Στη “Παράκτιο Αττικό Μέτωπο” οι πρώτες 20 παραλιακές εκτάσεις από τις Αλυκές Αναβύσσου ως το Δέλτα Φαλήρου με στόχο την αξιοποίηση τους. Ένα βήμα πριν την απόκτηση τους, μετά την προώθηση σειράς ρυθμίσεων μέσω νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών.
Οι υπουργικές αποφάσεις για τη μεταβίβαση των πρώτων 20 ακινήτων του παραλιακού μετώπου στην εταιρεία καθυστερούν επειδή έπρεπε να λυθεί σειρά εκκρεμοτήτων. Για παράδειγμα, με το σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομικών ξεκαθαρίζεται πως η μεταβίβαση ακινήτων από κρατικούς οργανισμούς προς την “Παράκτιο Αττικό Μέτωπο” γίνεται άνευ ανταλλάγματος.
Με την ίδια ρύθμιση ξεκαθαρίζεται και ο τρόπος με τον οποίο θα γίνεται η μεταβίβαση των ακινήτων (μέσω κοινών υπουργικών αποφάσεων) αλλά και τα δικαιώματα που θα έχει η εταιρεία επί των συγκεκριμένων ακινήτων (προβλέπεται π.χ. πως μαζί με τα ακίνητα παίρνει και τις συμφωνίες παραχώρησης που έχει υπογράψει το δημόσιο με ιδιώτες, αλλά και τις εκκρεμείς δικαστικές περιπέτειες).
Εκτός από τα 20 ακίνητα που πρόκειται να μεταβιβαστούν προσεχώς, αν δεν προκύψουν άλλα έκτακτα εμπόδια, η διοίκηση της “Παράκτιο Αττικό Μέτωπο” υπό τον Άρη Ματιάτο, έχει ξεχωρίσει και άλλα 50 ακίνητα τα οποία πρόκειται να αποκτήσει σε δεύτερο στάδιο.
Στόχος είναι να ωριμάσουν (νομικά και χωροταξικά) κρατικά ακίνητα που βρίσκονται στην περιοχή ώστε στη συνέχεια να αξιοποιηθούν υπό ενιαία ομπρέλα.
Η “Παράκτιο Αττικό Μέτωπο” στελεχώνεται σταδιακά, ενώ η διοίκησή της συμμετέχει στις διεργασίες για την αξιοποίηση / αναβάθμιση ακινήτων στην περιοχή, όπως για παράδειγμα, τα προωθούμενα έργα στο Φαληρικό όρμο, μπροστά από τη νέα Εθνική Λυρική Σκηνή και Εθνική Βιβλιοθήκη που προωθείται με κεφάλαια του Ιδρύματος Στ. Νιάρχος.
Σε όσους υπενθυμίζουν την πρόβλεψη του μνημονίου σύμφωνα με την οποία κανένα ακίνητο δε μπορεί να μεταφερθεί σε δημόσιο οργανισμό πλην του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων, χωρίς να προηγηθεί ενημέρωση και συμφωνία με το ΤΑΙΠΕΔ και την τρόικα, η κυβέρνηση έχει απάντηση.
Επισημαίνει πως τα περισσότερα από τα ακίνητα που αποκτά η “Παράκτιο Αττικό Μέτωπο” χρειάζονται μήνες ή και χρόνια νομικής και πολεοδομικής ωρίμανσης μέχρι να διατεθούν στην αγορά. Οπότε δεν είναι προς άμεση αξιοποίηση, ενώ επισημαίνεται πως τα οφέλη θα είναι πολλαπλάσια αν ο σχεδιασμός είναι ενιαίος.
Στο πρώτο κύμα ακινήτων που πρόκειται να εισφερθούν στην “Παράκτιο Αττικό Μέτωπο” περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων:
* Έκταση περίπου 58.600 τ.μ, στην Ανάβυσσο
* Τμήμα αιγιαλού, μήκους 1.000 μέτρων στο Μαύρο Λιθάρι στην Λεωφόρο Αθηνών – Σουνίου
* Έκταση και κτήρια συνολικής έκτασης περίπου 670.000 τ.μ. στις αλυκές Αναβύσσου Αττικής, με κτίσματα 67,5 – 61,0 και 171 τ.μ αντίστοιχα.
* Εκτάσεις, εκτός σχεδίου πόλης συνολικής έκτασης 9.220 τ.μ, στην Ανάβυσσο
* Έκταση, εκτός σχεδίου πόλης 8.860 τ.μ, κείμενη στον Άγιο Νικόλαο Αναβύσσου
* Έκταση 258.250 τ.μ, στην Λομβάρδα – Κρωπία Αττικής.
* Έκταση 327.000 τ.μ, στο Λαγονήσι που είναι μισθωμένη σε ιδιώτες
* Εκτάσεις, εκτός σχεδίου πόλης 156.000 τ.μ στην Βάρκιζα μεταξύ της παραλιακής οδού Αθηνών – Σουνίου και του αιγιαλού.
* Έκταση, εκτός σχεδίου πόλης 7.500 τ.μ, στη Βάρκιζα
* Έκταση, μη συμπεριλαμβανομένου του αιγιαλού επιφάνειας 500.000 τ.μ, στο Μικρό Καβούρι (πλαζ Βουλιαγμένης)
* Έκταση, μαζί με τα δικαιώματα νομής και κατοχής του αιγιαλού και της παραλίας, εκτός σχεδίου πόλης, 90.095 τ.μ στη Βούλα
* Έκταση με κτήρια εμβαδού 2.498,33 τ.μ, συνολικής έκτασης 62.275 τ.μ, στο Μεγάλο Καβούρι της Βούλας
* Ακίνητο 146.665 τ.μ,, εκτός σχεδίου πόλης, μαζί με κτήρια στην Ακτή Α’ Αλιπέδου Βούλας. Στη συγκεκριμένη έκταση βρίσκονται εγκαταστάσεις πλαζ, κάμπινγκ και νυχτερινό κέντρο συνολικού εμβαδού 3.633 τ.μ.
* Έκταση 262.423 τ.μ,, εκτός σχεδίου πόλης, με κτίσματα στο ∆έλτα Φαλήρου – Φλοίσβο
* Έκταση 69.725 τ.μ. μαζί με τα δικαιώματα νομής και κατοχής του αιγιαλού και της παραλίας στον Άλιμο
* Έκταση 90.825 τ.µ. μαζί με τα δικαιώματα νομής και κατοχής του αιγιαλού και της παραλίας, στο Παλαιό Φάληρο* Έκταση 20.420 τ.μ., μαζί με τα δικαιώματα νομής και κατοχής του αιγιαλού και της παραλίας στον Άλιμο (από ακτή Αλίμου έως όρια Αγ. Κοσμά).
* Τμήμα αιγιαλού 2.000 τ.μ., εκτός σχεδίου πόλης, στον Άγιο Κοσμά Γλυφάδας.
* Έκταση 278.000 τ.μ. μαζί με τα δικαιώματα νομής και κατοχής του αιγιαλού και της παραλίας (από την οποία σε έκταση 29.555 τ.μ βρίσκεται αιγιαλός με θαλάσσια ζώνη 500 μ.), στην Γλυφάδα.
* Δημόσιο ακίνητο 176.161 τ.μ. στην Γλυφάδα από το Αθλητικό Κέντρο Αγίου Κοσμά μέχρι τα «Αστέρια» Γλυφάδας
Εξ άλλου ξεκινούν μέσα στο 2014 τα έργα, ανάπλασης του Φαληρικού Όρμου, σύμφωνα με έγγραφό της «Παράκτιο Αττικό Μέτωπο ΑΕ» που διαβιβάστηκε στη Βουλή, και η οποία τονίζει ότι η ανάπλαση του Φαληρικού Όρμου αποτελεί έργο άμεσης προτεραιότητας της κυβέρνησης, και ενημερώνει ότι «θα δημοπρατηθεί ως δημόσιο έργο από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Έργων και θα είναι ύψους περίπου 230 εκατομμυρίων ευρώ, με τον προϋπολογισμό να είναι σημαντικά χαμηλότερα σε σχέση με τον αρχικό (340 εκατομμύρια ευρώ)».
Όπως διευκρινίζεται, «η περικοπή του προϋπολογισμού, που θα επιτευχθεί μέσω της περικοπής ορισμένων αναπτύξεων (πχ μείωση του αριθμού των πάρκινγκ), χωρίς να αλλοιώνεται ο στόχος της ουσιαστικής ανάπλασης, πραγματοποιήθηκε με στόχο το έργο να μπορεί να χρηματοδοτηθεί μέσω της ένταξής του στη Νέα Προγραμματική Περίοδο ΣΕΣ 2014- 2020».
Συγκεκριμένα η χρηματοδότηση του έργου θα προέλθει από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη (ΕΠΠΕΡΑΑ) 2014-2020 του Υπουργείου Περιβάλλοντος, από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αττικής.
Επιπλέον, προκειμένου να επιταχυνθεί η συγχρηματοδότηση του έργου από τα ευρωπαϊκά ταμεία, προγραμματίζεται να χρησιμοποιηθεί, ως μέσο τεχνικής βοήθειας, το πρόγραμμα «Jaspers», το οποίο έχει δημιουργήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το οποίο θα συμβάλει στην άμεση υποβολή προς χρηματοδότηση από το ΣΕΣ 2014-2020 του έργου ανάπλασης Φαληρικού Όρμου.
Όπως, εξάλλου, γίνεται γνωστό από την «ΠΑΡΑΚΤΙΟ ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ΑΕ», η διαδικασία εξασφάλισης της χρηματοδότησης θα κινηθεί ταυτόχρονα με τη διαδικασία επιλογής αναδόχου και ότι βάσει προβλεπόμενου χρονοδιαγράμματος, ο ανάδοχος θα εγκατασταθεί στην έκταση μέχρι τα τέλη του 2014 και η χρηματοδότηση θα έχει εξασφαλισθεί νωρίτερα.