Αρχική Ειδήσεις στα Ελληνικά Αναβιώνουν τα «Θεσμοφόρια» στο Μουσείο Ακρόπολης

Αναβιώνουν τα «Θεσμοφόρια» στο Μουσείο Ακρόπολης

Celestyal Cruises

ΘεσμοφόριαΤο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σε συνεργασία με το Υπουργείο Τουρισμού  και τον ΕΟΤ, το Μουσείο της Ακρόπολης, καθώς και με τη συμβολή του Κέντρου Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών του Υπουργείου Πολιτισμού, ξεκινούν την αναβίωση ενός γνωστού αρχαίου γυναικείου αγροτικού θεσμού, τα «ΘΕΣΜΟΦΟΡΙΑ», το τριήμερο (24-26 Μαΐου) στο Μουσείο της Ακρόπολης, συνδέοντας τον πρωτογενή με το δευτερογενή τομέα και αναδεικνύοντας, σε πανελλαδικό επίπεδο, τα τοπικά αγροτικά προϊόντα ποιότητας από όλες τις Περιφέρειες της χώρας.

Όπως υποδηλώνει το όνομα Θεσμο-φόρια ο τρόπος παραγωγής γεωργικών αγαθών και ιδιαίτερα τροφίμων, είχε σημαντικές επιπτώσεις στη διαβίωση και οργάνωση της κοινωνίας, τη δημιουργία και εξέλιξη νέων θεσμών.

Στη διάρκεια των αρχαίων Θεσμοφορίων που οργάνωναν οι γυναικείες οργανώσεις γινόντουσαν  πέραν των άλλων, εκθέσεις γεωργικών προϊόντων της περιοχής, βραβεύσεις των καλύτερων προϊόντων ή ζώων, ανταλλαγή σπόρων ή ζωικού κεφαλαίου κ.α.

Στα χρόνια μας, παρόμοιες γιορτές ανά προϊόν ή τόπο οργανώνονται, πολλές και διάσπαρτες, κάθε καλοκαίρι σε όλη την ελληνική επικράτεια, όπως η Γιορτή του Μελιού, η Γιορτή της Ντομάτας, η Γιορτή των προϊόντων του Γυναικείου Συνεταιρισμού Α. Πορόϊων Σερρών, η Έκθεση των Προϊόντων του Πηλίου, η Έκθεση αγροτικών προϊόντων Χανίων «Αγροτικός Αύγουστος», η Γιορτή Ανταλλαγής ντόπιων ποικιλιών σπόρων στο Πελίτι Παρανεστίου Δράμας, το Πανηγύρι Αγροτουρισμού στην Επίδαυρο και πολλές άλλες.

Δηλαδή, διάσπαρτα «Θεσμοφόρια» συμβαίνουν σήμερα παντού.

Στόχος λοιπόν του νέου Θεσμού είναι η οργάνωσή τους, υπό την υποστήριξη ενός ενιαίου θεσμού, που θα φροντίζει για την προβολή τους, την ενσωμάτωσή τους στο τουριστικό προϊόν της χώρας, το συνδυασμό τους με άλλες πολιτιστικές εκδηλώσεις. Και με τον τρόπο αυτό να αναδειχθεί η αξία της γεωργίας που ακόμα και σήμερα μπορεί να παράγει θεσμούς και μπορεί να συμβάλει στην οικονομική ανάπτυξη και εξοικείωση του κόσμου με τη γεωργία και τα προϊόντα της, τη βράβευση καινοτόμων προϊόντων και γεωργών.

Το ξεκίνημα της αναβίωσης του Θεσμού «ΘΕΣΜΟΦΟΡΙΑ 2013» θα γίνει στο Μουσείο της Ακρόπολης την Παρασκευή στις 24 Μαΐου, ενώ θα ακολουθήσει διήμερο εκδηλώσεων, στη διάρκεια των οποίων μέσω της ελληνικής γαστρονομίας θα προβληθούν η Γεωργία, ο Τουρισμός και ο Πολιτισμός.

Οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να δοκιμάσουν μοναδικές ελληνικές γεύσεις από ελληνικά αγροτικά εξαιρετικής ποιότητας προϊόντα που θα προέρχονται από όλες τις Περιφέρειες της χώρας μας.

Οι εκδηλώσεις αποτελούν συνέχεια της σύμπραξης που επιχειρεί το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με το Υπουργείο Τουρισμού για το πάντρεμα του πρωτογενούς τομέα και της μεταποίησης με τον τουρισμό και τον πολιτισμό και την ανάδειξη των τοπικών παραδοσιακών προϊόντων. Αρωγοί της προσπάθειας αυτής έρχονται και οι Περιφέρειες της χώρας,  παραγωγοί και άνθρωποι από τον πρωτογενή και δευτερογενή τομέα, με σκοπό να γίνουν ευρέως γνωστά τα ελληνικά προϊόντα, ο τόπος προέλευσης και  να  δοθεί προστιθέμενη αξία στο τελικό προϊόν και στην τοπική ανάπτυξη.

Όπως τονίστηκε λοιπόν, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και τα συναρμόδια Υπουργεία και Φορείς επιδιώκουν την καθιέρωση και τον εορτασμό των «ΘΕΣΜΟΦΟΡΙΩΝ», ετησίως, σε όλες τις Περιφέρειες της Χώρας. 

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥπΑΑΤ) επιδιώκει να αναβιώσει έναν αρχαίο γυναικείο αγροτικό θεσμό, τα «ΘΕΣΜΟΦΟΡΙΑ», και στο πλαίσιο αυτό οργανώνει στο Μουσείο της Ακρόπολης τριήμερο εκδηλώσεων, με στόχο την ανάδειξη των τοπικών παραδοσιακών προϊόντων και τη διασύνδεσή τους με τον Τουρισμό και τον Πολιτισμό.

Τα «ΘΕΣΜΟΦΟΡΙΑ» σήμερα επικεντρώνονται στη διαχρονικότητα και τη σημασία της γεωργίας και των καρπών της γης, στη δημιουργία κοινωνικών θεσμών και στην ανάπτυξη της σύγχρονης κοινωνίας. Στο πλαίσιο αυτό, τίθενται υπό την αιγίδα του ΥπΑΑΤ όλες οι τοπικές γιορτές ανάδειξης τοπικών προϊόντων, παραδόσεων, γεύσεων που γίνονται στην Ελλάδα, ανά προϊόν και ανά Περιφέρεια και ταυτόχρονα τίθενται κοινές παράμετροι προδιαγραφών και ποιότητας των τοπικών εκδηλώσεων.

Ως θεσμός τα «ΘΕΣΜΟΦΟΡΙΑ» συνδέουν τον πρωτογενή τομέα με τον τουρισμό και τον πολιτισμό, δίνοντας προστιθέμενη αξία στα ποιοτικά αγροτικά μας προϊόντα, συνδέοντάς τα με την τοπική παράδοση της κάθε περιοχής και προβάλλοντας γευστικούς και τουριστικούς προορισμούς σε όλη τη χώρα.

Στην Αρχαιότητα τα «ΘΕΣΜΟΦΟΡΙΑ» ήταν γιορτή που τελούνταν σε πολλές περιοχές της αρχαίας Ελλάδας, προς τιμή της Θεάς Δήμητρας και της Κόρης της Περσεφόνης.
Στις εκδηλώσεις που διαρκούσαν σχεδόν πέντε ημέρες έπαιρναν μέρος αποκλειστικά γυναίκες. Οι τελετές των Θεσμοφορίων ήταν συνδεδεμένες με τη γη, τους καρπούς της, την ανάπτυξη της γεωργίας και γενικότερα ήταν ένας ύμνος της γονιμότητας.

Η επίσημη έναρξη των εκδηλώσεων θα γίνει την Παρασκευή 24 Μαΐου, στις 6 το απόγευμα, στην αίθουσα περιοδικών εκθέσεων του Μουσείου της Ακρόπολης.
Χαιρετισμό θα απευθύνει ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Καθηγητής Αθανάσιος Τσαυτάρης. Θα ακολουθήσει γευσιγνωσία παραδοσιακών προϊόντων από τις Περιφέρειες της χώρας και ξενάγηση στα Περίπτερά τους, όπου καθεμία Περιφέρεια θα παρουσιάζει για τρεις ημέρες το «Καλάθι αγροτικών προϊόντων» της.

Το Σάββατο 25 Μαΐου, στις 10 το πρωί, θα πραγματοποιηθεί Επιστημονική Ημερίδα με θέμα « H αναβίωση ενός αρχαίου γυναικείου αγροτικού θεσμού. Ο ρόλος της γεωργίας στην εξέλιξη της κοινωνίας και οι νέες προοπτικές», όπου ομιλητές θα είναι επιστήμονες από το χώρο της Αρχαιολογίας, της Ιστορίας, της Κοινωνιολογίας και της Επιστήμης Τροφίμων.

Την Κυριακή 26 Μαΐου, τελευταία μέρα των εκδηλώσεων, οι Περιφέρειες θα παρουσιάσουν τα εμβληματικά τους προϊόντα που συνθέτουν το «Ελληνικό Πρωινό».
Μάλιστα οι επισκέπτες θα μπορούν να δοκιμάσουν γεύσεις από «Ελληνικό Πρωινό» των Περιφερειών. Παράλληλα, θα παρουσιαστεί και η «Παλέτα Κυκλαδίτικων Τυριών» και θα ακολουθήσει γευσιγνωσία τυριών και τοπικών κρασιών.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

Παρασκευή 24 Μαΐου

18:00     Εγκαίνια στην αίθουσα περιοδικών εκθέσεων του Μουσείου Ακρόπολης

Χαιρετισμοί

Γευσιγνωσία παραδοσιακών προϊόντων από τις Περιφέρειες της Χώρας και ξενάγηση στα Περίπτερά τους, όπου καθεμία Περιφέρεια θα παρουσιάζει για τρεις ημέρες το «Καλάθι» αγροτικών προϊόντων της.

Η έκθεση των τοπικών παραδοσιακών προϊόντων των Περιφερειών θα λειτουργεί σε όλη τη διάρκεια των «ΘΕΣΜΟΦΟΡΙΩΝ» από τις 10:00 έως 20:00.

Σάββατο 25 Μαΐου

10:00 -20:00        Επιστημονικό Συνέδριο στο αμφιθέατρο του Μουσείου Ακρόπολης:

«ΘΕΣΜΟΦΟΡΙΑ 2013. H αναβίωση ενός αρχαίου γυναικείου αγροτικού θεσμού. Ο ρόλος της γεωργίας στην εξέλιξη της κοινωνίας και οι νέες προοπτικές»

10:00-11:30         Ομιλίες

Ομιλητές θα είναι επιστήμονες από το χώρο της Αρχαιολογίας, της Ιστορίας, της Κοινωνιολογίας και της Επιστήμης Τροφίμων. Την έναρξη του συνεδρίου θα κάνει ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Καθηγητής Αθανάσιος Τσαυτάρης.

11:30-12:00         Διάλειμμα -καφές

12:00-14:30         Ομιλίες

14:30-15:30         Γευσιγνωσία των τοπικών προϊόντων των Περιφερειών

Στο πλαίσιο της ημερίδας η κάθε Περιφέρεια θα πραγματοποιήσει ολιγόλεπτη παρουσίαση για το «Καλάθι» των αγροτικών προϊόντων της.

15:30-17:30         Ομιλίες

17:30-18:00         Διάλειμμα -καφές

18:00-19:30         Ομιλίες

20:00     Λήξη συνεδρίου

Κυριακή 26 Μαΐου

11:00     Παρουσίαση δράσης «Ελληνικού Πρωινού» από το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Παρουσίαση «παλέτας Κυκλαδίτικων τυριών» και ποικιλιών Ελληνικών τυριών καθώς και τοπικών κρασιών

Γευσιγνωσία προϊόντων των Περιφερειών για τις παραπάνω δράσεις

15:00     Λήξη των Θεσμοφορίων

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.