Αρχική Ειδήσεις στα Ελληνικά Πωλούνται 150 δημόσια ακίνητα “φιλέτα” σε όλη τη χώρα, 4 από αυτά...

Πωλούνται 150 δημόσια ακίνητα “φιλέτα” σε όλη τη χώρα, 4 από αυτά στη Κρήτη

ταιπεδ logoΟλοταχώς στο… σφυρί φαίνεται ότι βαδίζουν να βγουν 150 δημόσια ακίνητα σε όλη τη χώρα, ανάμεσά τους και 4 σημαντικά «φιλέτα» στη Κρήτη. Μάλιστα το «πακέτο» αυτό των κρατικών ακινήτων έχει ήδη παραχωρηθεί στο Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων, ΤΑΙΠΕΔ, προκειμένου να παραχωρηθούν άμεσα σε ιδιωτικά χέρια ώστε να γίνουν επενδύσεις, κατά προτίμηση σε παραθεριστικές κατοικίες και ξενοδοχεία!

Αυτό αναφέρουν τουλάχιστον νέα δημοσιεύματα σε κεντρικά μέσα ενημέρωσης, τα οποία δημοσιεύουν και τη σχετική λίστα. Ποια ακίνητα σε επίπεδο Κρήτης φιγουράρουν στη λίστα; Δε χρειάζεται και ιδιαίτερη συζήτηση. Τα γνωστά και μη εξαιρετέα «φιλέτα» που κάθε φορά που προκύπτει θέμα ιδιωτικοποίησης κρατικής γης βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της λίστας, ξεσηκώνοντας βεβαίως σφοδρότατες αντιδράσεις σε επίπεδο τοπικών φορέων και τοπικής κοινωνίας. Μιλάμε δηλαδή για την πρώην αμερικανική βάση Γουρνών, έκτασης 738 στρεμμάτων, όπου στη σχετική εισήγηση του ΤΑΙΠΕΔ προτείνεται να ανεγερθούν ξενοδοχεία, παραθεριστικές κατοικίες και γκολφ!

Μιλάμε επίσης, λίγο πιο δίπλα, για το “Ξενία” Καρτερού, εμβαδού 315 στρ., όπου προτείνονται παραθεριστικές κατοικίες και ξενοδοχεία.
Και επίσης ο λόγος για δύο “φιλέτα” στο νομό Λασιθίου: την παραλία στο Καλό Χωριό του δήμου Αγίου Νικολάου, έκτασης 46,9 στρ., όπου επίσης ως προτεινόμενη χρήση κατά την παραχώρηση σε ιδιώτες είναι παραθεριστικές κατοικίες και ξενοδοχεία, και τη Μεγάλη Παραλία Ιεράπετρας, εμβαδού 16 στρ., όπου επίσης προτείνεται επένδυση σε παραθεριστικές κατοικίες.
Όπως αναφέρουν λοιπόν νέα δημοσιεύματα, τα 4 κρητικά ακίνητα μαζί με άλλα 146 ακίνητα ανά την Ελλάδα, συνολικής επιφάνειας άνω των 86.000 στρεμμάτων, έχουν ήδη περάσει στο Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) με στόχο να αξιοποιηθούν για παραθεριστικές κατοικίες και για την κατασκευή ξενοδοχείων.

Τα μεγάλα ακίνητα πρόκειται να παραχωρηθούν μέσω διαγωνισμών. Τα μικρότερα θα πωληθούν μέσω ηλεκτρονικών δημοπρασιών. Η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ εκτιμά πως μέσω των e-δημοπρασιών μπορεί να συγκεντρώσει περί τα 5 δισ.

Όπως συμβαίνει και στην Κρήτη, έτσι και σε επίπεδο υπόλοιπης χώρας, στη λίστα περιλαμβάνονται γνωστά ακίνητα όπως η Βίλα De Vecchi (“Βίλα Μουσολίνι”), έκτασης άνω των 8.000 στρεμμάτων στη Ρόδο, οι πρώην εγκαταστάσεις της “Φωνής της Αμερικής”, έκτασης περί τα 7.900 στρέμματα στην Ξάνθη, άλλα τρία τεράστια ακίνητα στη Ρόδο, εκτάσεις στο χιονοδρομικό κέντρο Βόρας (Καϊμακτσαλάν) καθώς και μικρότερα οικόπεδα ανά την Ελλάδα.

Στον κατάλογο περιλαμβάνονται και πολλά “Ξενία” (Αράχωβας, Δράμας, Σερρών κ.λπ.). Στο μακρύ κατάλογο του ΤΑΙΠΕΔ έχουν ενταχθεί ακίνητα που μεταφέρθηκαν στο ταμείο από το δεύτερο και τρίτο “κύμα” εισφοράς κρατικών ακινήτων. Τα μεγάλα ακίνητα πρόκειται να παραχωρηθούν/πωληθούν μέσω ξεχωριστής διαγωνιστικής διαδικασίας, ενώ τα μικρότερα θα πωληθούν μέσω ηλεκτρονικών δημοπρασιών.

Δημοπρασίες οnline – Εκτιμήσεις για έσοδα 5 δισ.

Η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ εκτιμά, μάλιστα, πως μέσω των ηλεκτρονικών δημοπρασιών μπορεί στα επόμενα χρόνια να συγκεντρώσει περί τα πέντε δισεκατομμύρια ευρώ, όταν τα μέχρι σήμερα συνολικά έσοδα του ταμείου δε φτάνουν αυτό τον αριθμό.

Από τον ίδιο κατάλογο ακινήτων, που θα εμπλουτιστεί τους επόμενους μήνες (η μεταφορά ακινήτων στο ΤΑΙΠΕΔ από το Δημόσιο έχει καθυστερήσει), θα επιλεγούν και τα περιουσιακά στοιχεία που θα ενταχθούν στο πακέτο της τιτλοποίησης μελλοντικών εσόδων.

Μέσω της τιτλοποίησης στο ταμείο προσπαθούν να προεισπράξουν έσοδα από αξιοποίηση ακινήτων που είναι ιδιαίτερα δύσκολη και χρονοβόρα λόγω δικαστικών προσφυγών και χωροταξικής νομοθεσίας.

Στη λίστα που έχουν φτιάξει οι σύμβουλοι του ταμείου έχουν σημειωθεί τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ανάπτυξη κάθε ακινήτου. Σε πολλά εξ αυτών υπάρχουν ανοικτά θέματα με τη δασική υπηρεσία, σε άλλα αμφισβητείται το ιδιοκτησιακό καθεστώς, ενώ κάποια βρίσκονται σε περιοχές υψηλής περιβαλλοντικής προστασίας.

neakriti.gr

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.