Αρχική Ειδήσεις στα Ελληνικά Η δυναμική τουριστική περίοδος δίνει στην Ευρώπη οικονομική ώθηση και προσφέρει θέσεις...

Η δυναμική τουριστική περίοδος δίνει στην Ευρώπη οικονομική ώθηση και προσφέρει θέσεις εργασίας

Celestyal Cruises

imagesΠαρά την οικονομική κρίση, η Ευρώπη εξακολουθεί να αποτελεί έναν από τους δημοφιλέστερους προορισμούς. Οι διεθνείς αφίξεις τουριστών στην Ευρώπη αυξήθηκαν κατά 5% το πρώτο εξάμηνο του 2013. Τα καλύτερα ποσοστά σημειώθηκαν στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη (+9%) και στη Νότια Ευρώπη και τις ακτές της Μεσογείου (+6%)[1]. Η Ισπανία παραμένει στην κορυφή των προτιμήσεων και ακολουθούν η Ιταλία, η Γαλλία, η Αυστρία, η Γερμανία, η Ελλάδα και το ΗΒ, ενώ οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, όπως η Λιθουανία, η Σλοβακία και η Λετονία έχουν σημειώσει, επίσης, πολύ μεγάλη πρόοδο στον τομέα αυτόν.

Επιπλέον, δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας είναι αυτή τη στιγμή διαθέσιμες στον τομέα του τουρισμού σε όλη την Ευρώπη, γεγονός που μπορεί να δώσει μια ανακούφιση στα 26 εκατ. ανέργων της Ευρώπης. Οι θέσεις εργασίας στον τομέα του τουρισμού είναι ιδιαίτερα ελκυστικές για τους νέους, το ποσοστό ανεργίας των οποίων ανέρχεται στο 23,5% (σε ορισμένες περιοχές, μάλιστα, αγγίζει το απίστευτο ποσοστό του 50%). Παρά το γεγονός ότι υπάρχουν θέσεις εργασίας στον τομέα του τουρισμού, πολλές φορές οι δυνητικοί εργοδότες δύσκολα μπορούν να εντοπίσουν τους ειδικευμένους εργαζόμενους σε όλη την Ευρώπη και αντίστροφα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με στόχο να συμβάλει στο συνδυασμό απασχόλησης και κινητικότητας στην Ευρώπη, έθεσε σε λειτουργία το EURES που αποτελεί την πρώτη πανευρωπαϊκή πύλη στο διαδίκτυο για αναζήτηση θέσεων εργασίας και η οποία έχει πολλές προσφορές στον τομέα του τουρισμού. Σύντομα η πύλη αυτή θα προσφέρει τη δυνατότητα αναζήτησης ειδικών δεξιοτήτων που απαιτούνται από τον τουριστικό τομέα.

Ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Antonio Tajani, επίτροπος αρμόδιος για τη βιομηχανία και την επιχειρηματικότητα, δήλωσε: «Σήμερα εορτάζουμε την παγκόσμια ημέρα τουρισμού. Χαίρομαι ιδιαίτερα που με την ευκαιρία αυτή έχω να παρουσιάσω θετικά στοιχεία για το πρώτο ήμισυ αυτής της τουριστικής περιόδου, και μάλιστα τη στιγμή που τα περισσότερα κράτη μέλη της ΕΕ βρίσκονται αντιμέτωπα με πολύ υψηλά ποσοστά ανεργίας και οικονομικές δυσκολίες. Ο τουρισμός βρισκόταν πάντοτε ανάμεσα στις πρώτες προτεραιότητές μου, καθώς είναι τομέας στον οποίο απασχολούνται γύρω στα 20 εκατομμύρια άνθρωποι και συνδέεται με άλλους πολύ βασικούς τομείς, όπως ο πολιτισμός, η εστίαση, η μόδα, οι κατασκευές και οι μεταφορές. Θα πρέπει να συνεχίσουμε τις προσπάθειες ώστε ο τομέας του τουρισμού να εξακολουθήσει να ανθεί στην Ευρώπη. Η πρωτοβουλία μας για την απλοποίηση των θεωρήσεων, που αποσκοπεί στην προσέλκυση περισσότερων τουριστών από τις αναδυόμενες οικονομίες, αποτελεί ένα καλό παράδειγμα τρόπου συνεργασίας για την άρση των πολιτικών και διοικητικών φραγμών, ώστε να δοθεί ώθηση στην οικονομική ανάπτυξη.»

Περισσότερα στοιχεία για την τουριστική περίοδο 2013

Video message of Vice President Tajani on the importance of Eures for tourism

 

Πρωταθλήτριες απ’ όλες τις περιφέρειες της Ευρώπης

Μεταξύ των χωρών της Μεσογείου πρώτη το 2013 ήρθε η Ισπανία με 34 εκατομμύρια τουρίστες από τον Ιανουάριο έως τον Ιούλιο και 4% αύξηση στις διεθνείς αφίξεις συγκριτικά με την περασμένη χρονιά[2]. Στην Ελλάδα, η οποία φιλοξένησε γύρω στα 7 εκατομμύρια τουρίστες σε διάστημα επτά μηνών, ο τουρισμός αυξήθηκε κατά 9,2%. Η Μάλτα και η Πορτογαλία, επίσης, ανέφεραν ισχυρή αύξηση με ποσοστά +10% και +8% αντίστοιχα. Στη Βόρεια Ευρώπη τα αποτελέσματα ήταν επίσης καλά, αλλά πιο περιορισμένα (+3%), με εξαίρεση το Ηνωμένο Βασίλειο στο οποίο καταγράφηκε αύξηση 4% στις διεθνείς αφίξεις έπειτα από τους θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012. Η αύξηση του αριθμού των επισκεπτών της Γαλλίας από όλον τον κόσμο κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου αντιστάθμισε τη μείωση του αριθμού των εσωτερικών τουριστών.

Πρωταθλήτριες στην Κεντρική και την Ανατολική Ευρώπη ήταν η Σλοβακία (+19%), η Λετονία (+11%) και η Λιθουανία (+9%). Πολλά υποσχόμενα είναι και τα αποτελέσματα από το νέο κράτος μέλος της ΕΕ, την Κροατία. Στη χώρα αυτή σημειώθηκε αύξηση 5,4% στις διεθνείς αφίξεις και 3,3% στις διανυκτερεύσεις σε σύγκριση με τα στοιχεία του 2012. Μόνο κατά τον μήνα Αύγουστο, οι αφίξεις που καταγράφηκαν στην Κροατία ήταν κατά 10% περισσότερες από τα στοιχεία της περασμένης χρονιάς. Λιγότερο ικανοποιητικά είναι τα στοιχεία από την Κύπρο, όπου οι αφίξεις τουριστών μειώθηκαν κατά 5,8% στην περίοδο Ιανουαρίου-Ιουλίου 2013.

Αυτά τα νέα στοιχεία από το Βαρόμετρο Παγκόσμιου Τουρισμού του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (UNWTO), σε συνδυασμό με τα στοιχεία από τους εθνικούς οργανισμούς τουρισμού και τις εθνικές στατιστικές υπηρεσίες, επιβεβαιώνουν τα αποτελέσματα της έρευνας του Έκτακτου Ευρωβαρομέτρου για την στάση των Ευρωπαίων έναντι του τουρισμού (IP/13/200) και συμβαδίζουν με τα αποτελέσματα για τη χειμερινή και την εαρινή περίοδο που έδειχναν θετικές τάσεις για τον τουρισμό στις αρχές του τρέχοντος έτους.

 

Στα ευρωπαϊκά αεροδρόμια επίσης σημειώθηκε αυξημένη κίνηση

Η ανοδική τάση επιβεβαιώνεται και από βασικούς δείκτες του τομέα των αερομεταφορών: τα ταξίδια σε ευρωπαϊκά δρομολόγια αυξήθηκαν με ελαφρώς ταχύτερο ρυθμό το 2013 συγκριτικά με την προηγούμενη χρονιά. Για παράδειγμα, σχεδόν 2 εκατομμύρια ξένοι επισκέπτες προσγειώθηκαν στο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της Ελλάδας κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου, πράγμα εξαιρετικά θετικό σε μια στιγμή που χώρα αγωνίζεται να ορθοποδήσει από την οικονομική κρίση. Επίσης, το αεροδρόμιο της Μάλτας γνώρισε τον καλύτερο μήνα όλων των εποχών: μόνο τον Αύγουστο πέρασαν από το διεθνές αεροδρόμιο του νησιού 500 000 επιβάτες[3].

Το μέλλον: απλοποίηση των θεωρήσεων για προσέλκυση ακόμη περισσότερων τουριστών

Επιδιώκοντας την περαιτέρω ανάπτυξη του δυναμικού στον ευρωπαϊκό τουρισμό, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ετοιμάζει μια επανεξέταση του κώδικα θεωρήσεων (visa) μέχρι το τέλος του έτους. Στόχος της είναι η απλοποίηση και η βελτίωση των διαδικασιών θεωρήσεων, ιδίως για τους τουρίστες που προέρχονται από τις αναδυόμενες οικονομίες, όπως είναι η Κίνα και η Ρωσία, διατηρώντας παράλληλα ένα υψηλό επίπεδο ασφάλειας στην ΕΕ. Τα τέσσερα τελευταία χρόνια ο αριθμός των Ρώσων και των Κινέζων επισκεπτών της ΕΕ έχει διπλασιαστεί, οι δε αφίξεις από την Ινδία αυξάνονται επίσης ραγδαία. Ωστόσο, πολλοί δυνητικοί ταξιδιώτες από χώρες εκτός της ΕΕ έρχονται αντιμέτωποι με διάφορα εμπόδια όσον αφορά τη θεώρηση, όταν αποφασίζουν να περάσουν τις διακοπές τους στην Ευρώπη. Η νέα πρωτοβουλία αποσκοπεί στην εξάλειψη των επίπονων διαδικασιών των θεωρήσεων και στην προσέλκυση περισσότερων ξένων τουριστών για τα βουνά, τις πόλεις και τις ακτές της Ευρώπης.

 

[1] UNWTO World Tourism Barometer τόμ. 11

[2] UNWTO World Tourism Barometer τόμ. 11

[3] Διεθνές αεροδρόμιο Μάλτας (στατιστική υπηρεσία)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.