Αρχική Εκθέσεις Στις 30 Αυγούστου τα εγκαίνια της έκθεσης «Ολυμπία: Λατρεία, Μύθος, Αγώνες», στο...

Στις 30 Αυγούστου τα εγκαίνια της έκθεσης «Ολυμπία: Λατρεία, Μύθος, Αγώνες», στο Βερολίνο

Στις 30 Αυγούστου 2012 εγκαινιάζεται στο Βερολίνο η έκθεση αρχαιολογικού περιεχομένου με θέμα «Ολυμπία: Μύθος, Λατρεία, Αγώνες», η οποία θα παρουσιαστεί στο Martin Gropius Bau σε μια έκταση 3.500 τμ. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 7 Ιανουαρίου 2013 και διοργανώνεται με τη συνεργασία των εξής φορέων :
Martin Gropius Bau, Βερολίνο, Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού/ Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, Παράρτημα Βερολίνου, Γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο, Συλλογή Αρχαιοτήτων Κρατικών Μουσείων Βερολίνου

Η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Καρόλου Παπούλια και του Προέδρου της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας κ. Joachim Gauck.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη έκθεση που έχει πραγματοποιηθεί ποτέ διεθνώς για την Αρχαία Ολυμπία, με περισσότερα από 1.000 εκθέματα από μεγάλα μουσεία της Ελλάδας και της Ευρώπης, ανάμεσά τους ευρήματα των πρόσφατων ανασκαφών της Ολυμπίας που δεν έχουν παρουσιαστεί ως τώρα στο κοινό.

Στα εγκαίνια την έκθεσης θα παραστεί ο Αναπληρωτής Υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Κώστας Τζαβάρας.

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του, ο Αναπληρωτής Υπουργός θα συναντηθεί με την Αναπληρώτρια του Εντεταλμένου Υπουργού για θέματα Πολιτισμού και ΜΜΕ της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης της Γερμανίας κα. Ingeborg Berggreen-Merkel, με την οποία θα συζητήσει για θέματα αρμοδιότητάς του.

Η μουσειολογική πρόταση εκπονήθηκε από τους αρχαιολόγους καθηγητές κ.κ. Hans-Joachim Gehrke και Wolf-Dieter Heilmeyer.

Θέμα της έκθεσης είναι η Ολυμπία ως μείζον πανελλήνιο ιερό και η τέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων. Στην έκθεση συμμετέχουν μεταξύ άλλων με αρχαία έργα τα εξής μουσεία και συλλογές: Μουσεία Αρχαίας Ολυμπίας, Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, Νομισματικό Μουσείο, Antikensammlung Berlin, Staatliche Kunstsammlung, Albertinum Dresden, Staatliche Antikensammlungen München, Eberhard-Karls-Universität Tübingen, Museum Schlosss Hohentübingen Tübingen, Musée du Louvre, Musei Vaticani, Galleria dei Candelabri  Roma, Museo Nazionale Romano, Deutsches Archäologisches Institut (DAI), Akademisches Kunstmuseum – Antikensammlung der Universität Βόννης, Institut für Angewandte Geowissenschaften (IAG) der Technischen Universität Darmstadt, Archäologisches Institut der Universität Göttingen, Γοττίγγη, Geographisches Institut der Johannes-Gutenberg-Universität Mainz, Universität Tübingen και Institut für Klassische Archäologie, Τυβίγγη.

Η έκθεση περιλαμβάνει περισσότερα από 1000 αντικείμενα. Στηρίζεται πρωτίστως στα 515 αρχαία αντικείμενα από τις ανασκαφές στο ιερό της Ολυμπίας, τα οποία φυλάσσονται στα Μουσεία της Ολυμπίας,  πολλά εκ των οποίων θα παρουσιαστούν για πρώτη φορά στο ευρύ κοινό, καθώς και στα 49 αρχαία έργα από τις συλλογές του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου και του Νομισματικού Μουσείου, μέσα από τα οποία τεκμηριώνεται επιστημονικά η ιστορία του ιερού της Ολυμπίας από τις απαρχές της λατρείας στα μυκηναϊκά χρόνια μέχρι και την περίοδο της ρωμαιοκρατίας, η σημασία και διαχρονική ακτινοβολία του ιερού σε όλο τον αρχαίο κόσμο, καθώς και η τέλεση των ολυμπιακών αγώνων της αρχαιότητας.

Εκτός από τα αρχαία αντικείμενα και ευρήματα ανασκαφών των τελευταίων 140 χρόνων, ψηφιακές αναπαραστάσεις συμπληρώνουν το μοναδικό αφιέρωμα στους αρχαίους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Τον Μάρτιο του 2013, η έκθεση πρόκειται να παρουσιαστεί στο Αθλητικό και Ολυμπιακό Μουσείο του Κατάρ, στην Ντόχα, όπου θα υπάρχει και χωριστή ενότητα για τους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες. Τελικός προορισμός της έκθεσης είναι το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο στην Αθήνα.

Την επιμέλεια του επιστημονικού καταλόγου της έκθεσης είχαν ο κ. Νικόλαος Καλτσάς, κα. Γεωργία Χατζή, κα. Susanne Bocher, κ. Hans-Joachim Gehrke και κ. Wolf-Dieter Heilmeyer. Τα λήμματα του καταλόγου που αφορούν έργα από ελληνικά μουσεία έχουν συνταχθεί από αρχαιολόγους της ελληνικής Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, ενώ πολλά από τα εισαγωγικά κείμενα των ενοτήτων του καταλόγου έχουν συγγραφεί τόσο από αρχαιολόγους της ελληνικής Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, όσο και από καθηγητές ελληνικών πανεπιστημίων.

Η έκθεση διαρθρώνεται γύρω από τρεις θεματικούς άξονες:

Ολυμπία, το ελληνικό ιερό
Παρουσιάζεται, μέσω των εκθεμάτων από το ιερό της Ολυμπίας και την ευρύτερη περιοχή της Ήλιδας, η ιστορία του ιερού της Ολυμπίας. Παράλληλα, γίνεται σύνδεση με την πόλη και την ευρύτερη περιοχή της Ήλιδας αλλά και άλλες πόλεις της Πελοποννήσου. Η έκθεση φιλοδοξεί να καταστήσει σαφή το σημαντικό ρόλο που έπαιζε το ιερό της Ολυμπίας στα πολιτικά πράγματα της Ελλάδας.

2. Οι έρευνες στην Ολυμπία
Παρουσιάζεται η ιστορία της έρευνας από τις πρώτες έρευνες των Γάλλων, ως την μεγάλη ανασκαφή του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου το 1875.  Επίσης θα παρουσιαστούν οι νέες ανασκαφικές μέθοδοι και η συνδρομή της τεχνολογίας και άλλων επιστημών στη διενέργεια αρχαιολογικών ερευνών.

3. Οι Αγώνες
Στο τελευταίο τμήμα της έκθεσης παρουσιάζεται ο αθλητισμός ως βασικό στοιχείο του τρόπου ζωής στον αρχαίο ελληνικό κόσμο. Τονίζεται το ιδανικό του σωματικά γυμνασμένου άνδρα που επιδεικνύει την περικαλλή γυμνότητα του. Παρουσιάζονται επίσης τα διάφορα είδη αθλημάτων και η διαδικασία διεξαγωγής των αγώνων. Στο μέρος αυτό της έκθεσης αναδεικνύεται ο ρόλος της αρχαιότητας και η προσπάθεια αναγέννησης του αθλητισμού με την αρχαία του έννοια. Τονίζονται οι αξίες και τα ιδανικά των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.