Αρχική Φορείς Ερώτηση της Α. Γκερέκου στη βουλή σχετικά με το νέο πρόγραμμα των...

Ερώτηση της Α. Γκερέκου στη βουλή σχετικά με το νέο πρόγραμμα των ΠΥΤ

Αντζελα ΓκερέκουΠρος:
κ. Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης
κ. Υπουργό Τουρισμού
Θέμα: Αναστολή λήψης απόφασης και διαβούλευση ως προς το νέο οργανόγραμμα των Περιφερικών Υπηρεσιών Τουρισμού.

Η επιστήμη της Διοίκησης του Τουρισμού έχει επανειλημμένα αποδείξει πως η δημιουργία αποκεντρωμένων δομών αποτελεί βασική προϋπόθεση για την αποτελεσματική εφαρμογή μιας εθνικής τουριστικής πολιτικής.  Η λογική που επιβάλλει μια ανάλογη οργάνωση είναι ότι το τουριστικό προϊόν είναι κατά βάση άμεσα συνδεδεμένο με την γεωγραφική ενότητα στην οποία παράγεται, κατά συνεπεία απαιτεί την κάθετη και αυτοτελή εξυπηρέτηση πολιτών και επιχειρήσεων για όσο το δυνατό μεγαλύτερο αριθμό ζητημάτων.  
Είναι προφανές ότι το προτεινόμενο οργανόγραμμα διάρθρωσης των Περιφερειακών Υπηρεσιών Τουρισμού (ΠΥΤ)  αγνοεί αυτή τη βασική παραδοχή.  Στη χώρα μας λειτουργούν με τη σημερινή τους μορφή 14 ΠΥΤ οι οποίες είναι εφοδιασμένες με σημαντικές ελεγκτικές, αδειοδοτικές και αποφασιστικές αρμοδιότητες. Αναφέρεται ενδεικτικά ότι οι προτεινόμενες προς κατάργηση ΠΥΤ της Κερκύρας, της Ρόδου της Σύρου και της Μυτιλήνης διεκπεραιώνουν υποθέσεις που αντιστοιχουν στο 50% της τουριστικής αρμοδιότητας στην χώρα. Επιπλέον, η χωροταξική τους διασπορά που ακολουθεί κατά βάση την διοικητική διάρθρωση των αιρετών περιφερειών λαμβάνει πρωτίστως  υπόψη το γεγονός ότι η τουριστική δραστηριότητα είναι διάχυτη στο σύνολο της ελληνικής επικρατείας και ιδιαιτέρα στις νησιώτικες περιοχές.
Η προτεινόμενη κατάργηση των ανωτέρων υπηρεσιών και η επακόλουθη μετατόπιση του κέντρου βάρους στη διεκπεραίωση των τουριστικών υποθέσεων στην Πάτρα και τον Πειραιά δεν υπακούει σε απολύτως καμιά λογική, πέραν ίσως της εφαρμογής του κατά βάση μη πτυχωμένου μοντέλου των επτά αποκεντρωμένων διοικήσεων της χώρας.  Κυρίως,  δεν ασχολείται καθόλου με  τα πραγματικά διοικητικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι ΠΥΤ: την ελλιπή στελέχωση,  την πολυνομία, την νομοθετική ασάφεια και  κατ επέκταση την έλλειψη ενιαίας διοικητικής πρακτικής που συχνά  χαρακτηρίζει τη λειτουργία τους.
Με δεδομένο ότι το όλο διοικητικό εγχείρημα θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα από όσα  στοχεύει να επιλύσει
                                                                        Ερωτώνται οι κ.κ Υπουργοί
Προτίθενται να αναστείλουν τις οριστικές τους αποφάσεις ως προς την γεωγραφική κατανομή των ΠΥΤ προκειμένου οι οποίες διοικητικές  μεταβολές  να συνοδεύονται από αναλυτική τεκμηρίωση που θα εγγυάται την αποτελεσματικότητα τους;

Η ερωτώσα Βουλευτής
Άντζελα Γκερέκου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.