Αρχική Ειδήσεις στα Ελληνικά Ζωντανά, για 4η συνεχή χρονιά, η λειτουργία στην Παναγία Σουμελά της Τραπεζούντας

Ζωντανά, για 4η συνεχή χρονιά, η λειτουργία στην Παναγία Σουμελά της Τραπεζούντας

Σουμελά 1Για τέταρτη συνεχή χρονιά, η «καρδιά» του Ποντιακού Ελληνισμού θα χτυπήσει στο ιστορικό μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά στην Τραπεζούντα στον Πόντο.

Πανηγυρική θεία λειτουργία, προεξέχοντος του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου θα πραγματοποιηθεί και φέτος στις 15 Αυγούστου 2013 στο ιστορικό μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά, στην Τραπεζούντα του Πόντου.

Η Παναγία Σουμελά αποτελεί το σύμβολο της ποντιακής πίστης, αν και η πρώτη ονομασία της θαυματουργής εικόνας ήταν Αθηνιώτισσα. Την εικόνα της Παναγίας Σουμελά αγιογράφησε ο Ευαγγελιστής Λουκάς. Μετά τον θάνατό του τη μετέφερε στην Αθήνα ο μαθητής του Ανανίας και τοποθετήθηκε σε περικαλλή ναό της Θεοτόκου. Έτσι αρχικά ονομάστηκε ως Παναγία η Αθηνιώτισσα.

Στο τέλος του 4ου αιώνα (380-386 μΧ), σύμφωνα με την παράδοση, η Παναγία η Αθηνιώτισσα εμφανίστηκε ως όραμα στους μοναχούς Σωφρόνιο και Βαρνάβα, στη Αθήνα, και τους κάλεσε στην εκκλησία.

Εκεί είδαν την εικόνα να σηκώνεται από το προσκυνητάρι, να βγαίνει από το παράθυρο και να πετάει προς τα ουράνια. Συγχρόνως, άκουσαν την Θεοτόκο να λέει: «Πηγαίνω στην Ανατολή. Προπορεύομαι στο όρος Μελά. Ακολουθήστε με…».

Οι μοναχοί, όπως γράφει το agioritikovima, την ακολούθησαν και στο όρος Μελά, στον Πόντο, όπου στάθηκε, κτίστηκε μεγάλος Ναός και Μονή. Έτσι η εικόνα πήρε την ονομασία Σουμελά από τη φράση «στου Μελά».

Το 1922, μετά την Μικρασιατική καταστροφή, μοναχοί έθαψαν την εικόνα, μαζί με άλλα κειμήλια. Με την ανταλλαγή, τα ιερά κειμήλια παραχωρήθηκαν και το 1931 τα ξέθαψε και τα έφερε στην Ελλάδα, ο Αμβρόσιος ο Σουμελιώτης. Η εικόνα επανήλθε στην Αθήνα και παρέμεινε στο Μουσείο έως το 1951. Τότε, το Σωματείο «Παναγία Σουμελά» Θεσσαλονίκης πρότεινε το κτίσιμο ναού στις πλαγιές του Βερμίου, στην Καστανιά Βέροιας. Το 2010, 87 χρόνια μετά την μικρασιατική καταστροφή και τον ξεριζωμό των Ποντίων από τις πατρογονικές τους εστίες, επαναλειτούργησε το ιστορικό μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά, με άδεια του τουρκικού υπουργείου Πολιτισμού.

Με τη HELLAS SAT συνεργάστηκε η Διεθνής Συνομοσπονδία Ποντίων Ελλήνων και η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος για την ανοικτή μετάδοση της Πατριαρχικής Θείας Λειτουργίας από την Παναγία Σουμελά στην Τραπεζούντα του Πόντου.

Όπως ανακοινώνουν τα σωματεία, παρά την αναστολή της λειτουργίας της ΕΤ3, θα καταστεί και φέτος εφικτή, για τέταρτη συνεχή φορά, η μετάδοση το Δεκαπενταύγουστο της Πατριαρχικής Θείας Λειτουργίας από την Ιερά Μονή της Παναγίας Σουμελά στην Τραπεζούντα του Πόντου. 

H Hellas Sat θα παράσχει δωρεάν τη δορυφορική χωρητικότητα στην Ευρώπη και Μέση Ανατολή για όσες ώρες χρειαστεί η μετάδοση και η Διεθνής Συνομοσπονδία Ποντίων Ελλήνων και η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος θα αναλάβουν τα έξοδα του συνεργείου εξωτερικών μεταδόσεων στην Τραπεζούντα, με σκοπό να παρέχεται για πρώτη φορά φέτος ανοικτή η μετάδοση σε όποιο τηλεοπτικό ή ραδιοφωνικό σταθμό της Ελλάδας ή του εξωτερικού θελήσει να μεταδώσει το σημαντικό αυτό γεγονός του Ποντιακού Ελληνισμού.