Αρχική Ειδήσεις στα Ελληνικά Οι προϋποθέσεις ανάπτυξης του Ιατρικού Τουρισμού στην Ελλάδα αναλύθηκαν στο πλαίσιο της...

Οι προϋποθέσεις ανάπτυξης του Ιατρικού Τουρισμού στην Ελλάδα αναλύθηκαν στο πλαίσιο της ημερίδας «Ο ιατρικός τουρισμός στην Πράξη»

Ημεριδα Ιατρικος Τουρισμος1Το θεσμικό πλαίσιο για την ανάπτυξη του ιατρικού τουρισμού στην Ελλάδα παρουσιάστηκε τη Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου, σε ημερίδα που συνδιοργάνωσαν τα υπουργεία Τουρισμού και Υγείας με το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο της Ελλάδας, σε κεντρικό ξενοδοχείο των Αθηνών.  
Η εκδήλωση με τίτλο : «Ο ιατρικός τουρισμός στην Πράξη» ανέλυσε τις προϋποθέσεις ανάπτυξης του Ιατρικού Τουρισμού στην Ελλάδα, εγχείρημα που έχει ως κύριο στόχο τον εμπλουτισμό του τουριστικού προϊόντος της χώρας.
Στο πλαίσιο της ημερίδας και στην ομιλία του με τίτλο «Αρχές και Προϋποθέσεις Ανάπτυξης του Ιατρικού Τουρισμού», ο καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Γιάννης Τούντας σκιαγράφησε τους στόχους ανάπτυξης του κλάδου, σημειώνοντας ότι η χώρα μπορεί να συγκεντρώσει τα προσεχή 3-5 έτη 100.000 ασθενείς με οικονομικό όφελος 400 εκατ. ευρώ, ενώ σε 10 έτη η Ελλάδα δύναται να αντλήσει μόνο από τον ιατρικό τουρισμό, ποσό ύψους 2 δις. ευρώ με την προσέλευση 400.000 ασθενών.    
Τα θεσμικά μέτρα και τις δράσεις για την ανάπτυξη του ιατρικού τουρισμού στην Ελλάδα και τη συμβολή των υπουργείων Τουρισμού και Υγείας στη διαμόρφωση του νέου προϊόντος, παρουσίασαν στις ομιλίες τους, η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη και ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης. Ειδικότερα, η κα Κεφαλογιάννη επισήμανε : «Ο διεθνής όρος Τουρισμός Υγείας, είναι η ομπρέλα κάτω από την οποία συνυπάρχουν μεταξύ άλλων ο ιατρικός τουρισμός, ο ιαματικός τουρισμός και ο τουρισμός ευεξίας. Πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο σύστημα υπηρεσιών φροντίδας της ανθρώπινης υγείας, με χαρακτηριστικό την υψηλή ποιότητα.
Αποτελεί μια από τις θεματικές ενότητες στον τουρισμό, που θα εμπλουτίσουν το επίπεδο των προσφερομένων υπηρεσιών και θα συμβάλουν στην επιμήκυνση της

τουριστικής περιόδου». Επίσης η κα Κεφαλογιάννη σημείωσε ότι : «Ως χώρα ανάπτυξης του ιατρικού τουρισμού, διαθέτουμε όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις : υποδομές στον τουρισμό και την υγεία, επιστήμονες και επαγγελματίες με επάρκεια. Στόχος μας είναι η Ελλάδα, μέσα από την ανάπτυξη μιας συνολικής εθνικής στρατηγικής για τον τουρισμό να καθιερωθεί πολύ σύντομα στις πρώτες θέσεις της παγκόσμιας τουριστικής σκηνής».
Ο Πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου της Ελλάδας στην ομιλία του με τίτλο : «Σύμπραξη φορέων παροχής Ιατρικού Τουρισμού και Ξενοδοχείων», μεταξύ άλλων τόνισε ότι το τρίπτυχο, διαφοροποίηση, εμπλουτισμός του προσφερομένου τουριστικού προϊόντος και ανάδειξη ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων οδήγησαν το Ξ.Ε.Ε. να ξεκινήσει πριν 2 χρόνια την προσπάθεια θεσμικής πλαισίωσης και ανάδειξης του τουρισμού Υγείας.
«Όταν πριν δύο χρόνια αναδείξαμε την αξία και τις δυνατότητες του Ιατρικού Τουρισμού, νιώθαμε πραγματικά μόνοι. Το τοπίο ήταν παρθένο. Πιστέψαμε ότι ο Ιατρικός τουρισμός, λόγω του δεδομένου συνδυασμού, υψηλών προδιαγραφών ιατρικών και ξενοδοχειακών μονάδων, κλίματος κλπ, μπορεί να αποτελέσει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για τη χώρα, να ενισχύσει σημαντικά τα έσοδα και να συμβάλει στην αντιμετώπιση της μέγιστης παθογένειας του ελληνικού τουρισμού, της έντονης εποχικότητας», ανέφερε ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου προσθέτοντας : «Θέλω να αναγνωρίσω την σημαντικότατη συμβολή στην προσπάθεια μας αφενός,  της υπουργού τουρισμού κυρίας  Όλγας Κεφαλογιάννη, η οποία από την πρώτη στιγμή  πίστεψε στον ιατρικό τουρισμό,  συνεργαστήκαμε αποτελεσματικά  και έχουμε ίσως το μοναδικό τα τελευταία χρόνια, νέο τουριστικό προϊόν, θεσμοθετημένο, στη διάθεση της τουριστικής βιομηχανίας. Είναι μια ακόμη απόδειξη τι μπορεί να παράξει η αγαστή συνεργασία της πολιτείας με τους θεσμικούς εκπροσώπους του ιδιωτικού τομέα». Ακολούθως, υπογράμμισε : «Πιστεύουμε ότι το απόθεμα νοσοκομειακών υποδομών της χώρας μας, το επαρκές  και άξιο ιατρικό δυναμικό σε συνδυασμό με τις  κλιματικές συνθήκες της χώρας μας και σε σύμπραξη με την ξενοδοχειακή υποδομή της, μπορούν να συνθέσουν ένα ανταγωνιστικότατο προϊόν ιατρικού τουρισμού, που τα επόμενα 2-3 χρόνια θα μπορεί να συνεισφέρει στην εθνική οικονομία πλέον των 400 εκατ. ευρώ». Καταλήγοντας ο κ. Τσακίρης επισήμανε : «Στα πλαίσια της παρουσίασης του πακέτου των προσφερόμενων υπηρεσιών και σε συνεργασία με την ομάδα εργασίας για τον ιατρικό τουρισμό με επικεφαλής τον καθηγητή κ. Τούντα, δημιουργήσαμε στο Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο της Ελλάδος, ένα διαδραστικό χάρτη ιατρικών και τουριστικών υποδομών, τον οποίο θα θέσουμε στην διάθεση του κοινού».
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης μίλησαν, η Περιφερειακή Διευθύντρια του Treatment Abroad για την Ελλάδα, την Κύπρο, το Ισραήλ, την Ουκρανία και την Κροατία, κυρία Μαρία Γεώργα, αναπτύσσοντας τη λειτουργία της αγοράς του Ιατρικού Τουρισμού στην πράξη,  ο Πρόεδρος  του Ιατρικού Συλλόγου Αθήνας, κύριος  Γιώργος Πατούλης  και ο πρόεδρος της ΕΝΕΕ και διευθύνων σύμβουλος  του Ιατρικού Αθηνών κύριος Βασίλης Αποστολόπουλος.