Αρχική Ειδήσεις στα Ελληνικά Γερμανίδα υπουργός σε Τατούλη: “Οι Γερμανικές Τράπεζες είναι έτοιμες να εγγυηθούν την...

Γερμανίδα υπουργός σε Τατούλη: “Οι Γερμανικές Τράπεζες είναι έτοιμες να εγγυηθούν την χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων της Περιφέρειας Πελοποννήσου “

OLYMPUS DIGITAL CAMERAΣε τέσσερις άξονες κοινής πολιτικής συμφώνησαν ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης και η Υπουργός Ομοσπονδιακών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και ΜΜΕ του Κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας της Γερμανίας, Dr. Angelica Schwall-Dόren, ήτοι την προώθηση των εξαγωγών των αγροτικών προϊόντων της Πελοποννήσου, την επαγγελματική κατάρτιση, τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και τον τουρισμό.
Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου τόνισε την εξαγωγική δυναμική της Περιφέρειας Πελοποννήσου, η οποία στο διάστημα των τελευταίων τριών ετών κατατάσσεται στη δεύτερη θέση στη χώρα, όταν στο παρελθόν βρισκόταν στις τελευταίες θέσεις. Αναφορικά με την επαγγελματική κατάρτιση τόνισε ότι πρόκειται για κρίσιμο ζήτημα και για τον ιδιωτικό, αλλά και για τον δημόσιο τομέα, στο επίπεδο της δημόσιας διοίκησης. Όσον αφορά τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις ο Περιφερειάρχης σημείωσε ότι αποτελούν τη ραχοκοκαλιά όχι μόνο της οικονομίας της χώρας, αλλά και της κοινωνίας, εφόσον αποτελούν κατά βάση οικογενειακές επιχειρήσεις. Το μείζον ζήτημα, όπως νέφερε είναι η παροχή ρευστότητας, και για το σκοπό αυτό η Περιφέρεια Πελοποννήσου ετοιμάζει τη σύσταση Ταμείου Στήριξης Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων. Η στόχευση της Περιφέρειας Πελοποννήσου αναφορικά με το τουριστικό προϊόν, σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη, είναι ο στοχευμένος θεματικός τουρισμός.
Η Dr. Angelica Schwall-Dόren εξήρε την Περιφέρεια Πελοποννήσου για την «εξαιρετική» της πορεία στις εξαγωγές, όπως χαρακτηριστικά δήλωσε, και αναφέρθηκε στο γεγονός ότι υπάρχουν ήδη συνεργασίες στον τομέα των αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων , ενώ δεσμεύτηκε ότι θα συνδράμει στην εξεύρεση νέων εταίρων.
Σε ότι αφορά τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις η Γερμανίδα Υπουργός δήλωσε ότι το Ταμείο της Περιφέρειας Πελοποννήσου μπορεί  να το στηρίξει με κεφάλαια η κρατική τράπεζα της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας, ενώ ανακοίνωσε ότι σύντομα θα είναι εφικτή η χρηματοδότηση μέσω της τράπεζας KFW, με 100 εκατομμύρια εύρω.
Στον τομέα του τουρισμού η Dr. Schwall-Dόren, έθεσε στη διάθεση της Περιφέρειας Πελοποννήσου κάθε δυνατή βοήθεια και στη σύναψη συμφωνιών με τουριστικούς οργανισμούς  για προσέλκυση τουρισμού στην  Πελοπόννησο, αλλά και για την κατάρτιση σχετικών προγραμμάτων.
Όσον αφορά την επαγγελματική κατάρτιση η κα Υπουργός τόνισε την πλούσια εμπειρία του κρατιδίου, μετά το κλείσιμο των ορυχείων και των χαλυβουργείων, όπου υπήρξε η ανάγκη αναδιάρθρωσης της οικονομίας και η εκπαίδευση στα νέα δεδομένα. Για τα θέματα που αφορούν την κατάρτιση μάλιστα η Dr. Schwall-Dόren ζήτησε από τον Περιφερειάρχη να τα αναλάβει η ίδια προσωπικά.
Κοινή πεποίθηση του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου και της Υπουργού του Κρατιδίου είναι η ανάγκη να αντιμετωπιστεί η ανεργία, και ιδίως των νέων, γιατί αποτελεί τον προπομπό έκφρασης ακραίων απόψεων όχι μόνο σε τοπικό επίπεδο, αλλά και σε Ευρωπαϊκό. «Η ανάγκη εμβάθυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι επιτακτική, αν θέλουμε να ξεπεράσουμε το διχασμό τόσων χρόνων και να αποτρέψουμε την επανεμφάνιση ακραίων φαινομένων» δήλωσαν από κοινού ο κ. Τατούλης και η κα Schwall-Dόren.
«Η επιστολή του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου στην Πρωθυπουργό του Κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας κα Hannelore Kraft αποτέλεσε το έναυσμα αυτής της συνεργασίας, σκοπός της οποίας είναι οι κοινές δράσεις αμοιβαία ωφέλειας με την Περιφέρεια Πελοποννήσου και τις επιχειρήσεις της» δήλωσε η Υπουργός και τόνισε ότι είναι επίσης σημαντική η ανταλλαγή τεχνογνωσία σε ζητήματα δημόσιας διοίκησης.
Ο κ. Τατούλης, από την πλευρά του δήλωσε «είμαστε στην ίδια πλευρά. Η Ευρώπη δεν είναι μόνο η νομισματική ένωση, δεν είναι μόνο το ευρώ. Είναι κάτι περισσότερο και ιστορικά, και πολιτισμικά και κοινωνιολογικά. Χαίρομαι για την ευαισθησία των Γερμανών όχι μόνο για τα οικονομικά ζητήματα, αλλά κυρίως για τα κοινωνικά. Η χώρα μας, από δικές μας αστοχίες, εξαναγκάστηκε σε τεράστιες κοινωνικές αλλοιώσεις και σε ραγδαίες μεταρρυθμίσεις. Όταν στη Γερμανία για να απολυθούν 1000 άτομα χρειάστηκαν 10 χρόνια, στην Ελλάδα αυτό έγινε σε ένα βράδυ».
«Είμαι σίγουρος ότι θα τα καταφέρουμε, συνέχισε ο Περιφερειάρχης, γιατί οι Πελοποννήσιοι πολίτες και οι πολίτες αυτής της χώρας είναι περήφανοι και ξέρουν να βρίσκουν το δρόμο τους».
Ο κ. Τατούλης στην τοποθέτησή του αναφέρθηκε στη σημαντική παρενέργεια της κρίσης στην Ελλάδα, την κατάπτωση της δημόσιας εικόνας της, «η οποία μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο από τις Περιφέρειες, εφόσον έχουν τη δυνατότητα να βγουν με καθαρές θέσεις στη διεθνή κοινότητα και να αναπτύξουν τα συγκριτικά πλεονεκτήματά τους».
Ο Περιφερειάρχης εξέφρασε επίσης την ικανοποίησή του για τη μεταφορά της δραστηριότητας της Ελληνο-Γερμανικής Συνέλευσης, από τη Βόρεια Ελλάδα και στη Νότια, με επίκεντρο την Πελοπόννησο, αλλά και για το γεγονός ότι με την πάροδο του χρόνου αυτή ωριμάζει και καθίσταται συνεχώς πιο αποδοτική. Πρότεινε επίσης να πραγματοποιηθεί η 5η  Σύνοδός της, το 2014, στην Πελοπόννησο.
Ο κ. Τατούλης αναφέρθηκε επίσης στον Γερμανό πολιτικό κ. Γιόζεφ Βόζεν, τον εμπνευστή αυτής της προσέγγισης και φίλο της Πελοποννήσου και της Ελλάδας, και χαρακτήρισε μεγάλη έλλειψη την απουσία του, αλλά και μεγάλη χαρά τη συνέχιση των πρωτοβουλιών του από το γιο του.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.