνεται μετά από επικοινωνία στο τηλέφωνο 6945-906008. Θα δοθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης ενώ για τις αφηγή-σεις στο τραίνο προϋπόθεση αποτελεί η προαγορά εισιτηρίων στο Γραφείο ΤΡΑΙΝΟΣΕ Δημητριάδος 186 & Μαυροκορδάτου-Τηλ. 24210-39723 email: grafeio.volou@trainose.gr

[scribd id=235627549 key=key-iLE0lxz4UzmFr6I4Ffn4 mode=scroll]

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.