Αρχική Μουσεία Δρομολογείται η δημιουργία Μουσείου Ελιάς στο Αμάρι Ρεθύμνου

Δρομολογείται η δημιουργία Μουσείου Ελιάς στο Αμάρι Ρεθύμνου

Celestyal Cruises

mouseio_eliasΔρομολογείται η δημιουργία Μουσείου Ελιάς στο Αμάρι Ρεθύμνου, με πρώτη στάση φιλοξενίας τον Αγροτουριστικό Πολυχώρο Πάνακρον, στη Σχολή Ασωμάτων Αμαρίου Ρεθύμνου. Στόχος είναι η διατήρηση και η διαφύλαξη όλων των πολιτιστικών στοιχείων που αφορούν στο «ιερό» δέντρο της ελιάς. Στο πλαίσιο αυτό, υπεγράφη σχετικό πρωτόκολλο μεταξύ του δημάρχου Ρεθύμνης και προέδρου του Συνδέσμου Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης (ΣΕΔΗΚ) Γιώργου Μαρινάκη και του δημάρχου Αμαρίου Στέφανου Σημαντήρα, και παραχωρήθηκε στο δήμο Αμαρίου αρχειακό υλικό που θα φιλοξενηθεί μόνιμα στο Μουσείο Ελιάς.

Ήδη στον Αγροτουριστικό Πολυχώρο Πάνακρον λειτουργεί το Μουσείο Αγροτικής Ζωής, όπου σε συνάρτηση με το Μουσείο Ελιάς αλλά και το όμορο περιβάλλον με τον πανάρχαιο ελαιώνα στον δήμο Αμαρίου, δημιουργείται πλέον μία ενότητα «ζωντανή», μέσω της οποίας θα επιτευχθεί η διατήρηση της ιστορίας του δέντρου της ελιάς, αλλά και η ερευνητική διάσταση που επιθυμεί η τοπική κοινότητα να «ενεργοποιηθεί». Παράλληλα, τόσο οι επισκέπτες όσο και οι εκπαιδευτικές κοινότητες θα μπορούν μέσω της έκθεσης και του οικείου περιβάλλοντος να αντλήσουν γνώση αλλά και εκπαιδευτικά ερεθίσματα σχετικά με την ιστορία, τον πολιτισμό, τα ήθη και τα έθιμα που αναπτύχθηκαν και αναπτύσσονται γύρω από το δέντρο της Ελιάς.

Ήδη το υλικό -όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Αμαρίου Στέφανος Σημαντήρας– τακτοποιείται και αφορά σε φωτογραφίες, ενημερωτικό υλικό για την ελιά από τα Μινωικά χρόνια μέχρι και σήμερα. «Σημαντικό είναι ότι ο δήμος μας που είναι κατεξοχήν περιοχή παραγωγής λαδιού και καλλιέργειας της ελιάς, θα δημιουργήσει το συγκεκριμένο Μουσείο, το οποίο στη συνέχεια θα στεγαστεί στο κτίριο του παλαιού δημοτικού σχολείου της Αγίας Παρασκευής στην Αμπαδιά. Είναι η περιοχή όπου υπάρχει η ελιά θρούμπα η οποία έχει κατοχυρωθεί ως προϊόν της περιοχής με ονομασία προέλευσης» ανέφερε ο κ. Σημαντήρας.

Στο δήμο Αμαρίου ξεκίνησε και η υλοποίηση του έργου ανάπλασης των 13 παλαιών κτηρίων που λειτουργούσαν σχολεία και τα οποία θα μετατραπούν σε εκθεσιακούς χώρους. «Μέσα στο 2013 όλα τα κτίρια θα μπορούν να φιλοξενήσουν θεματικές εκθεσιακές ενότητες, όπως για παράδειγμα η Πανίδα του Ψηλορείτη, οι τέχνες της περιοχής, θεματική ενότητα για τη χειροτεχνία, τη χλωρίδα του τόπου μας, έκθεση με τα ντόπια προϊόντα για τον τοπικό πολιτισμό, αλλά και παρατηρητήρια για τον Ψηλορείτη. Οι εκθεσιακοί αυτοί χώροι, προβλέπεται να ενισχυθούν με μηχανολογικό και ηλεκτρονικό εξοπλισμό για τη μεταξύ τους σύνδεση και συνεργασία, γεγονός που θα διευκολύνει τόσο τους επισκέπτες μας όσο και τους ερευνητές που θα θελήσουν να αντλήσουν ερευνητικά στοιχεία», υπογράμμισε ο δήμαρχος Αμαρίου.

Πηγή http://www.aftodioikisi.gr/politistika/mouseio-elias-sto-amari-rethimnou

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.