Αρχική Ειδήσεις στα Ελληνικά Αναστάτωση στην Ελλάδα από την επίσημη ανακοίνωση στη Μόσχα, της πτώχευσης tour...

Αναστάτωση στην Ελλάδα από την επίσημη ανακοίνωση στη Μόσχα, της πτώχευσης tour operator

Αναστάτωση στην Ελλάδα από την επίσημη ανακοίνωση στη Μόσχα, της πτώχευσης tour operatorΑναστάτωση έχει προκαλέσει, στην Ελληνική τουριστική αγορά, η επίσημη ανακοίνωση της πτώχευσης του Labirint, στη Μόσχα.
Συγκεκριμένα, το πρωί η θυγατρική αεροπορική εταιρία της Aeroflot, Orenair (Οrenburg Airlines), αρνήθηκε να μετακινήσει Ρώσους τουρίστες, πελάτες του Labirint, προς Ελλάδα, Ισπανία, Τουρκία και Βουλγαρία, λόγω οφειλών. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα όχι μόνο να μην έρθουν οι νέοι τουρίστες, αλλά να έχουν μείνει αυτοί τη στιγμή στους προορισμούς που πέρασαν τις διακοπές τους, τουρίστες που σήμερα έπρεπε να επιστρέψουν. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι η “μπάλα” της διακοπής των πτήσεων έχει πάρει και πολλούς μικρούς αξιόπιστους ρωσικούς tour operators, οι οποίοι είχαν αγοράσει θέσεις στις πτήσεις αυτές, και οι πελάτες τους έχουν μείνει στα ρωσικά αεροδρόμια χάνοντας τις διακοπές τους.

Στο Ηράκλειο μέχρι στιγμής, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι τουρίστες έχουν μετακινηθεί σε ξενοδοχεία και αναμένουν τις εξελίξεις,

Σύμφωνα με δημοσιεύματα σε ρωσικά μέσα ενημέρωσης υπήρξαν συναντήσεις στην Ομοσπονδιακή αρχή τουρισμού της Ρωσίας μεταξύ των εμπλεκομένων μερών, χωρίς να υπάρξει λύση, ενώ το συνολικό άνοιγμα του ρωσικού tour operator εκτιμάται σε 1,6 δισ ρούβλια.

Οι πτήσεις που ακυρώθηκαν σήμερα είναι:
R2 6931 – Domodedovo Κέρκυρα
R2 6413 – Ekaterinburg-Κέρκυρα
R2 6957 – Ufa-Ηράκλειο
R2 6913 – Domodedovo Σαντορίνη
R2 6991 – Domodedovo Ζάκυνθος
R2 6907 – Domodedovo Monastir
R2 6585 – Astrakhan-Αττάλεια
R2 6107 – Μόσχα-Αντάλια
R2 6903 – Σερεμέτιεβο της Βαρκελώνης

Η ανακοίνωση της πτώχευσης

Στις 16.15 ώρα Ελλάδας ανακοινώθηκε η  επίσημη αναστολή των εργασιών του Labirint. Η ανακοίνωση αναφερει οτι: “Σε τουρίστες που βρίσκονται έξω από τη Ρωσική Ομοσπονδία για τουριστικές πτήσεις της εταιρείας« labirint », η εταιρεία θα παρέχει πλήρη βοήθεια, συμπεριλαμβανομένου του επαναπατρισμού τους .

Σε περίπτωση οποιουδήποτε προβλήματος για βοήθεια, παρακαλούμε επικοινωνήστε με το κεντρικό γραφείο του «Labirint» στη διεύθυνση ul. Zander, 7, κτίριο 2α. Ταξιδιωτικά γραφεία, που έχoυν ενεργό σύμβόλαιο με το τουριστικό πρακτορείο «Labirint», θα πρέπει να ενημερώσoυν τους τουρίστες, για την αναστολη των δραστηριοτήτων του tour operator«Labirint» και την αδυναμία του tour operator να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του προς τους πελάτες και τους τουρίστες , και να συνδράμουντους τουρίστες και άλλους πελάτες στην προετοιμασία των αναγκαίων εγγράφων για την υποβολή στην Ασφαλιστική Εταιρεία JSC “Ascent” και SOAO FAC. ”

Σύμφωνα με διάφορες εκτιμήσεις, συνολικά περίπου 15 με 20.000 τουρίστες βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο εξωτερικό, ενώ 200.000 τουρίστες έχουν πληρώσει τις διακοπές τους μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Η κήρυξη επίσημα της αναστολής των δραστηριοτήτων του Labirint θα επιτρέψει στον  οργανισμό “Turpomosch”  να χρησιμοποιήσει από το ταμείο που υπάρχει για τις περιπτώσεις αυτές, την άντληση χρημάτων προκειμένου να επαναπατριστούν οι Ρώσοι τουρίστες”.

Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΑΜΠΕ στη Μόσχα, ο βασικός λόγος της χρεοκοπίας είναι οι σημαντικές οικονομικές δυσκολίες, που προέκυψαν από τη διακοπή λειτουργίας της ιδιοκτήτριας εταιρείας Ideal-Tour, η οποία κατέχει το 99% των μετοχών του Labirint, έναν από τους παλαιότερους «παίκτες» στην ελληνική τουριστική αγορά. Το χρέος, που βαραίνει αυτή τη στιγμή την Ideal-Tour φαίνεται πως ξεπερνά τα 31 εκατ. ευρώ.

Υπολογίζεται ότι αυτή τη στιγμή βρίσκονται στο εξωτερικό περί τις 25 χιλιάδες τουρίστες- πελάτες του Labirint, αριθμός, που αποτελεί ρεκόρ στην τουριστική ιστορία της Ρωσία, κατά την εκπρόσωπο της Ρωσικής Ένωσης Τουριστικής Βιομηχανίας. Αδιευκρίνιστος αριθμός εξ αυτών βρίσκεται στην Ελλάδα.

Η ίδια η εταιρεία στην ανακοίνωσή της επικαλείται μια σειρά από λόγους για την αρνητική εξέλιξη, όπως η μείωση της αγοραστικής ικανότητας του ρωσικού πληθυσμού, λόγω της ανόδου της ισοτιμίας του ξένου συναλλάγματος, η αρνητική πολιτική και οικονομική κατάσταση, η αποτροπή των ταξιδιών στο εξωτερικό για τους Ρώσους πολίτες που υπηρετούν στα σώματα ασφαλείας και το στρατό, καθώς και η παρατεινόμενη σύγκρουση με την αεροπορική εταιρεία «Orenbourg Airlines», θυγατρική της Aeroflot, η οποία σταμάτησε από σήμερα να εξυπηρετεί τις έκτακτες πτήσεις τσάρτερ των εταιρειών Ιdeal-Tour και Labirint, για τις οποίες δεν είχε πληρωθεί.

Μεταξύ των πτήσεων τσάρτερ, που ακυρώθηκαν, σύμφωνα με ανακοίνωση του αεροδρομίου Ντομοντέντοβο της Μόσχας, ήταν και δύο προς την Ελλάδα, στους δημοφιλείες προορισμούς της οποίας το Labirint στέλνει τουρίστες από την ίδρυσή του το 1995.

Ιdeal-Tour και Labirint είναι αντιστοίχως η τέταρτη και πέμπτη τουριστική εταιρεία της Ρωσίας, που αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα και διακόπτει τη λειτουργία της το τελευταίο 15νθήμερο.

Στις 16 Ιουλίου το τουριστικό πρακτορείο Neva κήρυξε στάση πληρωμών έναντι των πελατών του, αρκετές χιλιάδες των οποίων βρέθηκαν στο εξωτερικό, χωρίς να έχει καλυφθεί οικονομικά το ταξίδι τους για τις συνεργαζόμενες με το Neva εταιρείες.

Δέκα ημέρες αργότερα ανακοίνωσε τη χρεοκοπία της η επίσης παλαιά και ιστορική εταιρεία Roza Vetrov Mir της Μόσχας και στις 30 του μηνός η Expo-Tour της Αγίας Πετρούπολης ομολόγησε αντίστοιχα σοβαρά οικονομικά προβλήματα.

Συστάσεις ΣΕΤΕ στα ελληνικά τουριστικά καταλύματα

Ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), μετά την ανακοίνωσε της πτώχευσης του ρωσικού Tour Operator,  προτρέπει τα ελληνικά τουριστικά καταλύματα, τα οποία συνεργάζονται με το συγκεκριμένο γραφείο ή με τους τοπικούς αντιπροσώπους του στην Ελλάδα, να συνεχίσουν να φροντίζουν για την απρόσκοπτη φιλοξενία των ρώσων επισκεπτών οι οποίοι βρίσκονται ήδη σε αυτά.

Τονίζει πως σύντομα θα υπάρξουν διευκρινίσεις για τον τρόπο πληρωμής ή την ασφαλιστική κάλυψη του υπολειπόμενου κόστους διαμονής τους.

«Ευελπιστώντας στην ταχύτατη τακτοποίηση όσων θεμάτων σχετίζονται με την πτώχευση, όπως και με την ασφαλή επιστροφή των επισκεπτών, προέχει η φιλοξενία όσων εμπιστεύθηκαν τη χώρα μας για τις διακοπές τους και η διαφύλαξη της θετικής εικόνας του ελληνικού τουρισμού» τονίζει.

Πηγή: www.cretalive.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.